Regenye Község képviseltestületének 1/2021(I.6.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 03. 01

Regenye Község képviseltestületének 1/2021(I.6.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

2022.03.01.

Regenye Község Önkormányzat Polgármestere Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében, 43. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) és 86.§ (3) bekezdése alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat jelképe a pecsétje. A pecsétjét kell alkalmazni:

1. a képviselő-testület üléseiről készült jegyzőkönyvek hitelesítésére

2. a testület által adományozott okleveleken

3. az önkormányzat nemzetközi kapcsolatait tükröző és rögzítő dokumentumokon.

4. Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Regenye Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat). Székhelye: 7833 Regenye, Fő u. 51.

(2) A Képviselő-testület szervei:

1. polgármester

2. Közös Önkormányzati Hivatal

3. Jegyző

(3) Az önkormányzat a Mötv. 85.-§-ban foglaltak szerint Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Hivatal) tart fenn, melynek megnevezése: Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal. A Hivatalhoz tartozó települések: Regenye, Görcsöny, Ócsárd és Szőke. A Hivatal székhelye: 7833 Regenye, Fő u. 51.

(4) A Hivatal Ügyrendje az SZMSZ 2. számú függeléke.

2. § 1. Az önkormányzati jogokat, feladatokat, hatásköröket és szervezetének felépítését a Mötv. 23. §-a tartalmazza.

3. § (1) A képviselő-testület tagjainak létszáma: 5 fő, tagjait e rendelet 1. számú függeléke tartalmazza. A képviselő-testület üléseit a Polgármesteri Hivatalban (7833 Regenye, Fő u. 51.) tartja.

(2) E rendelet szabályozásán kívül a képviselő-testület működését a Mötv. 41. §-55. §-ai szabályozzák.

(3) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a Mötv.10. §-15. §-ban felsoroltakon túlmenően:

1. új, önként vállalt feladat vállalása

2. hitelfelvétel

3. az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló rendeletben meghatározott összeg feletti minden vagyonügylet

4. gazdasági társaság alapítása, illetve abban való részvétel, gazdasági társaságból való kilépés, illetve gazdasági társaság megszüntetése

4. § (1) A települési képviselők jogait és kötelezettségeit a Mötv. 32. §-34. §-a szabályozza. Ezen túl megilleti a kérdezési és az interpellációs jog.

(2) A kérdés: az önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezeti, működési, döntési, előkészítési jellegű felvetés vagy tudakozódás.

(3) Az interpelláció olyan felszólalás, melynek tárgya szoros kapcsolatban kell, hogy álljon az önkormányzat hatáskörének ellátásával, illetőleg annak valamely – az önkormányzat irányítása alá tartozó – szervezet hatáskörébe kell tartoznia.

(4) A képviselők kérdéseiket, interpellációikat szóban vagy írásban a napirendek megtárgyalását követően tehetik meg.

(5) Az interpelláció és a kérdés csak testületi ülésen ismertethető. Az ülés kezdetekor ad tájékoztatást a polgármester a képviselők által már benyújtott kérdésekről. A képviselők az interpellációkat a napirendek megtárgyalását követően mondják el.

(6) Ha az interpelláció, kérdés benyújtására a képviselő-testület ülését megelőző 15 napon belül sor kerül, úgy arra az ülésen érdemben válaszolni kell. A képviselő-testület ülésén az interpellációra adott válasz elfogadásáról az interpelláló nyilatkozik. A képviselő-testület vita nélkül egyszerű szótöbbséggel dönt az elfogadásról vagy a kérdés további napirenden tartásáról. Amennyiben a képviselő-testület az interpellációra adott választ elutasítja, elrendeli az interpelláció tárgyának részletes kivizsgálását, melybe az interpelláló képviselőt is be kell vonni.

