Csebény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 04

Csebény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.04.

Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában foglaltakra, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény egyes rendelkezéseire, a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Csebény Községi Önkormányzat költségvetésére terjed ki.

A költségvetés címrendje

2. § A költségvetés címrendjében az önkormányzat külön címet alkotnak. A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. A jogcímcsoportokon belül az alkalmazott kormányzati funkció rendnek megfelelően kerültek megállapításra a jogcímek.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2023. évi költségvetését 44.827.835 Ft bevételi főösszegel és 44.827.835 Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 19.379.090 Ft. Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 924.297 Ft. A belső finanszírozás egyenlege: 18.454.793 Ft.

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: Hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft. Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSÉT (az 1. mellékletben és 2. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg: Költségvetési bevételek összesen: 25.448.745 Ft, költségvetési kiadások összesen: 31.184.771 Ft, költségvetési hiány: 5.736.026 Ft.

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 6.660.323 Ft, államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése: 924.297 Ft, belső finanszírozás egyenlege: 5.736.026 Ft.

(3) A képviselő-testület hitelfelvételt nem tervez. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSÉT: (a 1. mellékletben, 2. mellékletben, 3. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg: Költségvetési bevételek összesen: 0 Ft, költségvetési kiadások összesen: 12.718.767 Ft, költségvetési hiány: 12.718.767 Ft.

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi pénzmaradvány: 12.718.767 Ft.

(3) Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek:hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, finanszírozási célú műveletek egyenlege: 12.718.767 Ft.

Költségvetési bevételek

6. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat bevételi forrásonkénti bontását főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeit az 1/1. melléklet kormányzati funkciónként, a rendelet 1/1/1. melléklete tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként kötelező feladatok szerinti bontásban, a 1/1/2. melléklet tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként önként vállalt feladatok szerinti bontásban.

(3) A központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontását a 1/2. számú melléklet tartalmazza.

A költségvetési kiadások

7. § (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és a hivatal működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: Működési kiadások előirányzata összesen: 32.109.068 Ft, ebből

a) Személyi jellegű kiadás: 9.218.800 Ft

b) Munkaadókat terhelő járulékok 1.071.784 Ft

c) Dologi jellegű kiadások 8.440.518 Ft

d) Ellátottak pénzbeli juttatásai 4.256.000 Ft

e) Egyéb működési célú kiadások 8.197.669 Ft

f) Finanszírozási kiadások: 924.297 Ft.

(3) Az (2) bekezdésben megállapított működési kiadások önkormányzat kiemelt előirányzatok kormányzati funkció szerinti bontását a 2/1 melléklet tartalmazza. A 2/1/1. melléklet kötelező feladatonként, a 2/1/2. melléklet önként vállalt feladatonkénti részletezettségben,

(4) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

a) Felhalmozási kiadások összesen:12.718.767 Ft

b) Beruházások: 12.718.767 Ft

c) Felújítások: 0 Ft

d) Finanszírozási kiadások0 Ft

e) Tartalék (felhalmozási)0 Ft

(5) Az önkormányzat és a hivatal felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 3/1. melléklet tartalmazza. A működési kiadások kiemelt előirányzatonkénti csoportosítását a rendelet 3/2. melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (4. melléklet)

(7) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét az 5. melléklet tartalmazza.

(8) Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzatfelhasználási tervet a 6. melléklet tartalmazza.

(9) A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2023 – ban nem tervez. (11. melléklet)

(10) Az önkormányzat 3 évre épülő működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegrendszerben a 7. melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló pályázatainak bevételi, kiadási előirányzatát a 9. melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (10. melléklet)

Tartalék előirányzatok

8. § (1) A képviselő-testület az alábbi tartalékokat állapítja meg (8. melléklet): Általános tartalék: 6.296.399 Ft, az előre nem látható működési kiadásokra, fejlesztési célú tartalékok :0 Ft. (célonként részletezni)

(2) Rendkívüli, halasztást nem tűrő esetben a polgármester legfeljebb évi 1.00.000 Ft összeghatárig átruházott hatáskörben dönthet az általános tartalék felhasználásáról. A polgármester az átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

9. § (1) A céltartalék és az általános tartalék terhére hozott döntések esetén az előirányzat átcsoportosítást a soron következő költségvetési rendelet módosításakor a költségvetési rendeletben át kell vezetni.

