Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2013(XII.13.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 12. 16

Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2013(XII.13.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2013.12.16.

Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényt (a továbbiakban: Mgtv.) 34.§ (5) bekezdésében, valamint 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el.

1. §(1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.
(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 2000 m -t nem haladhatja meg .
2. § Filmforgatás nem engedélyezhető a Csebény Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) által, vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.
3. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén — a polgármester döntését követően - az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett részének igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 órán belül megszünteti.
(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb 3 napon belül a közterület használatot ismét biztosítani kell kérelmező részére.
(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a rendkívüli helyzet megszűnését követően legkésőbb 30 (harminc) napon belül kell biztosítani a közterület használatát a kérelmező részére.
4. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért.fizetendő díj:
a) forgatási helyszín esetében: 200.- Ft/m2/nap,
b) technikai kiszolgálás esetében 150.- Ft/m2/nap,
c) stábparkolás esetében: 100.- Ft/m2/nap.
(2) A fizetendő díj 30 %-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 30 napot.
(3) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg a 30 napot, de a tényleges használat annál hosszabb az (1) bekezdés a) - c) pontja szerinti díjat kell megfizetni.
(4) Ha a tényleges közterület használat a 90 napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak háromszorosát kell megfizetni.
(4) Ha a tényleges közterület használat a 90 napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak háromszorosát kell megfizetni.
5. § A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:
a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,
b) a zöldfelületet köteles kíméletesen használni,
c) 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,
d) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotának megfelelóen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, és a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.
6. § (1) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv. szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 30 napot.
7. § A képviselő-testület a hatósági szerződés, és az e rendelet szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.
8. § A jelen rendelet 2013. december 16-án lép hatályba.