Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021(II.10.) önkormányzati rendelete

Az avarégetés átmeneti szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 11

Csebény Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában foglalt feladat- és hatáskörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §

A földterület tisztántartása céljából az ingatlanon összegyűjtött, ott keletkező avart és kerti hulladékot: kaszálékot, nyesedéket és egyéb növényi maradványokat (a továbbiakban: avar) elsősorban hasznosítani, komposztálni kell. Amennyiben ez nem lehetséges, az avar és kerti hulladék a tűzvédelmi előírások és az e rendeletben foglalt szabályok betartása mellett elégethető.

2. §

Avarégetéshez tüzet rakni csak biztonságos módon, lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, állandó felügyelet mellett lehet.

3. §

Avart égetni csak világos, tiszta, szélcsendes időben szabad.

4. §

Tilos avart égetni ködös, esős időben, valamint a miniszter által rendeletileg meghatározott tűzgyújtási tilalom idején.

5. §

Avarégetés során a szükséges óvintézkedéseket meg kell tenni mindennemű katasztrófa megelőzése érdekében, ezért a tűzrakás helyét kis árokkal vagy éghetetlen anyaggal (például kövekkel) körül kell határolni és megfelelő védőeszközöket, szerszámokat (víz, lapát, gereblye) készenlétben kell tartani.

6. §

Avar csak száraz állapotban égethető, egyszerre csak kis mennyiségben, folyamatosan adagolva. Egyéb kommunális hulladék még kerti hulladékkal együtt sem égethető el.


7. §

A lakosság védelme és a levegő tisztaságának érdekében avar égetése szerdánként 8.00 órától 18.00 óráig terjedő időtartamban történhet. Munkaszüneti napon, pihenőnapon és ünnepnap avart égetni nem szabad.

8. §

Közterületen avar égetése csak a polgármester külön engedélyével folytatható.

9. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzet megszűnése napján hatályát veszti.


Csebény, 2021. február 10.



Borsos Viktor Tibor                                                              dr. Zsömböli Edit

polgármester                                                                          jegyző


A rendelet kihirdetve 2021. február 10.


dr. Zsömböli Edit

jegyző