Horváthertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 09. 19- 2024. 04. 14

Horváthertelend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2023.09.19.

Horváthertelend Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában és a Belügyminisztérium által - az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével - kiírt települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra kiírt pályázat végrehajtása során a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Horváthertelend község közigazgatási területén életvitelszerűen élő személyekre, akik ott bejelentett lakó, illetve tartózkodási hellyel rendelkeznek.

2. § (1) A képviselő-testület a pályázati kiírás (2023. évi támogatás) alapján a következő szabályozás szerint természetbeni juttatásként ún. szociális célú tűzifát biztosít a rászorulók részére az e célra elnyert állami támogatás keretösszege erejéig.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás megítélésénél előnyt élveznek azok akik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására- települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultak, vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban élnek.

3. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás állapítható meg a 2. § (2) bekezdésében leírt jogosultságokkal rendelkezők, továbbá azok részére is, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 700%-át (199.500,- Ft) nem haladja meg.

(2) Szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető az is aki rendkívüli élethelyzetbe – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti fogalom - került és segítség nélkül a lakás fűtését más módon nem tudja megoldani.

4. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy kérelmezőnek állapítható meg.

(2) A lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak ott vehető figyelembe a háztartás tagjaként, ahol életvitelszerűen él.

(3) A támogatás megállapítása iránti kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

5. § (1) A szociális célú tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak az általa lakott ingatlan fűtésére használhatja fel.

(2) Amennyiben e rendelet alapján támogatásban részesített kérelmező a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy más részére átadja, vagy utólag megállapításra kerül, hogy a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 23.00,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségeinek megfizetésére kell kötelezni.

6. § (1) Szociális célú tűzifa támogatást kérelemnyomtatvány benyújtásával lehet igényelni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2023. október 15. napja.

(2) A kérelemben az elvárt, az elbíráláshoz szükséges körülményekről nyilatkozni kell, illetve az indokló körülményektől függően a szükséges igazolást mellékelni kell a lakásban élő összes személy vonatkozásában.

(3) A Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalban megállapított ellátásokról, mint pl. a halmozottan hátrányos helyzetről, a települési támogatásokról elegendő írásban nyilatkozni. Az aktív korúak ellátásáról, az időskorúak járadékáról, a közgyógyellátásról, az ápolási díjról, a fogyatékosságról, a tartós betegségről, a keresőképtelenségről, az egészségi állapot rosszabbodásáról hatósági határozat, vagy egyéb igazoló irat csatolása szükséges, más esetekben jövedelemigazolás csatolása szükséges.

7. § Háztartásonként a szociális célú tűzifa támogatás mértéke legfeljebb 5 erdei m3. A szociális célú tűzifa támogatásról a képviselő-testület határozattal dönt. A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

8. § A tűzifa – jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, amelyért ellenszolgáltatást nem kér. A támogatáshoz kapcsolódó saját forrást az önkormányzat a 2023. évi költségvetésében biztosítja.

9. § Ez a rendelet 2023. szeptember 19-én lép hatályba, és 2024. április 15-én hatályát veszti.