Horváthertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 15

Horváthertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.15.

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában foglaltakra, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény egyes rendelkezéseire, a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Horváthertelend Községi Önkormányzat költségvetésére terjed ki.

A költségvetés címrendje

2. § A költségvetés címrendjében az önkormányzat külön címet alkotnak. A költségvetésen belül jogcímcsoportokat képeznek a kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. A jogcímcsoportokon belül az alkalmazott kormányzati funkció rendnek megfelelően kerültek megállapításra a jogcímek.

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2023. évi költségvetését 22.064.186 Ft bevételi főösszegel és 22.064.186 Ft kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 6.163.058 Ft, államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 631.605 Ft, a belső finanszírozás egyenlege: 5.531.453 Ft.

(3) A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: Hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft. Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSÉT (a 1. mellékletben és 2. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg: Költségvetési bevételek összesen: 15.901.128 Ft, Költségvetési kiadások összesen: 21.432.581 Ft, Költségvetési hiány: 5.531.453 Ft.

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi költségvetési maradvány: 6.163.058 Ft, államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése: 631.605 Ft, belső finanszírozás egyenlege: 5.531.453 Ft

(3) vagy A képviselő-testület hitelfelvételt nem tervez. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: Hitelek bevételei: 0 Ft, hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, finanszírozási célú műveletek egyenlege: 5.265.823Ft.

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSÉT: (a 1. mellékletben, 2. mellékletben és 3. mellékletben részletezve) az alábbiak szerint állapítja meg: Költségvetési bevételek összesen: 0 Ft, Költségvetési kiadások összesen: 0 Ft, Költségvetési hiány: 0 Ft.

(2) Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek: Előző évi pénzmaradvány: 0 Ft.

(3) Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú műveletek: Hitelek bevételei: 0 Ft, Hiteltörlesztés kiadásai: 0 Ft, Finanszírozási célú műveletek egyenlege: 0 Ft.

Költségvetési bevételek

6. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi főösszegnek az önkormányzat bevételi forrásonkénti bontását főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeit az 1/1. melléklet kormányzati funkciónként, a rendelet 1/1/1. melléklete tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként kötelező feladatok szerinti bontásban, az 1/1/2. melléklet tartalmazza a bevételeket kormányzati funkciónként önként vállalt feladatok szerinti bontásban.

(3) A központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontását az 1/2. melléklet tartalmazza.

A költségvetési kiadások

7. § (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és a hivatal működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg: Működési kiadások előirányzata összesen: 22.360.912 Ft, ebből

a) Személyi jellegű kiadás: 4.996.211 Ft

b) Munkaadókat terhelő járulékok 745.072Ft

c) Dologi jellegű kiadások 4.742.442Ft

d) Ellátottak pénzbeli juttatásai 3.973.000 Ft

e) Egyéb működési célú kiadások 7.360.608 Ft

f) Finanszírozási kiadások: 543.579 Ft

(3) Az (2) bekezdésben megállapított működési kiadások önkormányzat kiemelt előirányzatok kormányzati funkció szerinti bontását a 2/1. melléklet tartalmazza. A 2/1/1. melléklet kötelező feladatonként, a 2/1/2. melléklet önként vállalt feladatonkénti részletezettségben,

(4) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

a) Felhalmozási kiadások összesen: 0 Ft

b) Beruházások 0 Ft

c) Felújítások 0 Ft

d) Finanszírozási kiadások 0 Ft

(5) Az önkormányzat és a hivatal felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 3. melléklet tartalmazza. A működési kiadások kiemelt előirányzatonkénti csoportosítását a rendelet 3/1. melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek. (4. melléklet)

(7) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 5. melléklet tartalmazza.

(8) Az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzatfelhasználási tervet a 6. melléklet tartalmazza.

(9) A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2023 – ban nem tervez.

(10) Az önkormányzat 3 évre épülő működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegrendszerben a 7. melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat EU-s támogatással megvalósuló pályázatainak bevételi, kiadási előirányzatát a 8. melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek (9. melléklet, 10. melléklet).