(7) A Mötv. 32. § - 34. §-ában foglaltakon túl a képviselő köteles:

1. olyan magatartást tanúsítani, amely méltóvá teszi a közéleti tevékenységre

2. köteles felkérés alapján részt venni a testületi ülések előkészítésében, valamint a különböző vizsgálatokban

3. köteles bejelenteni, ha megbízatásának teljesítésében akadályoztatva van

4. köteles bejelenteni személyes érintettségét a Mötv.49. §-nak megfelelően.

(8) A képviselő-testület átruházott hatáskörét e rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

5. § (1)1 A képviselő-testület ülésének összehívását az Mötv. 44.§-a szabályozza.

(2)2 Rendkívüli testületi ülst az Mötv. 44.§-ában foglaltakon túl a polgármester összehívhat a halasztást nem tűrő kérdések esetén.

(3)3 A testületi ülésen szavazati joggal vesz részt a polgármester és a képviselők, tanácskozási joggal pedig a jegyző vagy az általa megbízott személy.

(4)4 A képviselő-testület az Mötv. 54.§-a alapján évente legalább egyszer, de szükség szerint közmeghallgatást tart. A közmeghallgatást igénylő napirendeket tárgyaló ülések időpontját, helyét legalább 15 nappal az ülés előtt a helyben szokásos módon - hirdetőtáblán - nyilvánosságra kell hozni.

(5)5 A képviselő-testületi ülések az Mötv. 46.§ (1) bekezdése alapján nyilvánosak.

(6)6 Zárt ülés elrendelésének eseteit az Mötv. 46.§ (2) bekezdése szabályozza.

(7)7

6. § (1) A képviselő-testület ülésére szavazati joggal minden képviselőt és a polgármestert kell meghívni.

(2) Tanácskozási joggal meg kell hívni:

1. a jegyzőt, vagy az általa megbízott személyt

2. a Nemzetiségi Önkormányzat elnökét

(3) A testületi ülésre meghívható:

1. A Hivatal adott témában illetékes előadója

2. Szakértő

3. A napirendi pontban érintett személy(ek)

4. Helyi országgyűlési képviselő

5. Baranya Megyei Közgyűlés elnöke

6. Megyei kormányhivatal vezetője, tagja

7. Területi rendőrkapitány

7. § (1) Az előterjesztés szóban és írásban nyújtható be a képviselő-testület ülésére.

(2) A szóbeli előterjesztés esetében az előterjesztőnek meg kell fogalmazni a határozati javaslatot.

(3) Az írásbeli előterjesztés főbb elemei:

1. az első részben meg kell határozni az előterjesztés címét, tárgyát, ismertetni kell az előzményeket.

2. A második rész az egyértelműen megfogalmazott határozati javaslatot tartalmazza a végrehajtásért felelősök megnevezésével és a határidők megjelölésével.

(4) A polgármester, illetve a képviselő – különleges szakértelmet igénylő ügyekben – szakértőt is felkérhet az előterjesztések és a döntési javaslat összeállítására.

(5) Az előterjesztés megállapításának alapjául szolgáló adatokat, kimutatásokat táblázatba kell foglalni, mely az előterjesztés részét képezi.

8. § (1) A Mötv. 47. §-a határozza meg a határozatképesség feltételeit, a határozatképességet valamennyi döntés előtt vizsgálni kell.

(2) A polgármester a napirendek sorrendjében minden előterjesztés felett külön-külön nyit vitát, melynek során:

1. az előterjesztő a napirendhez a vita előtt szóban kiegészítést tehet

2. az előadóhoz a képviselő-testület tagjai, a tanácskozási joggal résztvevők kérdéseket tehetnek fel, melyre az előadó köteles rövid választ adni (3 perc).

(3) A felszólalásokra a jelentkezés sorrendjében kerülhet sor. A felszólalás időtartama legfeljebb 3 perc. Ugyanazon napirend keretében az ismételt felszólalás időtartama az 1 percet nem haladhatja meg. Az idő túllépése miatt a polgármester megvonhatja a szót a felszólalótól.

(4) Az előterjesztő a javaslatot, illetve a települési képviselő a módosító javaslatát a vita bezárásáig megváltoztathatja és a szavazás megkezdéséig azt bármikor vissza is vonhatja.

