Boldogasszonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2017(V.26..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2019. 07. 18

Boldogasszonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2017(V.26..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2019.07.18.

Boldogasszonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § - ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya a Boldogasszonyfa Községi Önkormányzat illetékességi területén házasságot kötő személyekre, valamint a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetőire terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a, hivatali helyiség: a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalának és az Almamelléki Kirendeltségének helyisége (polgármesteri hivatal), továbbá a boldogasszonyfai művelődési ház.
b, hivatali munkaidő: a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.
c, többletszolgáltatás: házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, továbbá a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításához anyakönyvvezető biztosítása.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) Házasságkötés – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 - 19.00 óráig, pénteki napon 13.00 – 19.00 óráig, szombati napon 10.00 – 19.00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötést az elektronikus anyakönyvi rendszerből generált irattal kell kérelmezni.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok védelme biztosított. Az engedély kiadása előtt az eljáró anyakönyvvezető köteles meggyőződni a megjelölt helyszín alkalmasságáról.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése olyan, - a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján - magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek.

(6) Hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

(7) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötés nem tartható.

Házasságkötés miatti többletszolgáltatásokért fizetendő díjak

4. § (1) Házasságkötés létesítése hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes.

(2) Boldogasszonyfa Községi Önkormányzat térítésmentesen biztosítja az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget, ünnepi beszédet és a gépzenét.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén – az 5. §-ban foglalt kivétellel- 25.000 Ft összegű díjat kell fizetni.1

(4) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv – ben meghatározott szabadidő helyett a 4. § - ban meghatározott díjazás illeti meg. A díjazás kifizetése az anyakönyvvezetőnek havonta utólag történik.

5. § Díjmentes a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, ha azt

a, a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt kérelmezik, vagy
b, a házasuló egészségi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni.

6. § A 4. § - ban meghatározott díjat a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára, vagy a házipénztárába történő befizetéssel az anyakönyvi eseményt megelőző napig kell teljesíteni. Az anyakönyvvezető közreműködéséért fizetendő díj a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal bevétele.

7. § (1) A jelen rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben meghatározott díjat a hatálybalépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén kell alkalmazni.

Kelt: Boldogasszonyfa, 2017. május 24 - én
Neiczerné Jaksa Szilvia dr. Kontra Krisztián
polgármester jegyző
Záradék:
Kihirdetve: 2017. május 26 - án
dr. Kontra Krisztián
jegyző
1

Módosította a 3/2019(VII.17) önkormányzati rendelet 1.§-a.