Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 12. 31

Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2017.01.01.

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (a továbbiakban: Vgt.) (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja Sumony község földtani közegének és a felszín alatti vizeinek védelme, melynek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről, a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Sumony település közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a Sumony település területén a szolgáltatást igénybevevő ingatlanok azon tulajdonosaira, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlantulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési, elszállítási és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezési feladatokat az önkormányzat - közszolgáltatási szerződés alapján - közszolgáltató útján látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezéséről - jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlantulajdonos a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A közszolgáltató és az átadási hely megnevezése

4. § (1) Az 3. § (1) bekezdésben meghatározott feladatokat a Pa-Sa Betéti Társaság (7940 Szentlőrinc, Ifjúság u. 3/b.) (a továbbiakban: közszolgáltató) végzi.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye: a Pécsi Vízmű Zrt. (7634 Pécs, Nyugati Ipari út 8.) által üzemeltetett Pellérdi úti Szennyvíztisztító telep.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz-és szaghatást kizáró eszközzel a Vgt. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezhető. Az eszközön a közszolgáltató jelzését, nevét, címét jól olvashatóan fel kell tüntetni.

(2) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a Vgt. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint eljárni.

(3) A közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 48 órán belül – az igénylővel egyeztetett időpontban – elvégezni.

(4) A közszolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről köteles nyilvántartást vezetni, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz eredetét igazoló iratokat öt évig megőrizni.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett begyűjtött háztartási szennyvizet rendszeresen – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni, a közszolgáltatónak átadni és a közszolgáltatás ellenértékét kiegyenlíteni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és a jó környezetet ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.

(6) Az ingatlantulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.

(7) Az időlegesen használt és nem használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább 1 alkalommal kötelesek igénybe venni.

(8) A szennyvíz szippantási költségek mérséklésére a csatornázatlan területeken élő királyegyházai lakosok támogatásban részesülnek, melynek összegét a költségvetési törvény állapítja meg. A támogatást a számla és az „ellenőrző szelvény” bemutatásával a közös önkormányzati hivatalnál lehet igényelni, a szolgáltatás igénybevételét követő 60 napon belül. Ezt követően az igény elévül.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei.

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állapotát.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen nem helyezhető el.

A közszolgáltatás díja

8. §

1. 2017. január 1. – 2017. december 31. közötti időszakra a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításának díja: 1.222 Ft/ m3+ÁFA, ürítési díja: 396 Ft/m3+ÁFA, összesített díj költsége: 1.618 Ft/ m3+ÁFA.
(2) A közszolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év október 15-ig jelezheti a képviselő-testület felé.
(3) A képviselő-testület a közszolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

9. § (1) A közszolgáltató az ingatlantulajdonosokról nyilvántartást vezet az azonosításukhoz szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az adatkezelés célja közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) A közszolgáltató köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(4) A magánszemély a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, személyes adatait, lakcímét, – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével – a számlázási címét köteles a közszolgáltatónak haladéktalanul, változás esetén a változást követő 15 napon belül bejelenteni.

(5) A jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet közszolgáltatási szerződés megkötéséhez nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címet köteles a közszolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(6) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(7) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat a – település jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

10. § (1) A közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) a közszolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával és a közszolgáltatás első igénybevételével, vagy

b) a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése

aa) magánszemély esetén a közszolgáltatást igénybe vevő 9. § (2) bekezdésben meghatározott azonosító adatai, (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak úgy, az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adatai is),

ab) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a közszolgáltatást igénybe vevő 9. § (3) bekezdésében meghatározott azonosító adatai,

b) szerződés tárgya,

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,

d) a közszolgáltatás díja,

e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásának és megfizetésének módja,

f) a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,

g) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.

(3) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt 15 nappal - írásban vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 9/2004. (XII.8.) sz. rendelet, valamint a módosításáról szóló 14/2009. (X.6.) és 21/2012. (XII.28.) rendeletek.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.