Tartalékok

8. § A képviselő-testület az alábbi tartalékokat állapítja meg: (11. melléklet) Általános tartalék 5.623.944 Ft, az előre nem látható működési kiadásokra, fejlesztési célú tartalékok 0 Ft. (célonként részletezni)

Az előirányzatok feletti jogosultsággal és a költségvetés módosításával kapcsolatos rendelkezések

9. § (1) A képviselő-testület az előirányzatok feletti jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a) Az általános tartalék előirányzatának felhasználásról a képviselő-testület dönt.

b) Előirányzat átcsoportosítás képviselő-testületi döntés alapján történhet.

c) A költségvetés elfogadását követően meghatározott célra átvett pénzeszközökről a polgármester a képviselő-testületet negyedévente tájékoztatja és az előirányzat átcsoportosításokat kezdeményezi. d) A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a) – c) pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.

(2) Az önkormányzat és a hivatal a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai fő összegét nem lépheti túl. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetése végrehajtása során - a saját bevételei teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhat fizetési kötelezettséget és teljesíthet kifizetést.

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

10. § (1) Az önkormányzati követelésről történő lemondás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Ha az önkormányzat javára vagyonról lemondanak, elfogadása értékhatár nélkül a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) Az önkormányzat és a hivatal a feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatokat nyújthatnak be, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el. A pályázat benyújtásához minden esetben a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges.

(4) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(5) A képviselő-testület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti.

(6) A helyi önszerveződő közösségek támogatására, pénzeszköz átadásokra biztosított előirányzat felhasználására, elszámolási kötelezettséget tartalmazó megállapodások alapján kerülhet sor.

11. § A költségvetési maradványt a hivatal gazdálkodási ügyintézője az éves beszámolóhoz kapcsolódóan felülvizsgálja. A költségvetési maradvány felhasználásáról a 2022. évi zárszámadás tárgyalásakor a képviselő-testület dönt.

12. § (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek a számlavezető pénzintézetnél rövidlejáratú kamatozó betétként történő lekötéséről – a gazdálkodás zavartalan biztosítása mellett - a polgármester rendelkezik.

(2) Működési (likviditási) és / vagy fejlesztési célú hitel felvételéről a képviselő-testület dönt.

13. § Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei az önkormányzatnak a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

14. § A képviselő-testület közvetett támogatásokat, így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket 2023 – ban nem tervez.

15. § Az önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettségei a költségvetés elfogadásakor nincsenek.

16. § A polgármester 1.000.000 Ft értékhatárig döntést hozhat a költségvetési források felhasználásáról, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

17. § (1) Az állampolgárok életét és a vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

A köztisztviselők illetményalapja, a költségvetési létszámkeret

18. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2023 – ban 60.000 Ft-ban állapítja meg, éves cafeteria keretét nettó 400.000 Ft-ban határozza meg.

(2) A képviselő-testület által engedélyezett – a polgármester választott tisztség kivételével - költségvetési létszámkeret: 0 fő, ebből: közalkalmazott: 0 fő. A közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak létszáma az aktuális hatósági szerződés szerint 3 fő.

(3) Az önkormányzat és a hivatal költségvetési létszámkerete év közben csak a képviselő-testület jóváhagyásával növelhető. A létszám növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a képviselő-testület, ha annak fedezete bér, illetve más egyéb megtakarításból rendelkezésre áll.

Záró rendelkezések

19. § A jelen rendelet elfogadásáig – az ún. átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások a jelen rendeletben szerepeltetett előirányzatokba beépítésre kerültek.