(2) Az önkormányzat feladatkörébe tartozó feladatok tekintetében a polgármester a jogszabályoknak megfelelően jogosult kötelezettséget vállalni. Abban az esetben, ha előirányzat megtakarítás keletkezik, annak terhére új feladatot vállalni a képviselő-testület döntése alapján lehet.

Az előirányzatok feletti jogosultsággal és a költségvetés módosításával kapcsolatos rendelkezések

10. § (1) A képviselő-testület az előirányzatok feletti jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a) Az általános tartalék és a fejlesztési tartalék előirányzatának felhasználásról a képviselő-testület dönt.

b) Előirányzat átcsoportosítás képviselő-testületi döntés alapján történhet.

c) A költségvetés elfogadását követően meghatározott célra átvett pénzeszközökről a polgármester a képviselő-testületet negyedévente tájékoztatja és az előirányzat átcsoportosításokat kezdeményezi.

d) A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a) – c) pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.

e) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra.

f) A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testület soron következő rendeletmódosításkor tájékoztatja.

g) A képviselő-testület a költségvetési rendeletét negyedévente, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatát zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

h) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) Az önkormányzat és a hivatal a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai fő összegét nem lépheti túl. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetése végrehajtása során - a saját bevételei teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhat fizetési kötelezettséget és teljesíthet kifizetést.

A gazdálkodás szabályai

11. § (1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai alapján történhet.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzati főösszegét nem lépheti túl. Az önkormányzat költségvetésében szereplő előirányzatokra a polgármester vállal kötelezettséget.

(3) Az önkormányzat a költségvetésben nem szereplő -bevételit és kiadását egyaránt eredményező- esemény felmerülésekor, a bevétel realizálódását követően, azzal megegyező összegben a bevételi előirányzat emelése mellett emelheti a kiadási előirányzatait, melyről a képviselő-testületet a polgármester soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja, a 10. §.(1) e) és f) pontja alapján.

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

12. § (1) Az önkormányzati követelésről történő lemondás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Ha az önkormányzat javára vagyonról lemondanak, elfogadása értékhatár nélkül a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat és a hivatal a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatokat nyújthatnak be a törzskönyvi nyilvántartás szerinti tevékenységi körében, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el.

(4) A (3) bekezdés szerint a pályázat benyújtásához minden esetben a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges kivéve, ha a pályázati önrész az 500.000 Ft-ot nem haladja meg és ez az előirányzatban rendelkezésre áll.

(5) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(6) Több évre kiható működési kiadás esetén vagy, ha a pályázat benyújtásához a saját forrás az önkormányzatnál nem biztosított, akkor a pályázat benyújtásának előzetes engedélyezésével kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

(7) A képviselő-testület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti.

(8) A helyi önszerveződő közösségek támogatására, pénzeszköz átadásokra biztosított előirányzat felhasználására, elszámolási kötelezettséget tartalmazó megállapodások alapján kerülhet sor.

13. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásról a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

14. § A költségvetési maradványt a hivatal gazdálkodási ügyintézője az éves beszámolóhoz kapcsolódóan felülvizsgálja. A költségvetési maradvány felhasználásáról a 2022. évi zárszámadás tárgyalásakor a képviselő-testület dönt.

15. § (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek a számlavezető pénzintézetnél rövidlejáratú kamatozó betétként történő lekötéséről – a gazdálkodás zavartalan biztosítása mellett - a polgármester rendelkezik.

(2) Működési (likviditási) és / vagy fejlesztési célú hitel felvételéről a képviselő-testület dönt.

16. § Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei az önkormányzatnak a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

17. § A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2023 – ben nem tervez.

18. § Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

19. § A polgármester 1.000.000 Ft értékhatárig döntést hozhat a költségvetési források felhasználásáról, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

20. § (1) Az állampolgárok életét és a vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat 1.000.000 Ft összeghatárig, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

21. § (1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az önkormányzat belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodik.

A köztisztviselők illetményalapja, a költségvetési létszámkeret

22. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2023 – ben 60.000 Ft-ban állapítja meg, a köztisztviselők éves cafeteria összegét nettó 400.000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület által engedélyezett – a polgármester választott tisztség kivételével - költségvetési létszámkeret: 1 fő, ebből: közalkalmazott: 1 fő. A közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak létszáma az aktuális hatósági szerződés szerint 4 fő.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetési létszámkerete év közben csak a képviselő-testület jóváhagyásával növelhető. A létszám növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a képviselő-testület, ha annak fedezete bér, illetve más egyéb megtakarításból rendelkezésre áll.

