Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021.(III.23.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történőházasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 04. 29

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjakról

2023.04.29.

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (1) – (2) bekezdésében és a 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Sumony község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra terjed ki.

(2) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés ingyenes.

Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli közreműködése e rendeletben meghatározottak szerint díjköteles.

(3) Hivatali helyiségben történő anyakönyvi eseménynek minősül a Sumonyi Kultúrházban történő anyakönyvi esemény megtartása.

2. § (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn kívül, pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali munkaidőn kívül anyakönyvi eseményeket pénteken 14.00 és 17.30 óra, szombaton 10.00 és 17.30 óra között lehet lebonyolítani. A hivatali munkaidőn túli házasság megkötését a jegyző engedélyezheti.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, a település közigazgatási területén belüli szertartás csak akkor vállalható a jegyző engedélyével – a jogszabályban meghatározott eseteken kívül –, ha annak időpontja nem ütközik az anyakönyvi terembe előjegyzett szertartással.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés – egyéb jogszabályi feltételek teljesülése esetén – akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi okiratok megfelelő védelme biztosított.

(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a jegyző engedélyezi.

(6) Az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvi iratok helyszínre- illetve visszaszállításáról, a helyszínen történő biztonságos kezeléséről a kérelmező felek gondoskodnak.

3. § (1) Az anyakönyvvezető – a kérelmezők kívánságának figyelembe vételével – tűzi ki a házasságkötés idejét.

(2) Munkaszüneti napokon (vasárnap és ünnepnapokon) házasságot kötni nem lehet.

4. § (1) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(2) A házasságkötések lebonyolításának díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott szolgáltatási díjat a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal házi pénztárába a rendezvény előtt legalább 8 munkanappal be kell fizetni. A térítési díj ellenében végzett szolgáltatásokat és azok díjtételeit a számlán rögzíteni kell.

(4) A befizetést igazoló bizonylatot az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző eljárás irataihoz tűzi.

(5) A befizetett díjat vissza kell téríteni az ügyfél részére, ha a házasságkötés lebonyolítása az Önkormányzat hibájából meghiúsult.

(6) A házasságkötés elmaradása esetén, – amennyiben azt az eseményt megelőző 3 munkanapon belül az anyakönyvvezetőnek bejelentik – a befizetett díj 15 napon belül a befizető részére visszatérítésre kerül.

5. § (1) A jegyző – figyelemmel a hatályos jogszabályok rendelkezéseire – az anyakönyvvezetők részére egy alkalommal, a feladat ellátására tekintettel 60.000 Ft összegben munkaruha juttatást biztosít. Az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni tárgyév december 15-ig. Az anyakönyvvezető a munkaruha juttatást az alábbi ruházat megvásárlására fordíthatja: kosztüm, szoknya, ruha, blúz, nadrág, cipő. Az anyakönyvvezető által megvásárolt munkaruha kihordási ideje 2 év.

(2)1 Anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén, eseményenként 20.000.-Ft díjazás illeti meg.

(2a)2 Anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén, eseményenként 15.000.-Ft díjazás illeti meg.

(3) Az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő kisegítő a zenei szolgáltatás biztosításáért eseményenként 3.000.- Ft díjazásban részesül.

6. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 5. § (2) bekezdése a Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2a) bekezdését a Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 1. számú. melléklet a Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.