20. § Ez a rendelet 2023. március 15-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Horváthertelend Községi Önkormányzat és költségvetési szervei bevételei forrásonként, főbb jogcím-csoportonkénti részletezettségben

Költségvetési bevétel rovatrend

2023. Eredeti előirányzat
Összesen:

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

15 840 128

B11. Önkormányzatok működési támogatásai

15 790 128

B111. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

9 912 573

B1131. Települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatása

3 487 000

B1132. Szünidei étkeztetés támogatása

120 555

B114. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

B115 Működési célú központosított előirányzatok

0

B116 Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása

0

B.14. Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

0

B.15.Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

0

B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

50 000

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások (központosított előirányzatok, vis maior)

0

B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

0

B3 Közhatalmi bevétel

50 000

B31. Jövedelemadók

0

B34. Vagyoni típusú adók

50 000

B35. Termékek és szogáltatások adói

0

B351. Értékesítési és forgalmi adók (állandó jelleggel végzett ipaírűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó)

0

B354. Gépjárműadók

B355. Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók (talajterhelési díj)

0

B36. Egyéb közhatalmi bevételek (bírság, pótlék, mezőőri díj)

0

B4. Működési bevételek

11 000

B.5. Felhalmozási bevételek

0

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

0

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

B74. Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

0

B75. Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

A. Költségvetési bevételek összesen

15 901 128

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY FINANSZÍROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ PÉNZF.NÉLKÜLI BEVÉTELEK:

B8. Finanszírozási bevételek

6 163 058

B81. Belföldi finanszírozás bevételei

0

B811. Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

0

B8111. Hosszú lejáratú hitelek, kölcsön felvétele

0

B8113. Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

B813. Maradvány igénybevétele

6 163 058

ebből: működési

6 163 058

felhalmozási

0

B8192. Rövid lejáratú kölcsönök bevételei

0

B814. Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

B816. Központi, irányítószervi támogatás

0

1. 1/1. melléklet Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évi bevételei

Kormányzati funkciók

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevétel

B4. Működési bevételek

B5. Felhalmozási bevételek

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B8. Finanszírozási bevételek

Összesen:

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk-k és önkormányzati hivatalok jogalkotási és ált. ig. tevékenysége

50 000

11 000

61 000

018030 Finanszirozási müveletek

15 790 128

15 790 128

018010 Önkormányzatok elszámolásai a közp-i ktg.vetéssel

6 163 058

6 163 058

041233 Hosszabb időtartamű közfoglalkoztatás

-

-

-

900020 Önkormányzati funkciókra nem sorolható bevételek államháztartásoknak

50 000

50 000

Összesen:

15 840 128

-

50 000

11 000

-

-

-

6 163 058

22 064 186

2. 1/1/1. melléklet Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évre tervezett bevételei kötelező feladatonként

Kormányzati funkciók

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevétel

B4. Működési bevételek

B5. Felhalmozási bevételek

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B8. Finanszírozási bevételek

Összesen:

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk-k és önkormányzati hivatalok jogalkotási és ált. ig. tevékenysége

1 000

1 000

018030 Finanszírozási müveletek

6 163 058

6 163 058

041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

-

-

018010 Önkormányzatok elszámolásai a közp-i ktg.vetéssel

15 790 128

-

15 790 128

900020 Önkormányzati funkciókra nem sorolható bevételek államháztartásoknak

50 000

50 000

Összesen:

15 790 128

-

50 000

1 000

-

-

-

6 163 058

22 004 186

3. 1/1/2. melléklet Horváthertelend Községi Önkormányzat 2021. évi tervezett bevételei önként vállalt feladatonként

Kormányzati funkciók

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B3. Közhatalmi bevétel

B4. Működési bevételek

B5. Felhalmozási bevételek

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B8. Finanszírozási bevételek

Összesen:

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk-k és önkormányzati hivatalok jogalkotási és ált. ig. tevékenysége

50 000

10 000

60 000

041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

-

018010 Önkormányzatok elszámolásai központi költsgégvetéssel

-

Összesen:

50 000

-

-

-

-

-

-

-

60 000

4. 1/2. melléklet Központi költségvetési támogatások jogcímenkénti bontásban

Támogatási jogcím

2023. Év

mutató

hozzájárulás

Fajlagos összeg

összege Ft

Önkormányzati támogatás összesen:

