Boldogasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2024. 01. 01

Boldogasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2024.01.01.

Boldogasszonyfa Község Önkormányzata a módosított 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésében és a 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Az adókötelezettség és az adó alanya

1. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát tölt.

Adómentesség

2. § A módosított 1990. évi C. törvényben felsorolt törvényi mentességeken túl az 1. § szerinti adókötelezettség alól mentesek az önkormányzat illetékességi területén állandó lakhellyel rendelkező lakosok hozzátartozói.

Az adó alapja

3. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

4. §1 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként: 300 - Ft.

Az adó beszedésére kötelezett

5. § (1) A fizetendő adót

a) kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

b) a fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv,

c) az a.)-b.) pont alá nem tartozó helyiség üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra átadása esetén a helyiség bérbevevőjétől /használójától/ az egész bérleti, használati időre egy összegben a helyiség tulajdonosa vagy a helyiséggel rendelkezni jogosult szedi be.

(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2001. január 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény, valamint a módosított 1990. évi XCI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

1

A 4. § a Boldogasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.