Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2014(XI.20..) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatásról.

Hatályos: 2014. 11. 21- 2015. 03. 30

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

4/2014. (XI.20.) önkormányzati  rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról. 



Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 2.§(1) bekezdés a, pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el.

1.§ A rendelet hatálya kiterjed a Horváthertelend község közigazgatási területén életvitelszerűen élő személyekre, akik ott bejelentett lakó, illetve tartózkodási hellyel rendelkeznek.

2.§ a) A képviselőtestület a BM rendelet alapján a következő szabályozás szerint természetbeni juttatásként ún. szociális célú tűzifát biztosít a rászorulók részére az e célra elnyert állami támogatás keretösszege erejéig.

b) Az önkormányzat szociális célú tűzifát biztosít annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy közgyógyellátásra jogosult, vagy 3, vagy annál több gyermeket nevel, vagy ápolási díjra jogosult, vagy 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas.

c) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

d) A tűzifa támogatás megítélésénél előnyt élveznek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy lakásfenntartási támogatásra jogosultak és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok.  A megítélésnél előnyt élvez továbbá az a személy, aki / illetve akinek a háztartása esetében a b, pontban felsorolt feltételek közül egyidejűleg több is fennáll.

e) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak az általa lakott ingatlan fűtésére használhatja fel.

3.§ A támogatásban részesülők kiválasztása a 2.§ - ban rögzített feltételek vizsgálata mellett a közös önkormányzati hivatal szociális igazgatási előadói, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat családgondozói véleményének kikérésével és a közös önkormányzati hivatal rendelkezésére álló ügyiratok alapján történik.  

4.§ Háztartásonként a támogatás mértéke 1 m3, maximum azonban 5 m3 tűzifa adható ki. A tűzifa támogatásról a polgármester – a 2.§ - ban foglalt szempontok és a 3.§ - ban megjelölt vélemények mérlegelésével – legkésőbb 2014. december 20. napjáig egyedi határozattal dönt. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5.§ A tűzifa elszállításáról az önkormányzat gondoskodik, annak időpontjáról a polgármester az egyedi határozatban, illetve ahhoz kapcsolódva ad tájékoztatást. A támogatáshoz kapcsolódó saját forrást az önkormányzat a 2014. évi költségvetésében biztosítja.

6. § A jelen rendelet 2014. november 20-án lép hatályba és 2015. március 31 – én hatályát veszti.


Horváthertelend, 2014. november 20.



                    Orsós Ferenc                                                             dr. Kontra Krisztián

                    polgármester                                                                        jegyző




A rendelet kihirdetve:                                                                            dr. Kontra Krisztián

2014. 11. 21.                                                                                                 jegyző

Mellékletek