15 790 128

I. Helyi Önkormányzatok általános működési támogatása összesen:

9 912 573

I.6. Polgármesteri illetmény támogatása

0

III.2. Hozzájárulás pénzbeli szociális ellátásokhoz

3 487 000

III.5.c A rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetésének támogatása

120 555

IV.1.d) Települési önkormányzatok támogatása nyilvános könyvtári ellátásokhoz és közművelődési feladatokhoz

2 270 000

2. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évi kiadásai kiemelt előirányzatonként

Költségvetési kiadás rovatrand

2023. Előirányzat
Önkormányzat

K1. Személyi juttatások

4 547 383

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adók

491 497

K3. Dologi kiadások

5 530 555

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 487 000

K5. Egyéb működési célú kiadások (működési tartalékka együtt)

7 376 146

ebből: K513 Tartalék (működési)

5 623 944

K9. Finanszírozási kiadások (működési)

631 605

Ebből: K914 Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

631 605

K915. Központi irányítószervi támogatás folyósítása

0

Működési kiadások összesen

22 064 186

K6. Beruházások

-

K7. Felújítások

-

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

-

K9. Finanszírozási kiadások (felhalmozási)

-

Felhalmozási kiadások összesen:

-

K513. Tartalékok (felhalmozási)

-

Kiadások összesen:

22064186

1. 2/1. melléklet Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évi tervezett kiadásai feladatonként

Kormányzati funkciók

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalékok nélkül)

K513. Tartalék

K6. Beruházások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K9. Finanszírozási kiadások

Összesen

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk.-k és önk-i hav-k jogalkotói és ált.ig.tev.

4 077 900

460 980

1 432 000

5 970 880

013320 Köztemető fenntartás és működtetés

127 000

127 000

018010 Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

631 605

631 605

018030 Támogatási célú finanszírozási műveletek

1 578 500

5 623 944

7 202 444

041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

469 483

30 517

500 000

062020 Településfejlesztési projektek

0

045160 Közutak, hidak, alagutak fenntartása

635 000

635 000

051040 Nem veszélyes hulladék kezelése ártalmatlanítása

6 000

6 000

064010 Közvilágítás

500 000

500 000

066020 Város és községgazdálkodás

430 000

430 000

072112 Háziorvosi ügyeleti ellátás

173 702

173 702

074031 Család és nővédelmi gondozás

10 000

10 000

082091 Közművelődési, közössségi és társ-i fejl.

2 270 000

2 270 000

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

120 555

120 555

107060 Egyéb szociális pénzbeni ellátások, tám-k

3 487 000

3 487 000

Összesen:

4 547 383

491 497

5 530 555

3 487 000

1 752 202

5 623 944

0

0

0

631 605

22 064 186

2. 2/1/1. melléklet Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évi tervezett kiadásai kötelező feladatonként

Kormányzati funkciók

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalékok nélkül)

K513. Tartalék

K6. Beruházások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K9. Finanszírozási kiadások

Összesen

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

011130 Önk.-k és önk-i hav-k jogalkotói és ált.ig.tev.

4 077 900

460 980

1 432 000

5 970 880

013320 Köztemető fenntartás és működtetés

127 000

127 000

018010 Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

631 605

631 605

018030 Támogatási célú finanszírozási műveletek

1 578 500

5 623 944

7 202 444

041233 Hosszabb időtartamú közfogalalkoztatás

469 483

30 517

500 000

045160 Közutak, hidak, alagutak fenntartása

635 000

635 000

051040 Nem veszélyes hulladék kezelése ártalmatlanítása

6 000

6 000

064010 Közvilágítás

500 000

500 000

066020 Város és községgazdálkodás

430 000

430 000

072112 Háziorvosi ügyeleti ellátás

173 702

173 702

074031 Család és növédelmi gondozás

10 000

10 000

082091 Közművelődési, közössségi és társ-i fejl.

2 270 000

2 270 000

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

120 555

120 555

107060 Egyéb szociális pénzbeni ellátások, tám-k

3 487 000

3 487 000

Összesen:

4 547 383

22 064 186

3. 2/1/2. melléklet Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évi tervezett kiadásai önként vállalt feladatonként

Kormányzati funkciók

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalékok nélkül)

K512. Tartalék

K6. Beruházások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K9. Finanszírozási kiadások

Összesen

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

2023. terv

062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

-

-

-

-

Összesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások

1. Horváthertelend Községi Önkormányzat Felújítási kiadásai célonként

Ssz.

