Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2015(XII.18..) önkormányzati rendelete

A 2015. évi szociális célú tűzifa támogatás igényléséről.

Hatályos: 2015. 12. 19- 2016. 03. 30



Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

7/2015.(XII.18.) önkormányzati rendelete a 2015. évi szociális célú tűzifa támogatás igényléséről. 


Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló minisztériumi pályázati kiírás (a továbbiakban: pályázati kiírás) 6. pontjának előírása alapján az alábbiakat rendeli el.


1.§ A rendelet hatálya kiterjed a Csebény község közigazgatási területén életvitelszerűen élő személyekre, akik ott bejelentett lakó, illetve tartózkodási hellyel rendelkeznek.


2.§ a) A képviselőtestület a pályázati kiírás alapján a következő szabályozás szerint természetbeni juttatásként ún. szociális célú tűzifát biztosít a rászorulók részére az e célra elnyert állami támogatás keretösszege erejéig.

b) Az önkormányzat szociális célú tűzifát biztosít annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy a képviselőtestület helyi rendelete szerint települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül) jogosult, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él, vagy közgyógyellátásra jogosult, vagy 3, vagy annál több gyermeket nevel, vagy ápolási díjra jogosult, vagy 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas.

c) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

d) A tűzifa támogatás megítélésénél előnyt élveznek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy települési (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül) támogatásra jogosultak és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeke(ke)t nevelő családok.  A megítélésnél előnyt élvez továbbá az a személy, aki / illetve akinek a háztartása esetében a b, pontban felsorolt feltételek közül egyidejűleg több is fennáll.

e) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak az általa lakott ingatlan fűtésére használhatja fel.


3.§ A támogatásban részesülők kiválasztása a 2.§ - ban rögzített feltételek vizsgálata mellett a közös önkormányzati hivatal szociális igazgatási előadója, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat családgondozói véleményének kikérésével és a közös önkormányzati hivatal rendelkezésére álló ügyiratok alapján történik.  


4.§ Háztartásonként a támogatás mértéke minimum 1 m3, maximum azonban 5 m3 tűzifa adható ki. A tűzifa támogatásról a képviselőtestület – a 2.§ - ban foglalt szempontok és a 3.§ - ban megjelölt vélemények mérlegelésével – legkésőbb 2015. december 21. napjáig egyedi határozattal dönt. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.


5.§ A tűzifa elszállításáról az önkormányzat gondoskodik, annak időpontjáról a képviselőtestület az egyedi határozatban, illetve ahhoz kapcsolódva ad tájékoztatást. A támogatáshoz kapcsolódó saját forrást az önkormányzat a 2015. évi költségvetésében biztosítja.

6. § A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2016. március 31 – én hatályát veszti.



Kelt: Csebény, 2015. december 18 - án



                       


          Biswurm Sándor                                                                          dr. Kontra Krisztián                                                                                    

             polgármester                                                                                          jegyző



A rendelet kihirdetve 2015. december 18 – án.





    dr. Kontra Krisztián jegyző
















Mellékletek