Regenye Község képviseltestületének 5/2017(II.28.) önkormányzati rendelete

a 2017 évi költségvetésről

Hatályos: 2017. 08. 07- 2017. 12. 05

Regenye Község képviseltestületének 5/2017(II.28.) önkormányzati rendelete

a 2017 évi költségvetésről

2017.08.07.

Regenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f.) pontjában kapott felhatalmazás, valamint az államháztartásról rendelkező 2011. évi CXCV. törvény 23. §-a alapján Regenye Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) 2017. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a helyi önkormányzatra, annak képviselőtestületére, és szervére.

(2 ) Az irányított költségvetési szervek, és e rendelet mellékletében feltüntetett költségvetési szervek gazdálkodási szabályai szerint gazdálkodó szervek közös megjelöléseként e rendelet az önkormányzati költségvetési szerv megnevezést használja.
(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.
II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai, a költségvetési egyenleg

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetésének

Bevételi,kiadási főösszegét 31.237.000,-Ft, módosítás 21.175.653,- Ft, módosított 52.412.653,- Ft
Működési költségvetési bevételét 31.237.000.-.Ft, módosítás 17.923.818,- Ft, módosított 49.160.817,- Ft
Felhalmozási költségvetési bevételét 0,- Ft, módosítás 3.251.835,- Ft, módosított 3.251.835,- Ft
Működési költségvetési kiadását 29.315.000,-Ft, módosítás 17.923.818,- Ft, módosított 47.238.818,- Ft
Felhalmozási költségvetési kiadását 1.922.000,-.Ft, módosítás 3.251.835,- Ft, módosított 5.173.835,- Ft
Költségvetési egyenlegét (mely a tárgyévi költségvetési bevételek és tárgyévi költségvetési kiadások különbözetéből adódó, az előző évi költségvetési maradvány igénybevételével finanszírozott költségvetési hiány
0 e.Ft-ban
Működési költségvetési egyenlegét + 1922.000,-.Ft-ban
Felhalmozási költségvetési egyenlegét - 1922.000.-Ft-ban
állapítja meg.
III. Fejezet

A költségvetés szerkezete

3. § (1) A képviselőtestület a 2017. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat költségvetését e rendelet 1. és 2. számú mellékletei szerint hagyja jóvá.

(2) A működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat bemutató mérleget a 3. számú melléklet tartalmazza.

(3) A képviselőtestület az önkormányzat 2017. évre engedélyezett létszámadatait a 4. számú mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.

(4) A Regenye Községi Önkormányzat 2017. évi költségvetési előirányzatainak felhasználási ütemtervét az 5. sz. melléklet tartalmazza.

(5) A Regenye Községi Önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 6. sz. melléklet mutatja be.

4. § (1) A Regenye Községi Önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, középtávú tervét a 8. sz. melléklet tartalmazza, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 7.sz. melléklet tartalmazza.

(2) Regenye Községi Önkormányzat által adott közvetett támogatások és kedvezmények kimutatását a 9.sz. melléklet tartalmazza.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

5. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.

(2) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá, legfeljebb 1 éves időtartamra vehető fel.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(4) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(3) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

IV. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános végrehajtási szabályok

7. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.

8. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

9. § (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

10. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

11. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

12. § A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek maradványa

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv maradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető maradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje

14. § (1) A Képviselő-testület a támogatások elbírálásával kapcsolatos hatáskörét fenntartja.

(2) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) beadása folyamatos illetve minden év január 15 napjáig nyújtható be.

(3) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő önkormányzat felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év III. 15. napjáig köteles eleget tenni.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.

V. Fejezet

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

15. § A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét nem rendszeres személyi juttatás részeként, azon belül bruttó 200.E Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő EHO-t is magába foglalja

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § . (1) E rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.