Kormányzati funkció

Felújítási cél megnevezése

2023. Évi előirányzat

1.

Összesen:

-

2. 3/1. melléklet Csebény Község Önkormányzat 2023. évi működési kiadásai kiemelt előirányzatonként

Kiemelt előirányzatok

Összesen

K1. Személyi juttatás

4 547 383

K11. Foglalkoztatottak személyi juttatásai

469 483

ebből: közfoglalkoztatás

469 483

K12. Külső személyi juttatások

4 077 900

ebből: választott tisztségviselők juttatásai

4 077 900

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

491 497

K3. Dologi kiadások

5 530 555

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 487 000

K5. Egyéb működési célú kiadások

1 752 202

Szentlászlói KÖH

1 400 000

Szentlászló-Almamellék-Somogyhárságy Óvodái és Konyhái

0

Almamellék-védőnői finansz

150 000

Szigetvári Kórház ügyelet

173 702

Egyéb

28 500

Tartalékok (működési)

5 623 944

K9. Finanszírozási kiadások

631 605

ebből: K915. Központi irányítószervi támogatás folyósítás

Működési kiadások összesen

22 064 186

4. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségek célok szerint évenkénti bontásban

Sor-
szám

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2023. előtti kifizetés

Kiadás vonzata évenként

Összesen

2023.

2024.

2025.

2026.

1.

Működési célú hiteltörlesztés (tőke+kamat)

-

-

-

-

-

-

-

2.

Felhalmozási célú hiteltörlesztés (tőke+kamat)

-

-

-

-

-

-

-

3.

Beruházás feladatonként

-

-

-

-

-

-

-

4.

Egyéb

-

-

-

-

-

-

-

Összesen

-

-

-

-

-

-

-

5. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat 2023. évi Pénzügyi mérlege

B E V É T E L E K

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat (Ft)

1

2

5

1.

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

15790128

2.

B11. Önkormányzatok működési támogatásai

15790128

3.

B111. Helyi önkormányzatok működésének ált.tám-a

9912573

4.

B113. Telelpülési önkormányzatok szoc.és gyemrekjóléti fel.tám.

3607555

5.

B114. Telelpülési önkormányzatok kulturális feladatainak tám-a

2270000

6.

B115. Működési célú központosított előirányzatok

-

7.

B116. Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása

-

8.

B14. Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

-

9.

B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államházt.belülről

-

10.

Egyéb központi támogatás

-

11.

Működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása

-

12.

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

-

13.

B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

-

14.

5000 fő feletti lakosságszámú települési önk.adósság konsz.során kapott felhalmozási támogatás

-

15.

B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

-

16.

B3. Közhatalmi bevétel

50000

B31. Magánszemélyek jövedelemadói

-

18.

B34. Vagyoni típusú adók

50000

19.

B35. Termékek és szolgáltatások adói

-

20.

B351. Értékesítési és forgalmi adók

-

21.

B354. Gépjármű adók

-

22.

B355. Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók (talajterhelési díj)

-

23.

B36. Egyéb közhatalmi bevételek

-

24.

Adójellegű bevételek

-

25.

Pótlékok, bírságok egyéb közhatalmi bevételek

-

26.

B.4.Működési bevételek

61000

27.

B5. Felhalmozási bevételek

-

28.

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

-

29.

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

-

30.

B74. Fehalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

-

31.

B75. Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

-

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

15901128

32.

B8. Finanszírozási bevételek

6163058

33.

B.811. Hitel, kölcsön felvétel államháztartáson kívülről

-

34.

B813. Maradvány igénybevétele

6163058

35.

B814. Államháztartáson belüli megelőlegezések

-

36.

