Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről.

Hatályos: 2021. 02. 16

A Magyarország Kormánya által a 27/2021. (I.29.) Kormányrendelettel elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében biztosított jogkörömben eljárva Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete nevében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény
23. § (1) bekezdése alapján a következőket rendelem el:


A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Csebény Községi Önkormányzat költségvetésére terjed ki.


A költségvetés címrendje


2. § A költségvetés címrendjében az önkormányzat külön címet alkotnak. A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. A jogcímcsoportokon belül az alkalmazott kormányzati funkció rendnek megfelelően kerültek megállapításra a jogcímek. 


A költségvetés bevételei és kiadásai


3. § (1) Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2021. évi költségvetését 30.728.630 Ft bevételi főösszegel és 30.728.630 Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 9.034.205 Ft. Áh-on belüli megelőlegezések visszafizetése 807.377 Ft. A belső finanszírozás egyenlege: 8.226.828 Ft

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: Hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0  Ft. Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.


4.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSÉT (a 2.,3. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg:

Költségvetési bevételek összesen: 19.576.625  Ft

Költségvetési kiadások összesen:  24.803.453  Ft

Költségvetési hiány: 5.226.828 Ft

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek:

Előző évi költségvetési maradvány:  6.034.205 Ft

Áh-on belüli megelőlegezések visszafizetése: 807.377 Ft

Belső finanszírozás egyenlege: 5.226.828 Ft

(3) vagy A képviselő-testület hitelfelvételt nem tervez.

Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek:

Hitelek bevételei: 0 Ft

Hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft

Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft


5.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSÉT: (a 2.,3.,4 mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg:

Költségvetési bevételek összesen:  2.117.800 Ft

Költségvetési kiadások összesen:   5.117.800 Ft

Költségvetési hiány: 3.000.000 Ft

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek:

Előző évi pénzmaradvány: 3.000.000 Ft

(3) Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek:

Hitelek bevételei: 0 Ft

Hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft

Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft


Költségvetési bevételek


6. § (1) A 3.§-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat bevételi forrásonkénti bontását főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeit a 2/1. melléklet kormányzati funkciónként,  a rendelet 2/1/1. melléklete tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként kötelező feladatok szerinti bontásban, a   2/1/2. számú melléklet tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként önként vállalt feladatok szerinti bontásban.

(3) A központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontását a 2/2. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetési kiadások


7.§ (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és a hivatal működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

Működési kiadások előirányzata összesen:              Ft, ebből

  • Személyi jellegű kiadás:6.598.480 Ft
  • Munkaadókat terhelő járulékok és 895.230 Ft

       szociális hozzájárulási adó:                     

  • Dologi jellegű kiadások 6.053.546 Ft
  • Ellátottak pénzbeli juttatásai4.456.000 Ft
  • Egyéb működési célú kiadások6.800.197 Ft
  • Finanszírozási kiadások:807.377 Ft

(3) Az (2) bekezdésben megállapított működési kiadások önkormányzat kiemelt előirányzatok kormányzati funkció szerinti bontását a 3/1 számú melléklet tartalmazza. A 3/1/1. számú melléklet kötelező feladatonként, a 3/1/2. számú melléklet önként vállalt feladatonkénti részletezettségben,

(4) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

Felhalmozási kiadások összesen:                             5.117.800 Ft

  • Beruházások                                 4.687.800 Ft
  • Felújítások                                         430.000 Ft
  • Finanszírozási kiadások0 Ft
  • Tartalék (felhalmozási)0 Ft

(5) Az önkormányzat és a hivatal felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 4/1. számú melléklet tartalmazza. A működési kiadások kiemelt előirányzatonkénti csoportosítását a rendelet 4/2. számú melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (5. számú melléklet)

(7) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 6. számú melléklet tartalmazza.

(8) Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzatfelhasználási tervet a 7.számú melléklet tartalmazza.

 (9)A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2021 – ben nem tervez. (12. melléklet)

(10) Az önkormányzat 3 évre épülő működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegrendszerben a 8. számú melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló pályázatainak bevételi, kiadási előirányzatát a 10.számú melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (11. melléklet)


Tartalék előirányzatok


8.§ (1)A képviselő-testület az alábbi tartalékokat állapítja meg (9. melléklet)

Általános tartalék: 6.144.197 Ft, az előre nem látható működési kiadásokra.

Fejlesztési célú tartalékok :0 Ft. (célonként részletezni)

(2) Rendkívüli, halasztást nem tűrő esetben a polgármester legfeljebb évi 1.00.000 Ft összeghatárig átruházott hatáskörben dönthet az általános tartalék felhasználásáról. A polgármester az átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

9.§ (1) A céltartalék és az általános tartalék terhére hozott döntések esetén az előirányzat átcsoportosítást a soron következő költségvetési rendelet módosításakor a költségvetési rendeletben át kell vezetni.

