Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2015(III.27..) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről.

Hatályos: 2015. 03. 28- 2020. 12. 29

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv 48.§(4) bekezdésének b, pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések


1.§ (1) E rendelet területi hatálya a Horváthertelend község közigazgatási területén lévő ingatlanokra terjed ki. A külterületen történő irányított égetésre az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: OTSZ) szabályai vonatkoznak.

(2) A rendelet személyi hatálya természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

2.§  E rendelet alkalmazásában:

a, Az avar és kerti hulladék: A kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, kaszálék, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, metszett gallya, zöldség, gyümölcs és egyéb növényi maradványok. (a továbbiakban: kerti hulladék).

b) Tulajdonos: Az ingatlan, ingatlanrész, helyiség tulajdonosa, haszonbérlője, haszonélvezője, használója.

2. A kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok


3.§ (1) A károkozóktól és kártevőktől mentes, egészséges kerti hulladékot elsősorban komposztálni, hasznosítani kell.

(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata.

3. Az égetés szabályai


4.§ (1) A hulladékkezelő közszolgáltató által el nem szállított kerti hulladékot gyenge szél mellett, száraz időben, az OTSZ előírásainak szigorú betartásával egész évben szerdánként 9.00 órától 18.00 óráig és szombatonként 9.00 órától 14.00 óráig terjedő időtartamban lehet.

(2) A kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben megjelölt időszakban is tilos a hivatalosan elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt, vagy párás, ködös, esős időben, vagy a lábon álló növényzet, tarló tekintetében, vagy kisfeszültségű, középfeszültségű, nagyfeszültségű és távközlési vezeték alatt, vagy védett természeti területen.

(3) Kerti hulladék égetése csak megfelelően kialakított helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett, a szomszédos és a saját telken lévő épületektől legalább 10 méteres távolság tartásával szabad.

(4) Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni arról, hogy szükség esetén a tűz eloltásához szükséges eszközök (pl. oltóvíz, homok, kézi szerszámok) azonnali alkalmazásra kész állapotban rendelkezésre álljanak.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(6) A kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait)

(7) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(8) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

4. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények


5.§ Aki a kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat megszegi a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv 106.§ -a, a levegő védelméről szóló 306/2010.(XII.23.) Korm. rendelet 34.§(1) bekezdése, illetve a 36.§ - a alapján környezetvédelmi bírságot, továbbá a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerint tűzvédelmi bírságot köteles fizetni.

Záró rendelkezések


6.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Kelt: Horváthertelend, 2015. március 26 - án



                       


               Orsós Ferenc                                                                            dr. Kontra Krisztián                                             

               polgármester                                                                                         jegyző

   


A rendelet kihirdetve 2015. március 27 – én.





    dr. Kontra Krisztián jegyző

Mellékletek