B.8192. Rövid lejáratú kölcsönök bevételei

-

K I A D Á S O K

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2022. évi előirányzat

1

2

5

1.

K1. Személyi juttatás

4547383

2.

K11. Foglalkoztatottak személyi juttatásai

469483

3.

K12. Külső személyi juttatások

4 077 900

4.

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

491 497

5.

K3. Dologi kiadások

5 530 555

6.

K4. Ellátottak pénzbeli juttatása

3 487 000

7.

K5. Egyéb működési célú kiadások

1752202

8.

K513. Tartalékok

5623944

9.

K513. Tartalékok (működési)

5 623 944

10.

K513. Tartalékok (felhalmozási)

11.

K6. Beruházás

12.

K7. Felújítás

13.

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

14.

K9. Finanszírozási kiadások

631605

16.

K9. Finanszírozási kiadások (működési)

631 605

ebből K914. Államháztartáson belüli megelőlegezések

631 605

17.

K9. Finanszírozási kiadások (felhalmozási)

18.

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

22 064 186

2023. Évi Költségvetési kiadások összesen

22 064 186

2023. évi Költségvetési bevételek összesen

22 064 186

6. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Horváthertelend Községi Önkormányzat 2023. évi előirányzat-felhasználási ütemterve

Megnevezés

Előirányzat

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jun.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

Összesen

BEVÉTELEK

0

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

15 790 128

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

1 315 844

15 790 128

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

B3. Közhatalmi bevétel

50 000

0

0

25 000

0

0

0

0

0

25 000

0

0

0

50 000

B4. Működési bevételek

61 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

5 000

6 000

61 000

B5. Felhalmozási bevételek

0

0

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

B8. Finanszírozási bevételek

6 163 058

6 163 058

6 163 058

BEVÉTEL ÖSSZESEN

22 064 186

7 483 902

1 320 844

1 345 844

1 320 844

1 320 844

1 320 844

1 320 844

1 320 844

1 345 844

1 320 844

1 320 844

1 321 844

22 064 186

Megnevezés

Előirányzat

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jun.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

Összesen

KIADÁSOK

K1. Személyi juttatások

4 547 383

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 949

378 944

4 547 383

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

491 497

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 958

40 959

491 497

K3. Dologi kiadások

5 530 555

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 880

460 875

5 530 555

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 487 000

50 000

50 000

50 000

300 000

50 000

50 000

150 000

200 000

200 000

700 000

373 000

1 314 000

3 487 000

K5. Egyéb működési célú kiadások (tartalék nélkül)

1 752 202

150 000

150 000

150 000

150 000

150 000

150 000

150 000

150 000

150 000

150 000

100 000

152 202

1 752 202

K512. Tartalék

5 623 944

5 623 944

5 623 944

K6. Beruházások

0

0

0

K7. Felújítások

0

0

0

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

K9. Finanszírozási kiadások

631 605

631 605

631 605

K9. Finanszírozási kiadások felhalmozási

0

KIADÁS ÖSSZESEN

22 064 186

7 336 336

1 080 787

1 080 787

1 330 787

1 080 787

1 080 787

1 180 787

1 230 787

1 230 787

1 730 787

1 353 787

2 346 980

22 064 186

7. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Horváthertelend Községi Önkormányzata működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak 2023., 2024. , 2025. évi várható eredeti előirányzata mérleg rendszerben

Működési kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

2024. évi várható előirányzat

2025. évi várható előirányzat

Működési bevételek

2023. évi eredeti előirányzat

2024. évi várható előirányzat

2025. évi várható előirányzat

K1. Személyi juttatások

4547383

5668421

5668421

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

15790128

17556360

17556360

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

491497

1121224

1121224

B3. Közhatalmi bevételek

50000

600000

600000

K3. Dologi kiadások

5530555

6829580

6829580

B4. Működési bevételek

61000

652000

652000

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3487000

3877040

3877040

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

-

K5. Egyéb működési célú kiadások

7376146

2146223

2146223

B8. Finanszírozási bevételek (működési)

