Regenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2008.(VIII.28.)önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és hatáskör átadásáról

Hatályos: 2014. 02. 13- 2015. 02. 27

Regenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2008.(VIII.28.)önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és hatáskör átadásáról

2014.02.13.

Regenye Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A § (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. §(3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 37/D (5) bekezdésében, 38. §-ának (9) bekezdésében, 43/B § (1) és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésében, 47. §-ának (1) bekezdésében, 50. §-ának (3) bekezdésében, 55/C § (4) bekezdésében és a 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti keretei, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

A rendelet hatálya

1. §

.

A rendelet hatálya kiterjed:
(1) Regenye Önkormányzat közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, hontalanokra, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre.
(2) Az Szt.6. §-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Regenye község közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte.
(3) Az Szt. 7. §-ának (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében a fentiekben foglaltakon túlmenően az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.
(4) Az Szmtv. szerinti a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint az Szt. 32/B. §ának (1) bekezdésében meghatározott időskorúak tekintetében a Szt. 3. §-a (3) bekezdésének b./ pontjában meghatározott személy körre, amennyiben az ellátás időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.
(5) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a Regenye önkormányzat által szervezett és nyújtott ellátásokra.

Eljárási rendelkezések

2. §

.

(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmeket a körjegyzőségen lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.
(2) Amennyiben az e rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatások biztosítása társulás/kistérségi társulás keretében fenntartott intézmény (Szociális Szolgáltató Központ) útján történik az alapszolgáltatás igénybevétele iránti kérelmet a Központ Vezetőjéhez lehet szóban vagy írásban előterjeszteni.
(3) Civil szervezetek is kezdeményezhetik a hivatalból történő eljárást. Eljárás kezdeményezésük nem terjed ki intézményi ellátás igénybevételének kezdeményezésére.
(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az ellátást igénylő a kérelmét a „A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről” szóló 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 1.számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be.
(5) A kérelmet – ha törvény másként nem rendelkezik – az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van. A kérelmező lakcíme az a lakóhely vagy tartózkodási hely, ahol életvitelszerűen lakik. A lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat-és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

3. §

.

(1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia.
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelem tartalmazza:
- az ellátást igénylő személynek az Szt. 18. §-ának a) c) h) pontjában szereplő adatait,
- az igényelt szociális ellátás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.
A jövedelemtől függő szociális ellátások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.
(2) A jogosultság megállapításakor
a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.
Jövedelem igazolható:
havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,
munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,
a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,
vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolását, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról.
(3) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni
- a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,
- a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt.
(4) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.
(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Körjegyzőség nyilvántartásában fellelhetők, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető.

4. §

.

(1) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5-éig, nem
rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon
belül a pénztárból, külön kérelem esetén átutalással történik. A házipénztárból történő
döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe
került személy esetében történhet.
(2) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a kérelmező igazolja.

5. §

.

(1) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.
(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Körjegyzőség már bármely ügyben vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

6. §

.

(1) A rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély, temetési segély egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.
(2) A rendszeres szociális segély természetbeni szociális ellátás formájában akkor nyújtható, ha a családban a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény 68. §-a szerint védelembe vett gyermek él.
Az ellátás 50 %-a természetben nyújtható.

7. §

.

A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006.(III.27.) Korm. r. 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.

8. §

.

A határozatlan időre megállapított ellátások esetén a jogosultság fennállását – ha a jogszabály másként nem rendelkezik – az ellátás megállapítását követően naptári évenként egy alkalommal ismételten vizsgálni kell, ennek tényét – azaz a továbbfolyósíthatóságot – az ügyiratban rögzíteni kell.

9. §

.

A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.
A képviselő-testület a szociális ellátások igénylése során az elektronikus ügyintézés lehetőségét kizárja.
II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások

10. §

.

Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt.-ben, illetve e rendeletében meghatározott feltételek szerint
ba) lakásfenntartási támogatást,
bb) méltányossági ápolási díjat,(18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását végző személy kérelmére)
bc) önkormányzati segélyt,
állapít meg.
Rendszeres szociális segély

11. §

.

Az aktívkorúak ellátását az 1993. évi III. törvény 33. §-tól a 37.G.§.-ig tartalmazza.
Az együttműködési eljárás szabályai:
(1) Az együttműködésre kötelezett személy köteles:
a.) a határozatban megjelölt időn belül a c) pontban együttműködésre kijelölt intézménynél jelentkezni
b.) együttműködni a beilleszkedési program kidolgozásában a megállapodásban foglaltak szerint.
c.) a családsegítő szolgálattal való kapcsolattartásra.
(2) A családsegítő szolgálattal való együttműködési kötelezettség magába foglalja:
a.) a jogosultságot megállapító határozatban megjelölt időpontban történő megjelenést,
b.) nyilatkozattételt az együttműködési szándékról
c.) az írásos megállapodásban foglalt időpontokban történő megjelenést,
d.) az együttműködésre kötelezett szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó speciális segítő egyéni és / vagy csoportos programban való részvételt.