Záró rendelkezések

23. § A jelen rendelet elfogadásáig – az ún. átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a jelen rendeletben szerepeltetett előirányzatokba beépítésre kerültek.

24. § Ez a rendelet 2023. március 4-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Csebény Község Önkormányzat és költségvetési szervei bevételei forrásonként, főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben

Költségvetési bevétel rovatrend

2023. Előirányzat
Összesen:

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

24 210 225

B11. Önkormányzatok működési támogatásai

23 107 433

B111. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

11 254 453

B1131. Települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatása (Támogatások)

4 256 000

B1131. Települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatása (Falugondnoki szolgálat)

5 142 300

B1132. Települési önkormányzatok szociális étkeztetési feladatainak támogatása (Szünidei étkezés támogatása)

184 680

B114. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

B115 Működési célú központosított előirányzatok

0

B116 Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása (Polgármesteri illetmény emeléséhez való hozzájárulás)

0

B.14. Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

B.15.Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

0

B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

1 102 792

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások (központosított előirányzatok, vis maior)

0

B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

0

B3 Közhatalmi bevétel

1 135 520

B31. Jövedelemadók

0

B34. Vagyoni típusú adók

1 135 520

B35. Termékek és szogáltatások adói

0

B351. Értékesítési és forgalmi adók (állandó jelleggel végzett ipaírűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó)

0

B354. Gépjárműadók

0

B355. Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók (talajterhelési díj)

0

B36. Egyéb közhatalmi bevételek (bírság, pótlék, mezőőri díj)

0

B4. Működési bevételek

103 000

B.5. Felhalmozási bevételek

0

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

0

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

B74. Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

0

B75. Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

A. Költségvetési bevételek összesen

25 448 745

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY FINANSZÍROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ PÉNZF.NÉLKÜLI BEVÉTELEK:

B8. Finanszírozási bevételek

19 379 090

B81. Belföldi finanszírozás bevételei

0

B811. Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

0

B8111. Hosszú lejáratú hitelek, kölcsön felvétele

0

B8113. Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

B813. Maradvány igénybevétele

19 379 090

ebből: működési

6 660 323

felhalmozási

12 718 767

B8192. Rövid lejáratú kölcsönök bevételei

0

B814. Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

B816. Központi, irányítószervi támogatás

0

1. 1/1. melléklet Csebény Község Önkormányzatának 2023. évi bevételei

Kormányzati funkciók

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevétel

B4. Működési bevételek

B5. Felhalmozási bevételek

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B8. Finanszírozási bevételek

Összesen:

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk-k és önkormányzati hivatalok jogalkotási és ált. ig. tevékenysége

100 000

103 000

203 000

018030 fFinanszirozási müveletek

19 379 090

19 379 090

018010 Önkormányzatok elszámolásai a közp-i ktg.vetéssel

23 107 433

23 107 433

041237 Küzfoglalkoztatási mintaprogram

446 832

446 832

107055 Falugondoki, tanyagondnoki feladatok ellátása

555 960

555 960

900020 Önkormányzati funkciókra nem sorolható bevételek államháztartásoknak

1 135 520

1 135 520

Összesen:

24 210 225

-

1 135 520

103 000

-

-

-

19 379 090

44 827 835

2. 1/1/1. melléklet Csebény Község Önkormányzatának 2023. évre tervezett bevételei kötelező feladatonként

Kormányzati funkciók

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevétel

B4. Működési bevételek

B5. Felhalmozási bevételek

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B8. Finanszírozási bevételek

Összesen:

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk-k és önkormányzati hivatalok jogalkotási és ált. ig. tevékenysége

-

018030 finanszrozási müveletek

19 379 090

19 379 090

018010 Önkormányzatok elszámolásai a közp-i ktg.vetéssel

23 107 433

-

23 107 433

041237 Közfoglalkoztatási mitaprogram

446 832

446 832

107055 Falugondnoki szolgáltatás

555 960

555 960

900020 Önkormányzati funkciókra nem sorolható bevételek államháztartásoknak

1 135 520

1 135 520

Összesen:

24 110 225

-

1 135 520

-

-

-

-

19 379 090

44 624 835

3. 1/1/2. melléklet Csebény Község Önkormányzatának 2021. évi tervezett bevételei önként vállalt feladatonként

