Regenye Község képviseltestületének 24/2018(V.15.) önkormányzati rendelete

az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

Hatályos: 2018. 05. 16- 2020. 12. 30

Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének

24/2018. (V.15.) önkormányzati rendelete

az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról



Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I . Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet hatálya

1. §


  1. E rendelet hatálya azokra a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki, amelyek Regenye közigazgatatási területén tiltott, közösségellenes magatartást tanúsítanak.
  2. Tiltott, közösségellenes magatartás az a szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősülő helyi közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás, amelyet e rendelet tiltott, közösségellenes magatartásnak minősít.


2. Eljárási szabályok

2. §

  1. A rendeletben foglaltak betartását átruházott hatáskörben a jegyző ellenőrzi.
  2. A tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás miatti eljárás hivatalból, továbbá bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján indítható. A bejelentést szóban vagy írásban bármely személy megteheti. A szóban tett bejelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.
  3. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást megvalósító személy ismert személyi adatait, a magatartás helyének és idejének, továbbá a körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a bejelentéshez.


3. §

  1. Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.
  2. Az e rendeletben meghatározott tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben természetes személyek esetén ötezer forinttól kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén tízezer forinttól kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.
  3. A kiszabásra kerülő közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás súlyát és a felróhatóság mértékét. A közigazgatási bírság mértékét a jogsértés jellegével arányban kell megállapítani.
  4. A tiltott, közösségellenes magatartások elkövetése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az elkövető az első fokú határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles átutalási postautalványon vagy banki utalással az Önkormányzat pénzforgalmi számlájára (bírságbevételi számla).


II . Fejezet

TILTOTT, KÖZÖSSÉGELLENES MAGATARTÁSOK


3. Jelképek használatával összefüggő magatartások

4. §

Tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg, aki az Önkormányzat a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletében leírtaktól eltérően használja eme jelképeket.


4.Zajvédelem

5. §

Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki

a) hangosító berendezést üzemeltető kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységet, közösségi létesítményt a zajvédelmi előírások megsértésével létesít,

b) éjszakai időszakban (22.00-06.00 óra között) , valamint vasárnap és ünnepnapokon egész nap kéziszerszám gépesített változatát, vagy motoros fűnyírót üzemeltet.


5. A közterületek rendjével összefüggő magatartások


6. §

Tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg, aki az Önkormányzat a közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló rendelet rendelkezéseit megszegi.


6. Környezetvédelemmel, valamint a településtisztasággal kapcsolatos magatartások


7. §

Tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg az ingatlan tulajdonosa, illetve használója, aki

az Önkormányzat közterületek tisztántartásáról szóló, valamint az avar és kerti hullaék égetésének szabályairól szóló rendeletében foglaltakat megszegi.


7. Közegészségügyi szabályok megszegésével kapcsolatos magatartások

8.§


Tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg, aki a tulajdonát képező, illetve általa használt ingatlanban az alapvető higiéniai és közegészségügyi szabályok megszegésével ott állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyeket elszállásol, különösen, ha ez a lakókörnyezet egyéb zavarásával is társul.


8. Állattartással kapcsolatos magatartások

9.§

Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el az, aki az Önkormányzat kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló rendeletében foglaltakat megszegi.



9. Temető rendjével kapcsolatos magatartások

10.§

Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el az, aki az önkormányzat a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól szóló rendeletben foglaltakat megszegi.


10. Záró rendelkezések

11.§

(1) E rendelet kihirdetését követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Regenye, 2018.04.26.


      Cséplő János Béla                                                                       Szauer Tímea              

          polgármester                                                                                jegyző

           



Záradék: A rendelet kihirdetése 2018.05.15. napján  megtörtént.





                                                                                                          Szauer Tímea jegyző