Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX.21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 22- 2021. 09. 22

Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.09.22.

Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26.§-ában, a 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, a 32.§ (3) bekezdésében, a 48.§ (4), a 92.§ (2), a 115.§ (3) bekezdésében, valamint a 132.§ (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján „A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló” 3/2015. (II. 27.) az alábbiak szerint módosítja:

1. § Hatályát veszti Sumony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének „A szociális ellátások helyi szabályozásáról” szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 1. § - a.

2. § Hatályát veszti a Rendelet 2. § - a.

3. § Hatályát veszti a Rendelet 5. § (1) bekezdése.

4. § Hatályát veszti a Rendelet 7. § - a.

5. § Hatályát veszti a Rendelet 8. § a) pontja.

6. § Hatályát veszti a rendelet 9. § - a.

7. § A Rendelet 11. § d) pontjában a „szülési támogatást” szövegrész helyébe a „születési támogatás” szövegrész lép.

8. § A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A létfenntartási támogatás összege ugyanazon kérelmező esetében egy naptári éven belül, nem haladhatja meg a 24.000 Ft támogatási összeget.

9. § A Rendelet 13/A. § (1) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: (1) A képviselő-testület december hónapban a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódóan, egy alkalommal, karácsonyi támogatást nyújt a településen állandó vagy tartózkodási lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen tartózkodó

a) 0 és 18 év közötti gyermeket nevelő személy,

b) 60. életévét tárgyévben betöltött személy,

c) ápolási díjban,

d) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban,

e) rokkantsági ellátásban,

f) rehabilitációs ellátásban részesülő,

g) közfoglalkoztatott,

h) ellátatlan részére, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20*-át.

(4) A karácsonyi támogatásra az jogosult, aki a 2. számú melléklet szerint arra irányuló kérelmet nyújt be az önkormányzathoz, melyhez csatolni kell a jövedelmi viszonyokat igazoló dokumentumokat, nyilatkozatokat.

10. § A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A képviselő-testület temetési támogatásban részesíti azt a személyt,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20*-át,

b) egyedül élő esetén annak 20*-át nem haladja meg.

11. § A Rendelet 15/A. § (1) és (3)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(1) A képviselő-testület a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadások enyhítése érdekében, minden a településen életvitelszerűen élő, lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező óvodás, általános iskolás és nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató gyermek részére egyszeri beiskolázási támogatást állapít meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20*-át nem haladja meg.

(2) A támogatások kifizetésére minden év szeptember 15. napjáig kerül sor.

(3) A támogatás megállapításához a beiratkozás évének szeptember 10. napjáig a 3. számú melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani, melyhez csatolni kell az adott tanítási évre vonatkozó óvoda-, vagy iskolalátogatási igazolást, valamint a jövedelmi viszonyokat alátámasztó dokumentumokat, nyilatkozatokat.

12. § A Rendelet 16. § (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Születési támogatás

(1)Születési támogatásra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő, amennyiben

a) legalább az egyik szülő, a gyermek születésekor Sumonyban bejelentett lakóhellyel, vagy ennek hiányában bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, és

b) akinek az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20*-át nem haladja meg.

(2) A születési támogatás egyszeri pénzbeli támogatás, összege gyermekenként 20.000 forint.

(3) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülője jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

13. § A Rendelet 16. §-a (4)-(6) bekezdéssel egészül ki:

(4) A támogatást a gyermek születését követően 180 napos jogvesztő határidőn belül lehet igényelni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek (gyermekek) születési anyakönyvi kivonatának, a gyermek és szülője lakcímkártyájának, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők esetén a gyermek (gyermekek) elhelyezéséről szóló dokumentumok másolatát, valamint a jövedelmi viszonyokat alátámasztó dokumentumokat, nyilatkozatokat.

(5) A születési támogatás vonatkozásában a szülőre vonatkozó szabályokat az édesanya halálának bekövetkezése esetén a törvényes képviselőre, az édesapára, a gyermeket nevelő nagyszülőre, valamint az örökbefogadó szülőkre is alkalmazni kell.

(6) A születési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület átruházza a polgármesterre.

14. § Ez a rendelet 2021. szeptember 22-én lép hatályba.