Kormányzati funkciók

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevétel

B4. Működési bevételek

B5. Felhalmozási bevételek

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B8. Finanszírozási bevételek

Összesen:

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk-k és önkormányzati hivatalok jogalkotási és ált. ig. tevékenysége

100 000

-

103 000

-

203 000

107055 Falu és tanyagondnoki szolgáltatás

-

-

Összesen:

100 000

-

-

103 000

-

-

-

-

203 000

4. 1/2. melléklet Központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontásban

Támogatási jogcím

2023. év

mutató

hozzájárulás

Fajlagos összeg

összege Ft

Önkormányzati támogatás összesen:

23 107 433

I. Helyi Önkormányzatok általános működési támogatása összesen:

11 254 453

I.6. Polgármesteri illetmény támogatása

0

III.2. Hozzájárulás pénzbeli szociális ellátásokhoz

4 256 000

III.3.e). Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás

5 142 300

III.5.c A rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetésének támogatása

184 680

IV.1.d) Települési önkormányzatok támogatása nyilvános könyvtári ellátásokhoz és közművelődési feladatokhoz

2 270 000

2. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Csebény Község Önkormányzat 2023. évi kiadásai kiemelt előirányzatonként

adatok forintban

Költségvetési kiadás rovatrand

2023. Előirányzat
Önkormányzat

K1. Személyi juttatások

9 218 800

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adók

1 071 784

K3. Dologi kiadások

8 440 518

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

4 256 000

K5. Egyéb működési célú kiadások (működési tartalékka együtt)

8 197 669

ebből: K513 Tartalék (működési)

6 296 399

K9. Finanszírozási kiadások (működési)

924 297

Ebből: K914 Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

924 297

K915. Központi irányítószervi támogatás folyósítása

0

Működési kiadások összesen

32 109 068

K6. Beruházások

12 718 767

K7. Felújítások

0

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

K9. Finanszírozási kiadások (felhalmozási)

0

Felhalmozási kiadások összesen:

12 718 767

K513. Tartalékok (felhalmozási)

0

Kiadások összesen:

44 827 835

1. 2/1. melléklet Csebény Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett kiadásai feladatonként

Kormányzati funkciók

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalékok nélkül)

K513. Tartalék

K6. Beruházások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K9. Finanszírozási kiadások

Összesen

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk.-k és önk-i hav-k jogalkotói és ált.ig.tev.

4 242 000

480 480

1 875 000

6 597 480

013320 Köztemető fenntartás és működtetés

127 000

127 000

018010 Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

924 297

924 297

018030 Támogatási célú finanszírozási műveletek

1 580 270

6 296 399

7 876 669

041233 Hosszabb távú közfoglalkoztatás

928 000

64 960

992 960

045160 Közutak, hidak, alagutak fenntartása

211 138

211 138

051020 Nem veszélyes hulladék kezelése ártalmatlanítása,szállítása

393 700

393 700

062020 Településfejlesztési projektek

12 718 767

12 718 767

064010 Közvilágítás

762 000

762 000

066010 Zöldterület kezelés

933 000

933 000

066020 Város és községgazdálkodás

254 000

254 000

072112 Háziorvosi ügyeleti ellátás

321 000

321 000

074031 Család és nővédelmi gondozás

30 000

30 000

082044 Könyvtári szolgáltatások

270 000

270 000

082091 Közművelődési, közössségi és társ-i fejl.

2 000 000

2 000 000

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

184 680

184 680

107055 Falugondoki, tanyagondnoki feladatok ellátása

4 048 800

526 344

1 400 000

5 975 144

107060 Egyéb szociális pénzbeni ellátások, tám-k

4 256 000

4 256 000

Összesen:

9 218 800

1 071 784

8 440 518

4 256 000

1 901 270

6 296 399

12 718 767

-

-

924 297

44 827 835

2. 2/1/1. melléklet Csebény Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett kiadásai kötelező feladatonként

Kormányzati funkciók

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalékok nélkül)

K513. Tartalék

K6. Beruházások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K9. Finanszírozási kiadások

Összesen

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk.-k és önk-i hav-k jogalkotói és ált.ig.tev.