(2) Az önkormányzat feladatkörébe tartozó feladatok tekintetében a polgármester a jogszabályoknak megfelelően jogosult kötelezettséget vállalni. Abban az esetben, ha előirányzat megtakarítás keletkezik, annak terhére új feladatot vállalni a képviselő-testület döntése alapján lehet.



Az előirányzatok feletti jogosultsággal és a költségvetés módosításával kapcsolatos rendelkezések


10.§ (1) A képviselő-testület az előirányzatok feletti jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a, Az általános tartalék és a fejlesztési tartalék előirányzatának felhasználásról a képviselő-testület dönt.

b, Előirányzat átcsoportosítás képviselő-testületi döntés alapján történhet.

c, A költségvetés elfogadását követően meghatározott célra átvett pénzeszközökről a polgármester a képviselő-testületet negyedévente tájékoztatja és az előirányzat átcsoportosításokat kezdeményezi.  d, A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a, – c, pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.

e., A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra.

f.,A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testület soron következő rendeletmódosításkor tájékoztatja.

g., A képviselő-testület a költségvetési rendeletét negyedévente, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatát zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

h., Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) Az önkormányzat és a hivatal a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai fő összegét nem lépheti túl. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetése végrehajtása során - a saját bevételei teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhat fizetési kötelezettséget és teljesíthet kifizetést.


A gazdálkodás szabályai


11.§. (1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai alapján történhet.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzati főösszegét nem lépheti túl. Az önkormányzat költségvetésében szereplő előirányzatokra a polgármester vállal kötelezettséget.

(3) Az önkormányzat a költségvetésben nem szereplő -bevételit és kiadását egyaránt eredményező- esemény felmerülésekor, a bevétel realizálódását követően, azzal megegyező összegben a bevételi előirányzat emelése mellett emelheti a kiadási előirányzatait, melyről  a képviselő-testületet a polgármester soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja, a 10.§.(1) e,f. pontja alapján.



A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések


12. § (1) Az önkormányzati követelésről történő lemondás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Ha az önkormányzat javára vagyonról lemondanak, elfogadása értékhatár nélkül a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat és a hivatal a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatokat nyújthatnak be a törzskönyvi nyilvántartás szerinti tevékenységi körében, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el.

(4) A (3) bekezdés szerint a pályázat benyújtásához minden esetben a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges kivéve, ha a pályázati önrész az 500.000 Ft-ot nem haladja meg és ez az előirányzatban rendelkezésre áll.

(5) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(6) Több évre kiható működési kiadás esetén vagy, ha a pályázat benyújtásához a saját forrás az önkormányzatnál nem biztosított, akkor a pályázat benyújtásának előzetes engedélyezésével kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

(7) A képviselő-testület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti.

(8) A helyi önszerveződő közösségek támogatására, pénzeszköz átadásokra biztosított előirányzat felhasználására, elszámolási kötelezettséget tartalmazó megállapodások alapján kerülhet sor.

13. §. (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásról a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

14.§ (1) A költségvetési maradványt a hivatal gazdálkodási ügyintézője az éves beszámolóhoz kapcsolódóan felülvizsgálja. A költségvetési maradvány felhasználásáról a 2020. évi zárszámadás tárgyalásakor a képviselő-testület dönt.

15.§ (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek a számlavezető pénzintézetnél rövidlejáratú kamatozó betétként történő lekötéséről – a gazdálkodás zavartalan biztosítása mellett - a polgármester rendelkezik.

(2) Működési (likviditási) és / vagy fejlesztési célú hitel felvételéről a képviselő-testület dönt.

16.§ Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei az önkormányzatnak a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

17.§ A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2021 – ban nem tervez.

18. § Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

19.§ A polgármester 1.000.000 Ft értékhatárig döntést hozhat a költségvetési források felhasználásáról, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

20.§ (1) Az állampolgárok életét és a vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat 1.000.000 Ft összeghatárig, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


21. §. (1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az önkormányzat belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodik.


A köztisztviselők illetményalapja, a költségvetési létszámkeret


22. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2021 – ben 60.000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület által engedélyezett – a polgármester választott tisztség kivételével - költségvetési létszámkeret: 1 fő, ebből: közalkalmazott: 1 fő. A közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak létszáma az aktuális hatósági szerződés szerint 4 fő.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetési létszámkerete év közben csak a képviselő-testület jóváhagyásával növelhető. A létszám növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a képviselő-testület, ha annak fedezete bér, illetve más egyéb megtakarításból rendelkezésre áll.




Záró rendelkezések

23. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy a jelen rendelet elfogadásáig – az ún. átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a jelen rendeletben szerepeltetett előirányzatokba beépítésre kerültek. 


Kelt: Csebény, 2021. február 15.




  Borsos Viktor Tibor                                                                                       dr. Zsömböli Edit

       polgármester                                                                                                      jegyző



Záradék:


Kihirdetve: 2021. február 15.




      dr. Zsömböli Edit

                  jegyző

Mellékletek