(A 11. §. hatályos 2009.január 1-től.)

12. §

.

A beilleszkedést segítő programok típusai:
a.) állapotfelmérő és álláskeresési tréningek
b.) szociális életvezetési tanácsadás
c.) mentálhigiénés tanácsadás
d.) pályaválasztási és egyéb pályakorrekciós tanácsadás
e.)munkavállalási tanácsadás
f.) közfoglalkoztatási forma valamelyikében való részvétel.

(A 12. §. hatályos 2009.január 1-től.)

13. § Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha

a.) a megállapított határidőn belül nem köt írásos megállapodást s családsegítő szolgálattal,
b.) a vállalt programot a meghatározott időtartamban önhibájából nem teljesíti,
c.) a megjelenési kötelezettségének elmulasztását a családsegítő szolgálat felé nem, vagy nem hitelt érdemlően igazolja, egészségügyi ok esetén háziorvos (szakorvos) által kiállított igazolást nem nyújtja be.

(A 11. §. hatályos 2009.január 1-től.)

14. § Hatályon kívül helyezve 2009. május 8. napjától.

15. § Hatályon kívül helyezve 2009. május 8. napjától.

16. §

.

Hatályon kívül helyezve 2009. május 8. napjától.

Időskorúak járadéka

17. §

.

(1) Az időskorúak járadékának megállapítására vonatkozó Szt. rendelkezéseit a körjegyző változtatás nélkül alkalmazza.
(2) Az időskorúak járadékának megállapítása iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 2. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a nyomtatványban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot.(pl: nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás).

(3) Az időskorúak járadékának havi összege az Szt-ben kötelezően előírt összeg. (Szt. 32/C §)

Lakásfenntartási támogatás

18. § (1) Normatív lakásfenntartási támogatás esetén a Képviselőtestület a lakásfenntartás elismert havi költségére, az elismert lakásnagyságra valamint a lakásfenntartási támogatás havi összegére a szociális törvény rendelkezéseit alkalmazza.

(2) A lakásfenntartási támogatás megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja, és a testületi üléseken köteles a képviselőtestületnek beszámolni.

19. § Hatályon kívül helyezve 2011. szeptember 23.napjától

20. § Hatályon kívül helyezve 2011. szeptember 23.napjától

21. §

.

Hatályon kívül helyezve 2011. szeptember 23.napjától

Ápolási díj

22. §

.

(1) A képviselő-testület ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át.
(2) Az ápolási díj megállapítása iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm.rendelet 4.számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Az ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az Szt.43. §-ában és a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 25. §-ában meghatározott igazolásokat és szakvéleményt.

23. §

.

Az ápolási díj havi összege az Szt-ben kötelezően előírt összeg. (Az Szt. 44. § (1) bekezdés c) pontja alapján az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-a.)

24. §

.

E rendelet alapján adható ápolási díj megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

Önkormányzati segély

25. §

(1) Képviselő-testülete a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

26. §

.

(1) Önkormányzati segélyben kell részesíteni kérelemre azt a személyt:
a.) akinek 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegét 130 %-át nem haladja meg.
b.) egyedülélő esetén az 1 főre számított jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.
(2) Az önkormányzati segély - rászorultsághoz igazodva, legalább 1000.- Ft, maximum 5000.-Ft.
(3) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben /pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset, stb./ hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben az önkormányzati segély összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény egyedi értékelését követően. Egyedi mérlegelés alapján a segély mértéke 10.000.-.Ft-ot nem haladhatja meg.
(4) A rendszeres pénzellátásban részesülő kérelmezők esetében a rendszeres pénzellátásuk terhére rendkívüli méltánylást érdemlő esetben (korházi ápolás, betegség, családot terhelő nagyobb igazolt kiadás ) előleg folyósítható. A folyósított előleg visszafizetése a tárgyévet nem haladhatja meg.
(5) Ha az önkormányzat csatlakozik a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási
hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására
létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatra,
akkor kérelem alapján ösztöndíjat állapít meg a hallgató részére. Az ösztöndíj
összege 1000-5000 Ft-ig terjedhet. Az Önkormányzat szociálisan hátrányos
helyzetűnek tartja mindazokat a hallgatókat, akiknek a családjában az egy főre
eső jövedelem a mindenkori nyugdíjminimum három és félszeresét nem haladja meg.

