Csebény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 23

Csebény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.23.

Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában foglaltakra, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény egyes rendelkezéseire, a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Csebény Községi Önkormányzat költségvetésére terjed ki.

A költségvetés címrendje

2. § A költségvetés címrendjében az önkormányzat külön címet alkot. A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. A jogcímcsoportokon belül az alkalmazott kormányzati funkció rendnek megfelelően kerültek megállapításra a jogcímek.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) Csebény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2024. évi költségvetését 27.710.151 Ft bevételi főösszegel és 27.710.151 Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: előző évi költségvetési maradvány: 2.512.498 Ft, államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 893.486 Ft, a belső finanszírozás egyenlege: 1.619.012 Ft.

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSÉT (a 1.,2. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg: költségvetési bevételek összesen: 25.197.653 Ft, költségvetési kiadások összesen: 26.816.665 Ft, költségvetési hiány: 1.619.012 Ft.

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: előző évi költségvetési maradvány: 2.512.498 Ft, államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése: 893.486 Ft, belső finanszírozás egyenlege: 1.619.012 Ft.

(3) A képviselő-testület hitelfelvételt nem tervez. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSÉT: (a 1.,2.,3. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg: költségvetési bevételek összesen: 0 Ft, költségvetési kiadások összesen: 0 Ft, költségvetési hiány: 0 Ft.

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: előző évi pénzmaradvány: 0 Ft.

(3) Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

Költségvetési bevételek

6. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat bevételi forrásonkénti bontását főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeit az 1/1. melléklet kormányzati funkciónként, a rendelet 1/1/1. melléklete tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként kötelező feladatok szerinti bontásban, a 1/1/2. melléklet tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként önként vállalt feladatok szerinti bontásban.

(3) A központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontását az 1/2. melléklet tartalmazza.

A költségvetési kiadások

7. § (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és a hivatal működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: Működési kiadások előirányzata összesen: 27.710.151 Ft, ebből

a) Személyi jellegű kiadás: 9.278.400 Ft

b) Munkaadókat terhelő járulékok 1.083.186 Ft

c) Dologi jellegű kiadások 9.138.323 Ft

d) Ellátottak pénzbeli juttatásai 3.176.000 Ft

e) Egyéb működési célú kiadások 4.140.756 Ft

f) Finanszírozási kiadások: 893.486 Ft.

(3) A (2) bekezdésben megállapított működési kiadások önkormányzat kiemelt előirányzatok kormányzati funkció szerinti bontását a 2/1. melléklet tartalmazza. A 2/1/1. melléklet kötelező feladatonként, a 2/1/2. melléklet önként vállalt feladatonkénti részletezettségben tartalmazza.

(4) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: Felhalmozási kiadások összesen: 0 Ft (beruházások: 0 Ft, felújítások: 0 Ft, finanszírozási kiadások 0 Ft, tartalék (felhalmozási) 0 Ft).

(5) Az önkormányzat és a hivatal felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 3/1. melléklet tartalmazza. A működési kiadások kiemelt előirányzatonkénti csoportosítását a rendelet 3/2. melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (4. melléklet)

(7) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 5. melléklet tartalmazza.

(8) Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzatfelhasználási tervet a 6. melléklet tartalmazza.

(9) A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2024 – ban nem tervez (11. melléklet).

(10) Az önkormányzat 3 évre épülő működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegrendszerben a 7. melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló pályázatainak bevételi, kiadási előirányzatát a 9. melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek (10. melléklet).

Tartalék előirányzatok

8. § (1) A képviselő-testület az alábbi tartalékokat állapítja meg (8. melléklet)

a) általános tartalék: 2.685.041 Ft, az előre nem látható működési kiadásokra,

b) fejlesztési célú tartalékok :0 Ft.

(2) Rendkívüli, halasztást nem tűrő esetben a polgármester legfeljebb évi 1.000.000 Ft összeghatárig átruházott hatáskörben dönthet az általános tartalék felhasználásáról. A polgármester az átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

9. § (1) A céltartalék és az általános tartalék terhére hozott döntések esetén az előirányzat átcsoportosítást a soron következő költségvetési rendelet módosításakor a költségvetési rendeletben át kell vezetni.

(2) Az önkormányzat feladatkörébe tartozó feladatok tekintetében a polgármester a jogszabályoknak megfelelően jogosult kötelezettséget vállalni. Abban az esetben, ha előirányzat megtakarítás keletkezik, annak terhére új feladatot vállalni a képviselő-testület döntése alapján lehet.

