Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2018(X.5..) önkormányzati rendelete

a 2018. évi szociális célú tűzifa támogatás igényléséről.

Hatályos: 2018. 10. 06- 2019. 03. 30

Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló belügyminisztériumi támogatói okirat (a továbbiakban: támogatói okirat) és települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatásáról szóló belügyminisztériumi pályázati kiírás (a továbbiakban: pályázati kiírás) előírásai alapján az alábbiakat rendeli el.


1.§ A rendelet hatálya kiterjed a Csebény község közigazgatási területén életvitelszerűen élő személyekre, akik ott bejelentett lakó, illetve tartózkodási hellyel rendelkeznek.


2.§ (1) A képviselőtestület a támogatói okirat (2017. évi kiegészítő támogatás) és a pályázati kiírás (2018. évi támogatás) alapján a következő szabályozás szerint természetbeni juttatásként ún. szociális célú tűzifát biztosít a rászorulók részére az e célra elnyert állami támogatás keretösszege erejéig.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás megítélésénél előnyt élveznek azok akik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy a képviselőtestület helyi rendelete szerint települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül) jogosultak, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban élnek.


3.§ (1) Szociális célú tűzifa támogatás állapítható meg a 2.§ (2) bekezdésében leírt jogosultságokkal rendelkezők, továbbá azok is, akik a kérelemnyomtatványon a támogatás igénylésének indokolásánál különösen a következő körülményről nyilatkoznak: Öregségi nyugdíjra vagyok jogosult.

(2) Szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető az is aki rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a lakás fűtését más módon nem tudja megoldani. Ilyen esetben a kérelem elbírálásához szükséges igazolások beszerzésétől is el lehet tekinteni, amennyiben vélelmezhető, hogy a kérelmező a feltételeknek megfelel és ezt írásos nyilatkozatával is megerősíti.


4.§ A 2.§ (2) bekezdésében és a 3.§ - ban felsorolt több körülmény egyidejű fennállása a támogatás mértékének meghatározásánál figyelembevételre kerül.


5.§ (1) A szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy kérelmezőnek állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak ott vehető figyelembe a háztartás tagjaként, ahol életvitelszerűen él.

(3) A támogatás megállapítása iránti kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


6.§ (1) A szociális célú tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak az általa lakott ingatlan fűtésére használhatja fel.

(2) Amennyiben e rendelet alapján támogatásban részesített kérelmező a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy más részére átadja, vagy utólag megállapításra kerül, hogy a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségeinek megfizetésére kell kötelezni.


7.§ (1) Szociális célú tűzifa támogatást – az okok megnevezésével - a jelen rendelet melléklete szerinti kérelemnyomtatvány benyújtásával lehet igényelni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2018. október 31. napja.

(2) A kérelemben az elvárt, az elbíráláshoz szükséges körülményekről nyilatkozni kell, illetve az indokló körülményektől függően a szükséges igazolást mellékelni kell.  

(3) a, A Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalban megállapított ellátásokról, mint pl. a halmozottan hátrányos helyzetről, a települési támogatásokról, a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó önkormányzatnál lévő közfoglalkoztatásról elegendő írásban nyilatkozni.

b, Az aktív korúak ellátásáról, az időskorúak járadékáról hatósági határozat, vagy egyéb igazoló irat csatolása szükséges.

c, Az a, és b, pontokban felsorolt indokoló körülményeken kívüli esetekben jövedelemigazolás csatolása szükséges.


8.§ Háztartásonként a szociális célú tűzifa támogatás mértéke legfeljebb 5 m3. A szociális célú tűzifa támogatásról a képviselőtestület – a 2.§ (2) bekezdésében és a 3.§ - ban foglalt szempontok mérlegelésével – egyedi határozattal dönt. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.


9.§ A tűzifa – jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, amelyért ellenszolgáltatást nem kér. A támogatáshoz kapcsolódó saját forrást az önkormányzat a 2018. évi költségvetésében biztosítja.


10. § A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. március 31 – én hatályát veszti. A polgármesternek a lakosság tájékoztatását a jelen rendelet elfogadását követően haladéktalanul meg kell kezdenie a háztartásonként elkészítendő szórólappal. A kérelmek ezt követően a 7.§ (1) bekezdésében megjelölt határidőig folyamatosan benyújthatóak.  



Kelt: Csebény, 2018. október 4 - én



                       


           Biswurm Sándor                                                                         dr. Kontra Krisztián                                                                                    

              polgármester                                                                                         jegyző



A rendelet kihirdetve 2018. október 5 – én.





    dr. Kontra Krisztián jegyző




A Csebény Községi Önkormányzat Képviselőtestület 4/2018.(X.5.) önkormányzati rendeletének melléklete


KÉRELEM

szociális célú tűzifa támogatás megállapításához

I. A kérelmező adatai:

1. Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________


Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:


Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________


Születési idő: _____év ________________hónap _______ nap


2. Lakóhely:


_______________________________helység_____________________utca________sz.

Tartózkodási hely:


_______________________________helység________________________utca________sz.



3. Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek ( a megfelelő rész aláhúzandó)


4. A kérelem benyújtásának időpontjában a települési támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:


Rokonsági fok

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Jövedelme (lásd ügyféltájékoztató)

1. Kérelmező







2.Kérelmező házastársa/élettársa







3.







4.







5.







6.








7.









II. Szociális célú tűzifa támogatást igénylek, azért mert:

(Ügyfél tájékoztatás:

- A helyi rendeletnek megfelelően kell az indokoló körülményeket leírni.

- A Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalban megállapított ellátásokról, mint pl. a halmozottan hátrányos helyzetről, a települési támogatásokról, a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó önkormányzatnál lévő közfoglalkoztatásról elegendő írásban nyilatkozni.

- Aktív korúak ellátása, időskorúak járadéka esetén hatósági határozat, egyéb igazoló irat csatolása szükséges.

- Az előbb felsorolt indokló körülményeken kívüli esetekben jövedelemigazolás csatolása szükséges):



















III. Egyéb nyilatkozatok:

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint a szociális hatáskört gyakorló szerv ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatásként adott tűzifa mennyisége szerint 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségeinek megfizetésére kötelez az önkormányzat.

Kijelentem, hogy a szociális célú tűzifa támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)



……………………………., 20___ év_________________hó _____nap




                                                                                                              kérelmező aláírása


Mellékletek