Csebény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2002. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2002. 06. 28

Csebény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2002. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2002.06.28.

" A helyi önkormányzatról" szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§-ában települési önkormányzati feladatként jelöli meg-mint helyi közszolgáltatást- a közösségi tér biztosítását, valamint a közművelődési tevékenység támogatását. A (3) bekezdés lehetővé teszi, hogy törvény kötelezővé teheti részükre egyes közszolgáltatásokról való gondoskodást. Ezt a célt szolgálta az időközben megjelenő: "A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről" szóló 1997. évi CXI. törvény. E törvény 73.§ (2) bekezdésében, valamint a 77.§-ában foglaltak alapján az önkormányzat - a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembe vételével- a helyi közművelődésről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A közművelődés általános szabályai

1. § (1) A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

(2) A közművelődés feltételeinek biztosítása a helyi önkormányzat feladata.

(3) A közművelődési intézmény szerepét a községben az oktatási és közművelődési, illetőleg az egyéb feladatokat is ellátó általános művelődési központ tölti be.

II. Fejezet

A helyi közművelődés

2. § (1) Az önkormányzat jogszabályban előírt kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység hatékony támogatása.

(2) A törvény IV. része II. fejezetének 76. § (2) bekezdésében felsoroltak közül az alábbiakat kivánja ellátni, megjelölve egyúttal az ellátás formáját és módját:

a) az iskola-rendszeren kivüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek megteremtése.

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása. (Helyi szervezésű természetjáró kirándulások keretében).

c) az egyetemes, a nemzeti és más kisebbségi kultura értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kulturájának gondozása (Helyi és térségi szervezésben szinház, múzeum és kiállítás látogatások elősegítése. Esetenként kihelyezett előadások szervezése.) Helyileg az alábbi ünnepségek megszervezésére kerül sor: Falunap, idősek napja, nőnap, télapó ünnep.

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása (Bemutatkozó jellegű, önálló kiállítások segítése az anyagi lehetőségek keretein belül).

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása, (színház, múzeum, kiállítás látogatásához az iskolai busz igénybevétele)

g) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(3) Az önkormányzat a településen működő közművelődési intézmény fenntartójaként biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és a szükséges időtartamban vehessék igénybe az intézményt és az igénybevétel idejére az optimális működési feltételek rendelkezésre állását garantálja.

(4) Az önkormányzat indokolt esetben engedélyezi a közművelődési intézmény más célra történő átmenetei igénybevételét.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Kihirdetésről a körjegyző gondoskodik.