Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2017(V.29..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 01- 2019. 07. 19

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § - ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1.§ E rendelet hatálya a Horváthertelend Községi Önkormányzat illetékességi területén házasságot kötő személyekre, valamint a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetőire terjed ki.


2.§ E rendelet alkalmazásában:

a, hivatali helyiség: a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalának és az Almamelléki Kirendeltségének helyisége (polgármesteri hivatal), továbbá a horváthertelendi művelődési ház.

b, hivatali munkaidő: a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

c, többletszolgáltatás: házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, továbbá a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításához anyakönyvvezető biztosítása.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai


3.§ (1) Házasságkötés – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 - 19.00 óráig, pénteki napon 13.00 – 19.00 óráig, szombati napon 10.00 – 19.00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) Hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötést az elektronikus anyakönyvi rendszerből generált irattal kell kérelmezni.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok védelme biztosított. Az engedély kiadása előtt az eljáró anyakönyvvezető köteles meggyőződni a megjelölt helyszín alkalmasságáról.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése olyan, - a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján - magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető, amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint eleget tesz a jogszabályban előírt követelményeknek. 

(6) Hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

(7) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötés nem tartható.

Házasságkötés miatti többletszolgáltatásokért fizetendő díjak


4.§ (1) Házasságkötés létesítése hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes.

(2) Horváthertelend Községi Önkormányzat térítésmentesen biztosítja az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget, ünnepi beszédet és a gépzenét.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén – az 5. § - ban foglalt kivétellel – 8.000 Ft összegű díjat kell fizetni. 

(4) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv – ben meghatározott szabadidő helyett a 4.§ - ban meghatározott díjazás illeti meg. A díjazás kifizetése az anyakönyvvezetőnek havonta utólag történik.  

5.§ Díjmentes a hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, ha azt

a, a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt kérelmezik, vagy

b, a házasuló egészségi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni.


6.§ A 4. § - ban meghatározott díjat a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára, vagy a házipénztárába történő befizetéssel az anyakönyvi eseményt megelőző napig kell teljesíteni. Az anyakönyvvezető közreműködéséért fizetendő díj a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal bevétele.

7.§ (1) A jelen rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben meghatározott díjat a hatálybalépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén kell alkalmazni.



Kelt: Horváthertelend, 2017. május 25 - én





                     Orsós Ferenc                                                                        dr. Kontra Krisztián

                     polgármester                                                                                 jegyző



Záradék:


Kihirdetve: 2017. május 29 - én




      dr. Kontra Krisztián

                  jegyző

Mellékletek