Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete

A 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 09

Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete

A 2024. évi költségvetéséről

2024.02.09.

Sumony Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Sumony Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A költségvetésről szóló rendelet hatálya az önkormányzatra és az általa irányított költségvetési szervre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Sumony Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének

a) költségvetési kiadását 366 322 422.- Ft-ban

aa) működési célú kiadását 66 726 009,- Ft-ban

ab) felhalmozási célú kiadását 299 596 413,- Ft-ban

b) finanszírozási kiadását 1 675 394,- Ft-ban

ba) működési célú finanszírozási kiadását 1 675 394,- Ft-ban

bb) felhalmozási célú finanszírozási kiadását 0,- Ft-ban

állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául

a) költségvetési bevételét 54 499 692,- Ft-ban

aa) működési célú bevételét 42 319 866,- Ft-ban

ab) felhalmozási célú bevételét 0,- Ft-ban

b) finanszírozási bevételét 313 498 124,- Ft-ban

ba) működési célú finanszírozási bevételét 1 675 394,- Ft-ban

bb) felhalmozási célú finanszírozási kiadását 311 822 730,- Ft-ban

állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének

a) költségvetési hiányát 311 822 730,- Ft-ban

b) működési hiányát 0,- Ft-ban

c) felhalmozási hiányát 311 822 730,- Ft-ban

állapítja meg.

(4) A (3) bekezdés szerinti hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület a 313 498 124,- Ft összegű előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el. A költségvetési maradvány összegéből a projektek tényleges pénzmaradványa 311 822 730,- Ft. Az Önkormányzatnak kötelezettséggel nem terhelt pénzmaradványa 311 822 730,- Ft.

(5) Az (1)–(4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően az Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetésének

a) bevételi főösszegét 367 997 816,- Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 367 997 816,- Ft-ban,

c) egyenlegének összegét 0 Ft-ban.

állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület Önkormányzat 2024. évi összevont költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, valamint kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület a működési és felhalmozási bevételek és kiadások mérlegét a 2. és 3. mellékletek szerint hagyja jóvá.

(2) Az adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettségek és az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás, valamint ehhez a saját bevételek költségvetési évet követő 3 évre történő megállapítását a 4. melléklet részletezi.

(3) A Képviselő-testület az állami támogatások 2024. évi összegét az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat által folyósított ellátások részletezését az 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat tervezett beruházásait a 7. melléklet szerint határozza meg.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat és intézményei tervezett felújításait a 8. melléklet szerint határozza meg.

(7) A Képviselő-testület az önkormányzat az európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint a projektekhez való hozzájárulásokat a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület az önkormányzat a hazai pályázati forrásból megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint a projektekhez való hozzájárulásokat a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület a 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati megoszlását a 11. melléklet szerint határozza meg.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat a többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint a 12. melléklet részletezi.

(11) A Képviselő-testület az önkormányzat Az önkormányzat által adott közvetett támogatások (kedvezmények) tervezett összegét a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(12) A Képviselő-testület az önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az önkormányzat likviditási tervét a 15. melléklet szerint hagyja jóvá.

(14) A Képviselő-testület az önkormányzat középtávú tervezést az Áht 24. § (4) bekezdés d) pontja alapján a 16. melléklet tartalmazza.

(15) A Képviselő-testület a 2024. évre 0,- Ft tartalékot állapít meg, amelyből 0, Ft általános tartalék, 0,- Ft céltartalék.

4. Az önkormányzat létszáma

4. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi összesített létszámkeretét 17 főben állapítja meg, amelyből közalkalmazott 1 fő (ebből pályázatban foglalkoztatottak: 0. fő) közfoglalkoztatottak: 16 fő.

(2) Az engedélyezett létszám év közben, az elrendelt feladatokban bekövetkező változásokkal összefüggésben a Képviselő-testület által elfogadott rendelettel módosítható.

5. A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás és rendkívüli önkormányzati támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) Az állami költségvetésből címzett, központosított előirányzatként, valamint pályázat alapján folyósított, vagy a költségvetési rendszeren kívüli forrásból származó bevételek kizárólag a folyósító által megjelölt célra fordíthatóak.

(7) Tárgyévi fizetési kötelezettség csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el, a kötelezettségvállaló ezen kötelezettsége megszegéséért felelősséggel tartozik.

6. Az előirányzatok módosítása

6. § (1) A Képviselő-testület a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként (a döntése szerinti időpontokban), de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra a polgármester részére felhatalmazást ad, aki az előirányzat átcsoportosításról a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni.

(5) A költségvetési szervek bevételei körében a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevétele felhasználását – a jegyző tájékoztatásával -, a költségvetési szerv vezetője kezdeményezheti a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű egyidejű előirányzat-módosítással. A költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatása a költségvetési rendelet módosítása során kerül beépítésre.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.

(2) A Képviselő-testület a belső ellenőrzés kialakításáról a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. A behajtatlan követelések kezelése

8. § A behajtatlan követelések mérséklése, illetve elengedése tárgyában értékhatártól függetlenül a döntés joga a Képviselő-testületet illeti meg.

9. Záró rendelkezés

9. § A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.