Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2016(XII.7..) önkormányzati rendelete

a 2016. évi szociális célú tűzifa támogatás igényléséről.

Hatályos: 2016. 12. 08- 2017. 03. 30

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló minisztériumi pályázati kiírás (a továbbiakban: pályázati kiírás) 6. pontjának előírása alapján az alábbiakat rendeli el.


1.§ A rendelet hatálya kiterjed a Horváthertelend község közigazgatási területén életvitelszerűen élő személyekre, akik ott bejelentett lakó, illetve tartózkodási hellyel rendelkeznek.


2.§ (1) A képviselőtestület a pályázati kiírás alapján a következő szabályozás szerint természetbeni juttatásként ún. szociális célú tűzifát biztosít a rászorulók részére az e célra elnyert állami támogatás keretösszege erejéig.


(2) A szociális célú tűzifa támogatás megítélésénél előnyt élveznek azok akik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy a képviselőtestület helyi rendelete szerint települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül) jogosultak, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban élnek.


3.§ (1) Szociális célú tűzifa támogatás állapítható meg a 2.§(2) bekezdésében leírt jogosultságokkal rendelkezők, továbbá azok részére is, akik a formanyomtatványon a támogatás igénylésének indokolásánál különösen a következő körülményekről nyilatkoznak: Öregségi nyugdíjra vagyok jogosult.


(2) Szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető az is aki rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a téli tüzelését más módon nem tudja megoldani. Ilyen esetben a kérelem elbírálásához szükséges igazolások beszerzésétől is el lehet tekinteni, amennyiben vélelmezhető, hogy a kérelmező a feltételeknek megfelel és ezt írásos nyilatkozatával is megerősíti.


4.§ A 2.§(2) bekezdésében és a 3.§ - ban felsorolt több körülmény egyidejű fennállása a támogatás mértékének meghatározásánál figyelembevételre kerül.


5.§ (1) Ha ugyanazon lakásban, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben több háztartás is van, azt a kérelmező közüzemi számlák bemutatásával, vagy a lakásban, nem lakás céljára szolgáló helyiségben lakó valamennyi személy által aláírt nyilatkozattal köteles igazolni. Háztartásonként külön kérelmet kell benyújtani.


(2) A lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak ott vehető figyelembe a háztartás tagjaként, ahol életvitelszerűen él.


(3) A támogatás megállapítása iránti kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


6.§ (1) A szociális célú tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak az általa lakott ingatlan fűtésére használhatja fel.


(2) Amennyiben e rendelet alapján támogatásban részesített kérelmező a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy más részére átadja, vagy utólag megállapításra kerül, hogy a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségeinek megfizetésére kell kötelezni.


7.§ (1) Szociális célú tűzifa támogatást – az okok megnevezésével - a jelen rendelet melléklete szerinti kérelemnyomtatvány benyújtásával lehet igényelni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2016. december 16. napja.


(2) A kérelemben az elvárt, az elbíráláshoz szükséges körülményekről nyilatkozni kell, illetve az indokoló körülményektől függően a szükséges igazolást mellékelni kell.  


(3) a, A Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalban megállapított ellátásokról, mint pl. a halmozottan hátrányos helyzetről, a települési támogatásokról elegendő írásban nyilatkozni.


b, Az aktív korúak ellátásáról, az időskorúak járadékáról, a közgyógyellátásról, az ápolási díjról hatósági határozat, vagy egyéb igazoló irat csatolása szükséges.


c, Az a, és b, pontokban felsorolt indokoló körülményeken kívüli esetekben jövedelemigazolás csatolása szükséges.


8.§ Háztartásonként a szociális célú tűzifa támogatás mértéke legalább 1 m3 legfeljebb 5 m3. A szociális célú tűzifa támogatásról a képviselőtestület – a 2.§(2) bekezdésében és a 3.§ - ban foglalt szempontok mérlegelésével – egyedi határozattal dönt. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.


9.§ A tűzifa – jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, amelyért ellenszolgáltatást nem kér. A támogatáshoz kapcsolódó saját forrást az önkormányzat a 2016. évi költségvetésében biztosítja.


10. § A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2017. március 31 – én hatályát veszti. A polgármesternek a lakosság tájékoztatását a jelen rendelet elfogadását követően haladéktalanul meg kell kezdenie a háztartásonként elkészítendő szórólappal. A kérelmek a 7.§(1) bekezdésében megjelölt határidőig folyamatosan benyújthatóak.  


Kelt: Horváthertelend, 2016. december 6 - án




              Orsós Ferenc                                                                                  dr. Kontra Krisztián                                                                                    

              polgármester                                                                                           jegyző



A rendelet kihirdetve 2016. december 7 – én.





    dr. Kontra Krisztián jegyző


A 6/2016.(XII.07.) számú önkormányzati rendelet melléklete


KÉRELEM

szociális célú tűzifa támogatás megállapításához


I. A kérelmező adatai:

1. Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________


Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:


Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________


Születési idő: _____év ________________hónap _______ nap


2. Lakóhely:


_______________________________helység_____________________utca________sz.

Tartózkodási hely:


_______________________________helység________________________utca________sz.



3. Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek ( a megfelelő rész aláhúzandó)


4. A kérelem benyújtásának időpontjában a települési támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:


Rokonsági fok

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Jövedelme csak akkor kell kitölteni, ha nincs más indokoló körülmény

1. Kérelmező







2.Kérelmező házastársa/élettársa







3.







4.







5.







6.








7.








II. Szociális célú tűzifa támogatást igénylek, azért mert:

( Ügyfél tájékoztatás:

- A helyi rendeletnek megfelelően kell az indokoló körülményeket leírni.

- A Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalban megállapított ellátásokról, mint pl. a halmozottan hátrányos helyzetről, a települési támogatásokról és a nyugdíjra jogosultságról elegendő írásban nyilatkozni.

- Aktív korúak ellátása esetén hatósági határozat, egyéb igazoló irat csatolása szükséges.

- Az előbb felsorolt indokoló körülményeken kívüli – rendkívüli élethelyzet - esetekben jövedelemigazolás csatolása szükséges.



















III. Egyéb nyilatkozatok:

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint a szociális hatáskört gyakorló szerv ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatásként adott tűzifa mennyisége szerint 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségeinek megfizetésére kötelez az önkormányzat.

Kijelentem, hogy a szociális célú tűzifa támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)



……………………………., 20___ év_________________hó _____nap




                                                                                                              kérelmező aláírása




Mellékletek