Regenye Község képviseltestületének 1/2020(II.18.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi költségvetésről

Hatályos: 2020. 08. 25- 2020. 12. 06

Regenye Község képviseltestületének 1/2020(II.18.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi költségvetésről

2020.08.25.

Regenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) által adott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény és az Áht. végrehajtására kiadott 368/2011.(XII.31.) Korm. rendeletben (Ávr.) foglaltakra költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. §

1. A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szervére valamint a Közös Önkormányzati Hivatalra terjed ki.
2. Az irányított költségvetési szervek, és e rendelet mellékletében feltüntetett költségvetési szervek gazdálkodási szabályai szerint gazdálkodó szervek közös megjelöléseként e rendelet az önkormányzati költségvetési szerv megnevezést használja.
3. E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.
II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai, a költségvetési egyenleg

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi összevont költségvetésének

Bevételi főösszege 93.306.840,- Ft, módosítás 14.174.414,- Ft, módosított 107.481.254,- Ft
Működési költségvetési bevétele 80.290.829,- Ft, módosítás 14.114.086,- Ft, módosított 97.404.915,- Ft
Felhalmozási költségvetési bevétele 0,- Ft
Pénzmaradvány 13.016.011,- Ft, módosítás 3,- Ft, módosított 13.016.014,- Ft.
Kiadási főösszege 93.306.840,- Ft, módosítás 14.174.414,- Ft, módosított 107.481.254,- Ft
Működési költségvetési kiadása 85.394.980,- Ft, módosítás 13.787.014,- Ft, módosított 99.181.994,- Ft
Felhalmozási költségvetési kiadása 6.965.500,- Ft, módosítás 387.400,- Ft, módosított 7.352.900,- Ft
Működési finanszírozási 946.360,- Ft

3. §

A Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal költségvetés bevételei és kiadásai

1. A képviselő-testület a Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) 2020. évi költségvetési kiadási és bevételi fő összegét 52.550.840,- Forintban állapítja meg.
1. A Hivatal összesített 2020. évi költségvetési bevételei kiemelt előirányzatonként:
Működési költségvetési bevétele 222.000,- Ft
Felhalmozási költségvetési bevétele 0,- Ft
Működési finanszírozási bevétele 1.394.330,- Ft
Irányítószerv támogatása 50.934.510,- Ft
1. A Hivatal összesített 2020. évi költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatonként:
Működési költségvetési kiadása 52.550.840,- Ft
Felhalmozási költségvetési kiadása 0,- Ft
III. Fejezet

A költségvetés szerkezete

3. §

1. A képviselő-testület a 2020 évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat és a közös hivatal költségvetését e rendelet 1.,2. 3. és 4.számú mellékletei szerint hagyja jóvá.
2. Az önkormányzat beruházásainak és felújításainak részletezését a 4/1. számú melléklet tartalmazza
3. Az önkormányzat 2020. évi tervezett tartalékát a 4/2 sz. melléklet tartalmazza.
4. A Hivatal 2020. évi költségvetési bevételeit és kiadásait az 5. és 6. számú melléklet tartalmazza.
5. Az önkormányzat 2020. évi összevont költségvetési mérlegét a 7.számú melléklet tartalmazza.
6. A Regenye Község Önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 8. sz. melléklet mutatja be.
7. A Regenye Község Önkormányzat 2020. évi költségvetési előirányzatainak felhasználási ütemtervét az 9. sz. melléklet tartalmazza.
8. A képviselőtestület az önkormányzat 2020 évre engedélyezett létszámadatait a 10. számú mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.
9. Az önkormányzat 2020. évi középtávú tervét a 12.számú melléklet tartalmazza.
1. Az önkormányzat 2020. évi költségvetésében az
általános tartalék9.913.963,- Ft

4. § A Regenye Község Önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 11.sz. melléklet tartalmazza.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

5. §

1. Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.
2. A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá, legfeljebb 1 éves időtartamra vehető fel.
3. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.
4. A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

6. §

1. A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.
2. Az (1) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.
3. A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.
IV. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános végrehajtási szabályok

7. §

1. A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.
2. A polgármester dönt az ötmillió forint erejéig hatáskörébe utalt általános tartalék és a céltartalékok cél szerinti felhasználásáról azzal, hogy
1. folyamatos költségkihatással járó kötelezettség tartalék terhére nem vállalható,
2. vis maior esetén az általános tartalék használható fel a beavatkozást igénylő személyi- és vagyon védelem szükséges értékéig,
3. a pályázati tartalék kizárólag a Képviselő–testület döntése alapján benyújtott, pozitív elbírálásban részesült pályázathoz szükséges önerő és a pályázattal kapcsolatban felmerülő költségek finanszírozásához használható fel.
1. Egyéb esetekben az általános és céltartalék feletti rendelkezési jogát a Képviselő-testület nem ruházza át.

8. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

9. §

1. A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt–, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.
2. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

10. §

1. Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.
2. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.
3. A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

11. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

12. § A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

13. §

1. A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.
2. A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül, különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje

14. §

1. A Képviselő-testület a támogatások elbírálásával kapcsolatos hatáskörét fenntartja.
2. A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) beadása folyamatos illetve minden év január 15 napjáig nyújtható be.
3. A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt.
4. A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő önkormányzat felé.
5. A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év III. 15. napjáig köteles eleget tenni.
6. Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.
V. Fejezet

LÉTSZÁM ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS

15. § A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét nem rendszeres személyi juttatás részeként, azon belül bruttó 200.000,- Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő EHO-t is magába foglalja

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. §

1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2020. január 1. napjától alkalmazandók.
2. A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.