4 242 000

480 480

1 875 000

6 597 480

013320 Köztemető fenntartás és működtetés

127 000

127 000

018010 Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

924 297

924 297

018030 Támogatási célú finanszírozási műveletek

1 580 270

6 296 399

7 876 669

041233 Hosszabb időtartamú közfgolalkoztatás

928 000

64 960

992 960

045160 Közutak, hidak, alagutak fenntartása

211 138

211 138

051020 Nem veszélyes hulladék kezelése ártalmatlanítása

393 700

393 700

064010 Közvilágítás

762 000

762 000

066010 Zöldterület kezelés

933 000

933 000

066020 Város és községgazdálkodás

254 000

254 000

072112 Háziorvosi ügyeleti ellátás

321 000

321 000

074031 Család és növédelmi gondozás

30 000

30 000

082044 Könyvtári szolgáltatások

270 000

270 000

082091 Közművelődési, közössségi és társ-i fejl.

2 000 000

2 000 000

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

184 680

184 680

107055 Falu és tanyagondnoki szolgálat

4 048 800

526 344

1 400 000

5 975 144

107060 Egyéb szociális pénzbeni ellátások, tám-k

4 256 000

4 256 000

Összesen:

9 218 800

1 071 784

8 440 518

4 256 000

1 901 270

6 296 399

-

-

-

924 297

32 109 068

3. 2/1/2. melléklet Csebény Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett kiadásai önként vállalt feladatonként

Kormányzati funkciók

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalékok nélkül)

K512. Tartalék

K6. Beruházások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K9. Finanszírozási kiadások

Összesen

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

-

12 718 767

12 718 767

Összesen:

-

-

-

-

-

-

12 718 767

-

-

-

12 718 767

3. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások

1. 3/1. melléklet Csebény Községi Önkormányzat Felújítási kiadásai célonként

Ssz.

Kormányzati funkció

Felújítási cél megnevezése

2023. Évi előirányzat

Összesen:

-

Csebény Község Önkormányzat Felhalmozási kiadásai feladatonként

Ssz.

Feladat megnevezése

2023.évi előirányzat

1

062020-Településfejlesztési projektek

Falugondnoki busz beszerzése-MFP2022

12 718 767

Összesen:

12 718 767

2. 3/2. melléklet Csebény Község Önkormányzat 2023. évi működési kiadásai kiemelt előirányzatonként

Költségvetési kiadás rovatrand

2023. Eredeti Előirányzat
Önkormányzat

K1. Személyi juttatások

9 218 800

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adók

1 071 784

K3. Dologi kiadások

8 440 518

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

4 256 000

K5. Egyéb működési célú kiadások (működési tartalékka együtt)

8 197 669

ebből: K513 Tartalék (működési)

6 296 399

K9. Finanszírozási kiadások (működési)

924 297

Ebből: K914 Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

924 297

K915. Központi irányítószervi támogatás folyósítása

0

Működési kiadások összesen

32 109 068

4. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségek célok szerint évenkénti bontásban

Sor-
szám

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2023. előtti kifizetés

Kiadás vonzata évenként

Összesen

2023.

2024.

2025.

2026.

1.

Működési célú hiteltörlesztés (tőke+kamat)

-

-

-

-

-

-

-

2.

Felhalmozási célú hiteltörlesztés (tőke+kamat)

3.

Beruházás feladatonként

-

4.

Egyéb

Összesen

5. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat 2023. évi Pénzügyi mérlege

B E V É T E L E K

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat (Ft)

1

2

5

1.

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

24 210 225

2.

B11. Önkormányzatok működési támogatásai

23 107 433

3.

B111. Helyi önkormányzatok működésének ált.tám-a

11 254 453

4.

B1131. Telelpülési önkormányzatok szoc.és gyemrekjóléti fel.tám.

9 398 300

5.

B1132. Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

184 680

6.

B114. Telelpülési önkormányzatok kulturális feladatainak tám-a

2 270 000

7.

B115. Működési célú központosított előirányzatok

-

8.

B116. Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása

-

9.

B14. Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

-

10.

B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államházt.belülről

1 102 792

11.

Egyéb központi támogatás

-

12.

Működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása

-

13.

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

-

14.

B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

-

15.

5000 fő feletti lakosságszámú települési önk.adósság konsz.során kapott felhalmozási támogatás

-

16.

B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

-

17.

B3. Közhatalmi bevétel

1 135 520

18.

B31. Magánszemélyek jövedelemadói

-

19.

B34. Vagyoni típusú adók

1 135 520

20.

B35. Termékek és szolgáltatások adói

-

21.