27. §

.

(1) Az önkormányzati segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges.
(2) Sürgős szükség esetén, - ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget - a segély bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján kiutalható.

28. §

.

a./ Az önkormányzati segély iránti kérelmet a körjegyzőségen lehet benyújtani.
b./ Az önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.
c./ A polgármester rendkívül méltánylást érdemlő esetben maximum 5000,-Ft átmeneti segély
állapíthat meg.
d./ Az átmeneti segély általában utalás útján pénzben kell kifizetni, de a segély adható
vásárlási utalvány formájában és természetben is.
e./ Egy naptári éven belül a kérelmező egy határozatban legfeljebb 6 alkalommal részesíthető
átmeneti segélyben.
Amennyiben egy döntésben többszöri segélyezés történik, a kifizetések időpontját
és összegét fel kell tüntetni.
f./ Az óvodáskorúak és iskoláskorúak részére kérelemre megállapított átmeneti segély
természetbeni formában az étkezési, illetve napközis ellátás díjának teljes vagy
részbeni átvállalásával is nyújtható.

29. §

.

Polgármester önkorányzati segélyt nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott
a./ annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy
b./ tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve
családja létfenntartását veszélyezteti,
és akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét nem haladja meg valamint aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban.

30. §

.

Az önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 250.000.-Ft

31. §

.

(1) Az önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a körjegyzőségen.
(2) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a temetés költségeiről- a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, amennyiben nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kéri a temetési segélyt- ,valamint a kérelmező és a vele közös háztartásban élők utolsó havi jövedelemigazolásait.
(3) A temetési segély megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

32. § Köztemetés

(1) A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere önkormányzati hatáskörbe gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésétől a sztv. 48. §.(l) bekezdésében felsorolt feltételek mellett.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesül:

- ha az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének150.%-át nem haladja meg; egyedülélő esetén az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg;
- vagyonnal nem rendelkezik;
- a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.
III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

33. §

.

Közgyógyellátás
(1) Méltányosságból, kérelemre, egyedi elbírálás alapján annak a személynek is megállapítható a közgyógyellátásra való jogosultsága, aki szociálisan rászorult, és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.
(2) Szociálisan rászorultnak az a személy tekinthető akinek a családjában az egy főre számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg, egyedül élő esetén 210 %-át, továbbá
(3) A havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri, illetve meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át.
(4) Intézményi ellátottak méltányossági alapon közgyógyigazolványt nem kaphatnak.
(5) A közgyógyellátás iránti iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 9.számú melléklet szerinti formanyomtatványon a körjegyzőségen kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm.rendelet 35. §-ban előírt igazolásokat, nyilatkozatokat.
(5a) Az önkormányzat méltányossági alapon történő közgyógyellátás megállapítását a polgármesterre ruházza át.
IV. Fejezet

34/A. §

.

Szociális szolgáltatások
a./ Az Szt. értelmében szociális alapszolgáltatások:
- étkeztetés
- házi segítségnyújtás
- családsegítés
- a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
- a közösségi ellátások
- támogató szolgáltatás
b./ Az Önkormányzat a felsorolt alapszolgáltatásokat a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás valamint a Pécs Megyei Jogú Város Intézményein keresztül biztosítja.
c./ A szolgáltatásokat az intézmény vezetője a szociális igazgatásról és szociális ellátásról
szóló törvény szerint biztosítja.
A szociális rászorultságot, annak fennállását, az intézményvezető vizsgálja a szolgáltatás
igénybevételét megelőzően.
d./ A térítési díjat a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa állapítja meg az étkeztetés és
a házi segítségnyújtás vonatkozásában.
e./ Az önkormányzat kedvezményeket és mentességet nem biztosít.
f./ E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani, a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM. rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.
34/ B.§.
(1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodni kell, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:
a./ koruk, (62 év felett)
b./ egészségi állapotuk (orvosi igazolás alapján)
c./ fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük (orvosi igazolás alapján)
d./ szenvedélybetegségük
e./ hajléktalanságuk miatt
(2) Étkeztetés nyújtható azon kérelmezőknek is, akik nem szociálisan rászorultak, de a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás megállapított térítési díj megfizetését vállalja.
(3) Az intézményvezető azonnali hatállyal megtagadhatja, ismételt esetben a szociális étkeztetést megszünteti, ha az ellátott
- az étkeztetési hely házirendjét megsérti, agresszív magatartást tanúsít,
- a közegészségügyi, járványügyi szabályokat nem tartja be.
V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

35. §

.

E rendelet 2008 szeptember 01. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 4/1993.(VI.22) sz. rendelet.
Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.
A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.