Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2019(II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről.

Hatályos: 2019. 02. 16- 2019. 11. 28

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2019(II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről.

2019.02.16.

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény által biztosított források figyelembevételével, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § - ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat - és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138 - 139. § - aiban meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről, módosításának és végrehajtásának rendjéről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Horváthertelend Községi Önkormányzat költségvetésére, költségvetésének módosítására terjed ki.

A költségvetés címrendje

2. § A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. A jogcímcsoportokon belül az alkalmazott kormányzati funkció rendnek megfelelően kerültek megállapításra a jogcímek.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az önkormányzat 2019. évi költségvetését 28.285.221 Ft bevételi főösszegel és 28.285.221 Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 5.464.682 Ft. Áh-on belüli megelőlegezések visszafizetése 495.834 Ft. A belső finanszírozás egyenlege: 4.968.848 Ft

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására nincs szükség.

4. § (1) A képviselőtestület az önkormányzat MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSÉT (a 2. és 4. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg:

Költségvetési bevételek összesen:18.978.988 Ft
Költségvetési kiadások összesen: 22.592.050 Ft
Költségvetési hiány: 3.613.162 Ft
(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek:
Előző évi költségvetési maradvány:4.108.996 Ft
Áh-on belüli megelőlegezések visszafizetése: 495.834 Ft
Belső finanszírozás egyenlege: 3.613.162 Ft

5. § (1) A képviselőtestület az önkormányzat FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSÉT: (a 2. és 5. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg:

Költségvetési bevételek összesen: 3.841.651 Ft
Költségvetési kiadások összesen: 5.197.337 Ft
Költségvetési hiány: 1.355.686 Ft
(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek:
Előző évi pénzmaradvány: 1.355.686 Ft
(3) Költségvetési hiány külső finanszírozására nincs szükség.
Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 1.355.686 Ft

Költségvetési bevételek

6. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat bevételi forrásonkénti bontását főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. (2) Az önkormányzat bevételeit kormányzati funkciónként a rendelet 2.1 számú melléklete tartalmazza.

(3) A központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontását a 2.2 számú melléklet tartalmazza.

A költségvetési kiadások

7. § (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselőtestület a következők szerint határozza meg:

Működési kiadások előirányzata összesen: 23.087.884 Ft, ebből
q Személyi jellegű kiadás: 7.580.000 Ft
q Munkaadókat terhelő járulékok és
szociális hozzájárulási adó: 940.000 Ft
q Dologi jellegű kiadások 9.107.180 Ft
q Ellátottak pénzbeli juttatásai 3.234.000 Ft
q Egyéb működési célú kiadások 1.730.870 Ft
q Finanszírozási kiadások: 495.834 Ft
(3) Az (2) bekezdésben megállapított működési kiadások önkormányzat kiemelt előirányzatok és kormányzati funkció szerinti bontását a 3/1. számú melléklet tartalmazza.
(4) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásait a képviselőtestület a következők szerint határozza meg:
Felhalmozási kiadások összesen: 5.197.337 Ft
q Beruházások 4.276.337 Ft
q Felújítások 921.000 Ft
q Finanszírozási kiadások 0 Ft
(5) Az önkormányzat felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként az 5. számú melléklet tartalmazza.
(6) Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.
(7) Az önkormányzat 3 évre épülő működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegrendszerben a 8. számú melléklete tartalmazza.
(8) Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzatfelhasználási tervet a 7. számú melléklet tartalmazza.
(9) Az önkormányzat költségvetésének feladatonkénti részletezését a rendelet 2.1 a.), 2.1 b) és a 3.1 a), 3.1 b) számú mellékletei tartalmazzák.
(10) A képviselőtestület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2019 – ben nem tervez.
(11) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 6. számú melléklet tartalmazza.
(12) Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló pályázatainak bevételi, kiadási előirányzatát a 10. számú melléklet tartalmazza.
(13) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

Tartalékok

8. § A képviselőtestület az alábbi tartalékokat állapítja meg:

Általános tartalék 778.410 Ft, az előre nem látható működési kiadásokra.

Az előirányzatok feletti jogosultsággal és a költségvetés módosításával kapcsolatos rendelkezések

9. § (1) A képviselőtestület az előirányzatok feletti jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a, Az általános tartalék előirányzatának felhasználásról a képviselőtestület dönt.
b, Előirányzat átcsoportosítás képviselőtestületi döntés alapján történhet.
c, A költségvetés elfogadását követően meghatározott célra átvett pénzeszközökről a polgármester a képviselőtestületet negyedévente tájékoztatja és az előirányzat átcsoportosításokat kezdeményezi. d, A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a, – c, pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.
(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai fő összegét nem lépheti túl. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.
(3) Az önkormányzat költségvetése végrehajtása során - a saját bevételei teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhat fizetési kötelezettséget és teljesíthet kifizetést.

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

10. § (1) Az önkormányzati követelésről történő lemondás a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

(2) Ha az önkormányzat javára vagyonról lemondanak, elfogadása értékhatár nélkül a képviselőtestület hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatokat nyújthatnak be, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el. A pályázat benyújtásához minden esetben a képviselőtestület előzetes hozzájárulása szükséges.

(4) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(5) A képviselőtestület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti.

(6) A helyi önszerveződő közösségek támogatására, pénzeszköz átadásokra biztosított előirányzat felhasználására, elszámolási kötelezettséget tartalmazó megállapodások alapján kerülhet sor.

11. § (1) A költségvetési maradványt a hivatal gazdálkodási ügyintézője az éves beszámolóhoz kapcsolódóan felülvizsgálja. A költségvetési maradvány felhasználásáról a 2018. évi zárszámadás tárgyalásakor a képviselőtestület dönt.

12. § (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek a számlavezető pénzintézetnél rövidlejáratú kamatozó betétként történő lekötéséről – a gazdálkodás zavartalan biztosítása mellett - a polgármester rendelkezik.

(2) Működési (likviditási) és / vagy fejlesztési célú hitel felvételéről a képviselőtestület dönt.

13. § A polgármester 1.000.000 Ft értékhatárig döntést hozhat a költségvetési források felhasználásáról, amelyről a képviselőtestület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

14. § (1) A település lakóinak életét és a vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselőtestület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

A köztisztviselők illetményalapja, a költségvetési létszámkeret

15. § (1) A képviselőtestület a köztisztviselők illetményalapját 2019 – ben legalább 46.380 Ft-ban állapítja meg. A személyi illetmény megállapítása során a hivatalt vezető jegyző ettől pozitív irányban eltérhet.

(2) A képviselőtestület által engedélyezett – a polgármester választott tisztség kivételével - költségvetési létszámkeret: 5 fő, ebből a közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak létszáma az aktuális hatósági szerződés szerint 5 fő.

(3) Az önkormányzat költségvetési létszámkerete év közben csak a képviselőtestület jóváhagyásával növelhető. A létszám növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a képviselőtestület, ha annak fedezete bér, illetve más egyéb megtakarításból rendelkezésre áll.

Záró rendelkezések

16. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy a jelen rendelet elfogadásáig – az ún. átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a jelen rendeletben szerepeltetett előirányzatokba beépítésre kerültek.

Kelt: Horváthertelend, 2019. február 14 - én
Orsós Ferenc dr. Kontra Krisztián
polgármester jegyző
Záradék:
Kihirdetve: 2019. február 15 - én.
dr. Kontra Krisztián
jegyző

1. melléklet