B351. Értékesítési és forgalmi adók

-

22.

B354. Gépjármű adók

-

23.

B355. Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók (talajterhelési díj)

-

24.

B36. Egyéb közhatalmi bevételek

-

25.

Adójellegű bevételek

-

26.

Pótlékok, bírságok egyéb közhatalmi bevételek

-

27.

B.4.Működési bevételek

103 000

28.

B5. Felhalmozási bevételek

-

29.

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

-

30.

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

-

31.

B74. Fehalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

-

32.

B75. Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

25 448 745

33.

B8. Finanszírozási bevételek

19 379 090

34.

B.811. Hitel, kölcsön felvétel államháztartáson kívülről

-

35.

B813. Maradvány igénybevétele

19 379 090

36.

B814. Államháztartáson belüli megelőlegezések

-

37.

B.8192. Rövid lejáratú kölcsönök bevételei

-

K I A D Á S O K

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

1

2

5

1.

K1. Személyi juttatás

9 218 800

2.

K11. Foglalkoztatottak személyi juttatásai

4 976 800

3.

K12. Külső személyi juttatások

4 242 000

4.

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 071 784

5.

K3. Dologi kiadások

8 440 518

6.

K4. Ellátottak pénzbeli juttatása

4 256 000

7.

K5. Egyéb működési célú kiadások

1 901 270

8.

K513. Tartalékok

6 296 399

9.

K513. Tartalékok (működési)

6 296 399

10.

K513. Tartalékok (felhalmozási)

11.

K6. Beruházás

12 718 767

12.

K7. Felújítás

13.

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

14.

K9. Finanszírozási kiadások

924 297

16.

K9. Finanszírozási kiadások (működési)

924 297

ebből K914. Államháztartáson belüli megelőlegezések

924 297

17.

K9. Finanszírozási kiadások (felhalmozási)

18.

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

44 827 835

2023. Évi Költségvetési kiadások összesen

44 827 835

2023. évi Költségvetési bevételek összesen

44 827 835

6. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Csebény Község Önkormányzat 2023. évi előirányzat-felhasználási ütemterve

Megnevezés

Előirányzat

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jun.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

Összesen

BEVÉTELEK

0

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

24 210 225

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 519

2 017 516

24 210 225

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

B3. Közhatalmi bevétel

1 135 520

0

0

567 760

0

0

0

0

0

567 760

0

0

0

1 135 520

B4. Működési bevételek

103 000

50 000

300

300

300

300

300

50 000

300

300

300

300

300

103 000

B5. Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

B8. Finanszírozási bevételek

19 379 090

19 379 090

19 379 090

BEVÉTEL ÖSSZESEN

44 827 835

21 446 609

2 017 819

2 585 579

2 017 819

2 017 819

2 017 819

2 067 519

2 017 819

2 585 579

2 017 819

2 017 819

2 017 816

44 827 835

Megnevezés

Előirányzat

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jun.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

Összesen

KIADÁSOK

K1. Személyi juttatások

9 218 800

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 233

768 237

9 218 800

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 071 784

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 315

89 319

1 071 784

K3. Dologi kiadások

8 440 518

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 376

703 382

8 440 518

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

4 256 000

150 000

150 000

150 000

1 150 000

150 000

150 000

150 000

300 000

150 000

150 000

150 000

1 456 000

4 256 000

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalék nélkül)

1 901 270

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 440

158 430

1 901 270

K512. Tartalék

6 296 399

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

6 296 399

6 296 399

K6. Beruházások

12 718 767

12 718 767

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

12 718 767

K7. Felújítások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

K9. Finanszírozási kiadások

924 297

924 297

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

924 297

K9. Finanszírozási kiadások felhalmozási

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

KIADÁS ÖSSZESEN

44 827 835

15 512 428

1 869 364

1 869 364

2 869 364

1 869 364

1 869 364

1 869 364

2 019 364

1 869 364

1 869 364

1 869 364

9 471 767

44 827 835

7. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Csebény Község Önkormányzata működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak 2023. évi tényleges, 2024. évi várható és 2025. évi eredeti előirányzata mérleg rendszerben

