Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (V. 11.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2016. 04. 14

Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (V. 11.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2016.04.14.

Sumony Községi Önkormányzat képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya az Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra terjed ki.

(2) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés ingyenes. Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli közreműködése e rendeletben meghatározottak szerint díjköteles.

(3) Hivatali helyiségben történő anyakönyvi eseménynek minősül a Kultúrházban történő anyakönyvi esemény megtartása.

2. § (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn kívül, pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali munkaidőn kívül anyakönyvi eseményeket pénteken 15 és 17 óra, szombaton 10 és 17 óra között lehet lebonyolítani. A hivatali munkaidőn túli házasság megkötését a körjegyző engedélyezheti.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, a település közigazgatási területén belül szertartás csak akkor vállalható a körjegyző engedélyével - a jogszabályban meghatározott eseteken kívül-, ha annak időpontja nem ütközik az anyakönyvi terembe előjegyzett szertartással.

(4) A hivatali helyiségen kívül anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött a helyszín anyakönyvi eseményre való alkalmasságáról. Külső helyszínen kizárólag olyan helyszín fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított. A hivatali helyiségen kívül a körjegyző engedélyezheti a házasság megkötését.

(6) Az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyv helyszínre, illetve visszaszállításáról, a helyszínen történő biztonságos kezeléséről a kérelmező felek gondoskodnak.

3. § (1) Az anyakönyvvezető – a kérelmezők kívánságának figyelembe vételével – tűzi ki a házasságkötés idejét.

(2) Munkaszüneti napokon (vasárnap és ünnepnapokon) házasságot kötni nem lehet, kivéve a jogszabályban nevesített esetet.

(3) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(4) A házasságkötések lebonyolításának díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

4. § (1) A jegyző – figyelemmel a hatályos jogszabályok rendelkezéseire – az anyakönyvvezetők részére egy alkalommal, a feladat ellátására tekintettel 60.000 Ft összegben munkaruha juttatást biztosít. Az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni tárgyév december 15-ig. Az anyakönyvvezető a munkaruha juttatást az alábbi ruházat megvásárlására fordíthatja: kosztüm, szoknya, ruha, blúz, alkalmi cipő. Az anyakönyvvezető által megvásárolt munkaruha kihordási ideje 2 év.

(2) Anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként 5.000 Ft díjazás illeti meg.

(3) Az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő kisegítő a zenei szolgáltatás biztosításáért eseményenként 3.000 Ft díjazásban részesül.

5. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a címzetes főjegyző gondoskodik.