Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2021(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről és végrehajtásának rendjéről.

Hatályos: 2021. 02. 16

A Magyarország Kormánya által a 27/2021. (I.29.) Kormányrendelettel elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében biztosított jogkörömben eljárva Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselő-testülete nevében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény
23. § (1) bekezdése alapján a következőket rendelem el:

A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Horváthertelend Községi Önkormányzat költségvetésére terjed ki.


A költségvetés címrendje


2. § A költségvetés címrendjében az önkormányzat külön címet alkotnak. A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. A jogcímcsoportokon belül az alkalmazott kormányzati funkció rendnek megfelelően kerültek megállapításra a jogcímek. 


A költségvetés bevételei és kiadásai


3. § (1) Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2021. évi költségvetését 18.792.257 Ft bevételi főösszegel és 18.792.257 Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 5.141.613 Ft. Áh-on belüli megelőlegezések visszafizetése 523.665 Ft. A belső finanszírozás egyenlege: 4.617.948 Ft

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: Hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0  Ft. Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.


4.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSÉT (a 2.,3. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg:

Költségvetési bevételek összesen: 13.650.644  Ft

Költségvetési kiadások összesen:  15.677.940 Ft

Költségvetési hiány:  2.027.296 Ft

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek:

Előző évi költségvetési maradvány: 2.550.961 Ft

Áh-on belüli megelőlegezések visszafizetése: 523.665 Ft

Belső finanszírozás egyenlege: 2.027.296  Ft

(3) vagy A képviselő-testület hitelfelvételt nem tervez.

Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek:

Hitelek bevételei: 0 Ft

Hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft

Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft


5.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSÉT: (a 2.,3.,4 mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg:

Költségvetési bevételek összesen: 0 Ft

Költségvetési kiadások összesen:  2.590.652 Ft

Költségvetési hiány: 2.590.652 Ft

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek:

Előző évi pénzmaradvány: 2.590.652 Ft

(3) Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek:

Hitelek bevételei: 0 Ft

Hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft

Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft


Költségvetési bevételek


6. § (1) A 3.§-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat bevételi forrásonkénti bontását főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeit a 2/1. melléklet kormányzati funkciónként,  a rendelet 2/1/1. melléklete tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként kötelező feladatok szerinti bontásban, a   2/1/2. számú melléklet tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként önként vállalt feladatok szerinti bontásban.

(3) A központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontását a 2/2. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetési kiadások


7.§ (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és a hivatal működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

Működési kiadások előirányzata összesen:              Ft, ebből

  • Személyi jellegű kiadás:3.016.600 Ft
  • Munkaadókat terhelő járulékok és 398.662 Ft

       szociális hozzájárulási adó:                     

  • Dologi jellegű kiadások 3.834.832 Ft
  • Ellátottak pénzbeli juttatásai3.567.000 Ft
  • Egyéb működési célú kiadások4.860.846 Ft
  • Finanszírozási kiadások:523.665 Ft

(3) Az (2) bekezdésben megállapított működési kiadások önkormányzat kiemelt előirányzatok kormányzati funkció szerinti bontását a 3/1 számú melléklet tartalmazza. A 3/1/1. számú melléklet kötelező feladatonként, a 3/1/2. számú melléklet önként vállalt feladatonkénti részletezettségben,

(4) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

Felhalmozási kiadások összesen:                             2.590.652 Ft

  • Beruházások                                                           2.590.652 Ft
  • Felújítások 0 Ft
  • Finanszírozási kiadások0 Ft

(5) Az önkormányzat és a hivatal felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 4. számú melléklet tartalmazza. A működési kiadások kiemelt előirányzatonkénti csoportosítását a rendelet 4/1. számú melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (5. számú melléklet)

(7) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 6. számú melléklet tartalmazza.

(8) Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzatfelhasználási tervet a 7.számú melléklet tartalmazza.

 (9)A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2021 – ben nem tervez.

(10) Az önkormányzat 3 évre épülő működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegrendszerben a 8. számú melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló pályázatainak bevételi, kiadási előirányzatát a 9.számú melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.


Tartalékok


8.§ A képviselő-testület az alábbi tartalékokat állapítja meg (12. melléklet)

Általános tartalék 4.260.846 Ft, az előre nem látható működési kiadásokra.

Fejlesztési célú tartalékok 0 Ft. (célonként részletezni)


Az előirányzatok feletti jogosultsággal és a költségvetés módosításával kapcsolatos rendelkezések


9.§ (1) A képviselő-testület az előirányzatok feletti jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a, Az általános tartalék előirányzatának felhasználásról a képviselő-testület dönt.

b, Előirányzat átcsoportosítás képviselő-testületi döntés alapján történhet.

c, A költségvetés elfogadását követően meghatározott célra átvett pénzeszközökről a polgármester a képviselő-testületet negyedévente tájékoztatja és az előirányzat átcsoportosításokat kezdeményezi.  d, A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a, – c, pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.

(2) Az önkormányzat és a hivatal a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai fő összegét nem lépheti túl. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetése végrehajtása során - a saját bevételei teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhat fizetési kötelezettséget és teljesíthet kifizetést.


A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések


10. § (1) Az önkormányzati követelésről történő lemondás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Ha az önkormányzat javára vagyonról lemondanak, elfogadása értékhatár nélkül a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat és a hivatal a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatokat nyújthatnak be, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el. A pályázat benyújtásához minden esetben a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges.

(4) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(5) A képviselő-testület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti.

(6) A helyi önszerveződő közösségek támogatására, pénzeszköz átadásokra biztosított előirányzat felhasználására, elszámolási kötelezettséget tartalmazó megállapodások alapján kerülhet sor.


11.§ (1) A költségvetési maradványt a hivatal gazdálkodási ügyintézője az éves beszámolóhoz kapcsolódóan felülvizsgálja. A költségvetési maradvány felhasználásáról a 2020. évi zárszámadás tárgyalásakor a képviselő-testület dönt.


12.§ (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek a számlavezető pénzintézetnél rövidlejáratú kamatozó betétként történő lekötéséről – a gazdálkodás zavartalan biztosítása mellett - a polgármester rendelkezik.

(2) Működési (likviditási) és / vagy fejlesztési célú hitel felvételéről a képviselő-testület dönt.


13.§ Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei az önkormányzatnak a költségvetés elfogadásakor nincsenek.


14.§ A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2021 – ben nem tervez.


15. § Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.


16.§ A polgármester 1.000.000 Ft értékhatárig döntést hozhat a költségvetési források felhasználásáról, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.


17.§ (1) Az állampolgárok életét és a vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.


A köztisztviselők illetményalapja, a költségvetési létszámkeret


18. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2021 – ben 60.000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület által engedélyezett – a polgármester választott tisztség kivételével - költségvetési létszámkeret: 0 fő, ebből: közalkalmazott: 0 fő. A közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak létszáma az aktuális hatósági szerződés szerint 3 fő.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetési létszámkerete év közben csak a képviselő-testület jóváhagyásával növelhető. A létszám növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a képviselő-testület, ha annak fedezete bér, illetve más egyéb megtakarításból rendelkezésre áll.




Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától alkalmazni kell.

(2) A jelen rendelet elfogadásáig – az ún. átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a jelen rendeletben szerepeltetett előirányzatokba beépítésre kerültek. 


Kelt: Horváthertelend, 2021. február 15.


           Orsós Ferenc                                                                                    dr. Zsömböli Edit

           polgármester                                                                                               jegyző



Záradék:


Kihirdetve: 2021. február 15.




      dr. Zsömböli Edit

                  jegyző


Mellékletek