Működési kiadások

2023. évi tényleges teljesítés

2024. évi várható teljesítés

2025. évi várható teljesítés

Működési bevételek

2023. évi tényleges teljesítés

2024. évi várható teljesítés

2025. évi várható teljesítés

K1. Személyi juttatások

9 218 800

10 000 000

10 000 000

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

24 210 225

26 000 000

26 000 000

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 071 784

1 200 000

1 200 000

B3. Közhatalmi bevételek

1 135 520

1 135 520

1 135 520

K3. Dologi kiadások

8 440 518

10 000 000

10 000 000

B4. Működési bevételek

103 000

100 000

100 000

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

4 256 000

5 000 000

5 000 000

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

K5. Egyéb működési célú kiadások

8 197 669

3 500 000

3 500 000

B8. Finanszírozási bevételek (működési)

6 660 323

3 464 480

3 464 480

ebből: tartalék (működési)

6 296 399

500 000

500 000

ebből: maradvány igénybevétel

6 660 323

3 464 480

3 464 480

K9. Finanszírozási kiadások

924 297

1 000 000

1 000 000

Államháztartáson belüli megelőlegezés

Müködési kiadás összesen:

32 109 068

30 700 000

30 700 000

Müködési bevétel összesen:

32 109 068

30 700 000

30 700 000

Működési bevételek és kiadások egyenlege: 0 Ft

Felhalmozási kiadások

2023. évi tényleges teljesítés

2024. évi várható teljesítés

2025. évi várható teljesítés

Felhalmozási bevételek

2023. évi tényleges teljesítés

2024. évi várható teljesítés

2025. évi várható teljesítés

B1. Működési támogatások államháztartáson belülről

0

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevételek

-

B4. Működési bevételek

-

K5. Felhalmozási célú tartalék

-

-

-

B5. Felhalmozási bevételek

-

-

K6. Beruházások

12 718 767

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

K7. Felújítások

-

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

-

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

B8. Finanszírozási bevételek (felhalmozási)

12 718 767

K9. Finanszírozási kiadások

ebből: felhalmozási célú hitelfelvétel

-

maradvány igénybevétel

12 718 767

Felhalmozási kiadás összesen:

12 718 767

-

-

Felhalmozási bevétel összesen:

12 718 767

-

-

Felhalmozási bevételek és kiadások egyenlege: 0

M i n d ö s s z e s e n :

44 827 835

30 700 000

30 700 000

M i n d ö s s z e s e n :

44 827 835

30 700 000

30 700 000

8. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Kimutatás a 2023. évre tervezett tartalékokról

Általános tartalék összesen:

6 296 399

Működési célú általános tartalék

6 296 399

Fejlesztési célú tartalék összesen:

0

Fejlesztési célú általános tartalék

0

Pályázati önerő

0

Tartalék összesen:

6 296 399

9. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

2023. évben az Európai Unió költségvetéséből származó támogatással megvalósuló projektek

Megnevezés

Előirányzat

Bevételi

Kiadás

Önerő

-

-

Összesen

-

-

-

10. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Csebény Községi Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

Sor-szám

Hitel megnevezése

Évek

Összesen
(7=3+4+5+6)

2023

2024

2025

2026

1

2

3

4

5

6

7

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

-

-

-

-

-

Csebény község Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai

Sor-szám

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása 2023. év

Fejlesztés várható kiadása 2024. év

Fejlesztés várható kiadása 2025. év

Fejlesztés várható kiadása 2026. év

Fejlesztés várható kiadása 2027. év

Fejlesztés várható kiadása 2028. év

Fejlesztés várható kiadása 2029. év

Fejlesztés várható kiadása 2030. év

Fejlesztés várható kiadása 2031. év

Fejlesztés várható kiadása 2032. év

Fejlesztés várható kiadása 2033. év

1.

2023. évi várható adósságot keletkeztető ügyletek egyttes összege:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

11. melléklet az 1/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelethez

Csebény község Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

Sor-szám

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

2024. évi előirányzat

2025. évi előirányzat

2026. évi előirányzat

1

2

3

4

5

6

1.

Helyi adók

1 135 520

1 135 520

1 135 520

1 135 520

2.

Osztalékok, koncessziós díjak, hozam

3.

Díjak, pótlékok bírságok

4.

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése,
vagyonhasznosításból származó bevétel

100 000

100 000

100 000

100 000

5.

Részvények, részesedések értékesítése

6.

Vállalatértékesítésből, privatizációból származó bevételek

7.

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN*

1 235 520

1 235 520

1 235 520

1 235 520

Adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi összes fizetési kötelezettség (tőke+kamat)

617 760

617 760

617 760

617 760

50%

50%

50%

50%