Az előirányzatok feletti jogosultsággal és a költségvetés módosításával kapcsolatos rendelkezések

10. § (1) A képviselő-testület az előirányzatok feletti jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a) Az általános tartalék és a fejlesztési tartalék előirányzatának felhasználásról a képviselő-testület dönt.

b) Előirányzat átcsoportosítás képviselő-testületi döntés alapján történhet.

c) A költségvetés elfogadását követően meghatározott célra átvett pénzeszközökről a polgármester a képviselő-testületet negyedévente tájékoztatja és az előirányzat átcsoportosításokat kezdeményezi.

d) A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a) – c) pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.

e) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra.

f) A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testület soron következő rendeletmódosításkor tájékoztatja.

g) A képviselő-testület a költségvetési rendeletét negyedévente, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatát zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

h) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) Az önkormányzat és a hivatal a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai fő összegét nem lépheti túl. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetése végrehajtása során - a saját bevételei teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhat fizetési kötelezettséget és teljesíthet kifizetést.

A gazdálkodás szabályai

11. § (1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény, valamint az önkormányzat beruházási szabályzatának előírásai alapján történhet.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzati főösszegét nem lépheti túl. Az önkormányzat költségvetésében szereplő előirányzatokra a polgármester vállal kötelezettséget.

(3) Az önkormányzat a költségvetésben nem szereplő -bevételit és kiadását egyaránt eredményező- esemény felmerülésekor, a bevétel realizálódását követően, azzal megegyező összegben a bevételi előirányzat emelése mellett emelheti a kiadási előirányzatait, melyről a képviselő-testületet a polgármester soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja, a 10. §.(1) e) és f) pontja alapján.

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

12. § (1) Az önkormányzati követelésről történő lemondás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Ha az önkormányzat javára vagyonról lemondanak, elfogadása értékhatár nélkül a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat és a hivatal a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatokat nyújthatnak be a törzskönyvi nyilvántartás szerinti tevékenységi körében, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el.

(4) A (3) bekezdés szerint a pályázat benyújtásához minden esetben a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges kivéve, ha a pályázati önrész az 500.000 Ft-ot nem haladja meg és ez az előirányzatban rendelkezésre áll.

(5) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(6) Több évre kiható működési kiadás esetén vagy, ha a pályázat benyújtásához a saját forrás az önkormányzatnál nem biztosított, akkor a pályázat benyújtásának előzetes engedélyezésével kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

(7) A képviselő-testület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti.

(8) A helyi önszerveződő közösségek támogatására, pénzeszköz átadásokra biztosított előirányzat felhasználására, elszámolási kötelezettséget tartalmazó megállapodások alapján kerülhet sor.

13. § A költségvetési maradványt a hivatal gazdálkodási ügyintézője az éves beszámolóhoz kapcsolódóan felülvizsgálja. A költségvetési maradvány felhasználásáról a 2023. évi zárszámadás tárgyalásakor a képviselő-testület dönt.

14. § (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek a számlavezető pénzintézetnél rövidlejáratú kamatozó betétként történő lekötéséről – a gazdálkodás zavartalan biztosítása mellett - a polgármester rendelkezik.

(2) Működési (likviditási) és / vagy fejlesztési célú hitel felvételéről a képviselő-testület dönt.

15. § Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei az önkormányzatnak a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

16. § A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2024 – ben nem tervez.

17. § Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

18. § A polgármester 1.000.000 Ft értékhatárig döntést hozhat a költségvetési források felhasználásáról, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

19. § (1) Az állampolgárok életét és a vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat 1.000.000 Ft összeghatárig, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

A köztisztviselők illetményalapja, a költségvetési létszámkeret

20. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2024 – ben 80.000 Ft-ban állapítja meg, a köztisztviselők éves cafeteria összegét nettó 400.000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület által engedélyezett – a polgármester választott tisztség kivételével - költségvetési létszámkeret: 1 fő, ebből: közalkalmazott: 1 fő. A közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak létszáma az aktuális hatósági szerződés szerint 4 fő.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetési létszámkerete év közben csak a képviselő-testület jóváhagyásával növelhető. A létszám növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a képviselő-testület, ha annak fedezete bér, illetve más egyéb megtakarításból rendelkezésre áll.

Záró rendelkezések

21. § A jelen rendelet elfogadásáig – az ún. átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a jelen rendeletben szerepeltetett előirányzatokba beépítésre kerültek.

22. § Ez a rendelet 2024. február 23-án lép hatályba.