6163058

1536383

1536383

ebből: tartalék (működési)

5623944

1264823

1264823

ebből: maradvány igénybevétel

6163058

1536383

1536383

K9. Finanszírozási kiadások

631605

702255

702255

Államháztartáson belüli megelőlegezés

-

-

Müködési kiadás összesen:

22064186

20344743

20344743

Müködési bevétel összesen:

22064186

20344743

20344743

Működési bevételek és kiadások egyenlege: 0 Ft

Felhalmozási kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

2024. évi várható előirányzat

2025. évi várható előirányzat

Felhalmozási bevételek

2023. évi eredetei előirányzat

2024. évi várható előirányzat

2025. évi várható előirányzat

0

-

B1. Működési támogatások államháztartáson belülről

0

0

-

0

-

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

-

0

-

0

-

B3. Közhatalmi bevételek

0

-

0

-

B4. Működési bevételek

0

-

K5. Felhalmozási célú tartalék

-

0

-

B5. Felhalmozási bevételek

0

-

K6. Beruházások

-

0

-

B6. Működési célú átvett pénzeszközök

0

-

K7. Felújítások

-

0

-

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

-

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

-

B8. Finanszírozási bevételek (felhalmozási)

-

0

-

K9. Finanszírozási kiadások

-

0

-

ebből: felhalmozási célú hitelfelvétel

-

0

-

0

-

maradvány igénybevétel

-

0

-

Felhalmozási kiadás összesen:

-

-

-

Felhalmozási bevétel összesen:

-

-

-

Felhalmozási bevételek és kiadások egyenlege: 0

M i n d ö s s z e s e n :

22064186

20344743

20344743

M i n d ö s s z e s e n :

22064186

20344743

20344743

8. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

2023. évben az Európai Unió költségvetéséből származó támogatással megvalósuló projektek

Megnevezés

Előirányzat

Bevételi

Kiadás

Önerő

Összesen

-

-

-

9. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Horváthertelend Községi Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

Sor-szám

Hitel megnevezése

Évek

Összesen
(7=3+4+5+6)

2023.

2024.

2025.

2026.

1

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

-

-

-

-

-

Horváthertelend Községi Önkormányzat 2021. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai

Sor-szám

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása 2023. év

Fejlesztés várható kiadása 2024. év

Fejlesztés várható kiadása 2025. év

Fejlesztés várható kiadása 2026. év

Fejlesztés várható kiadása 2027. év

Fejlesztés várható kiadása 2028. év

Fejlesztés várható kiadása 2029. év

Fejlesztés várható kiadása 2030. év

Fejlesztés várható kiadása 2031. év

Fejlesztés várható kiadása 2032. év

Fejlesztés várható kiadása 2033. év

2.

Adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege:

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

3.

2023. évi várható felhalmozási hitelfizetési kötelezettség (kamatok nélkül) összege:

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

4.

2023. évi várható adósságot keletkeztető ügyletek együttes összege:

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Horváthertelend Községi Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

Sor-szám

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

2024. évi előirányzat

2025. évi előirányzat

2026. évi előirányzat

1

2

3

4

5

6

1.

Helyi adók

50000

59000

59000

59000

2.

Osztalékok, koncessziós díjak, hozam

3.

Díjak, pótlékok bírságok

4.

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése,
vagyonhasznosításból származó bevétel

61000

61000

61000

61000

5.

Részvények, részesedések értékesítése

-

6.

Vállalatértékesítésből, privatizációból származó bevételek

-

7.

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

-

-

-

-

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN*

111000

120000

120000

120000

Adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi összes fizetési kötelezettség (tőke+kamat)

55500

60000

60000

60000

50%

50%

50%

50%

11. melléklet az 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelethez

Kimutatás a 2023. évre tervezett tartalékokról

Általános tartalék összesen:

6 163 058

Működési célú általános tartalék

6 163 058

Fejlesztési célú tartalék összesen:

0

Tartalék összesen:

6 163 058