(5) A vita lezárására, a hozzászólások időtartamának a korlátozására a testület bármely tagja tehet javaslatot. E javaslatról a testület vita nélkül határoz. A vita lezárása után a napirend előadója válaszolhat a hozzászólásokra.

(6) A vita lezárása után, a határozathozatal előtt a jegyzőnek szót kell adni, ha a javaslatok törvényességét illetően észrevételt kíván tenni.

(7) A polgármester az előterjesztésben szereplő és a vitában elhangzott határozati javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra. Először a módosító és kiegészítő indítványokról dönt a testület – az elhangzás sorrendjében – majd az eredeti határozati javaslatról.

(8) A képviselő-testület döntéseit nyílt szavazással hozza.

(9) Név szerinti szavazást kell elrendelni, ha:

1. azt törvény írja lő

2. képviselő-testület elrendeli

(10) A név szerinti szavazás úgy történik, hogy a jegyző felolvassa a tagok nevét és a jelenlévő tagok pedig a nevük felolvasásakor „igen”-nel, vagy „nem”-mel szavaznak, illetve tartózkodnak a szavazástól.

(11) Titkos szavazást a Mötv. 46. § (4) bekezdése szerint zárt ülés tartásakor lehet elrendelni, melyet az erre kialakított ideiglenes számláló bizottság bonyolít le. A szavazás lebonyolításáról külön jegyzőkönyvet kell készíteni.

(12) A képviselő a Mötv. 49. § (1) bekezdésében meghatározott esetben a szavazás megkezdéséig köteles bejelenteni a személyes érintetteségét. A bejelentést elmulasztó képviselőt a Képviselő-testület 5.000,- Ft-ig tejedő rendbírsággal sújthatja.

(13) A képviselő-testülethatározatait külön-külön – a naptári év elejétől kezdve – folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni a következők szerint: Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testületének …/…. (.. hó…nap) számú határozat.

(14) A testületi határozatokról a Hivatal nyilvántartást vezet.

(15) A határozatokat a jegyzőkönyv elkészítését követő 15 napon belül el kell küldeni a végrehajtásért felelős személyeknek és szerveknek és 1 példány elhelyezésre kerül a Polgármesteri Hivatalban.

9. § (1) A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester gondoskodik. Ennek során:

1. figyelmezteti azt a hozzászólót, akinek a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő a megfogalmazása

2. rendreutasíthatja azt, aki a képviselő-testülethez méltatlan magatartást tanúsít

3. tartós rendzavarás, állandó lárma, vagy vita folyamatos rendjét ellehetetlenítő esemény következtében a polgármester – ha ismételt figyelmeztetései sem jártak eredménnyel felfüggesztheti az ülést.

4. a tanácskozás rendjének ismételt megzavarása esetén az érintet állampolgárt a terem elhagyására is kötelezheti.

(2) A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, velük vitába szállni nem lehet.

(3) A képviselővel szemben nem alkalmazhatók olyan szankciók, melyek megakadályoznák vagy megtiltanák a testület munkájában való részvételt, különösen a döntéshozatalban való közreműködést.

10. § (1) A képviselő-testület rendeletalkotásra vonatkozó szabályait e rendelet szabályozásán kívül a Mötv. 72. §-a teszi lehetővé.

(2) Rendeletalkotást kezdeményezhet:

1. polgármester

2. képviselő-testület tagja

3. képviselő-testület bizottságának tagja

4. jegyző

5. helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke

6. civil szervezet vezetője

(3) A kezdeményezést a polgármesternél vagy a jegyzőnél kell benyújtani, aki az előkészületek után a képviselő-testület elé terjeszti.

(4) A rendelet szakmai előkészítésével a jegyzőt kell megbízni, aki:

1. elosztja a közreműködők között a munkát

2. gondoskodik a tervezetek bizottsági véleményeztetéséről és az észrevételek feldolgozásáról

3. biztosítja az elvi célkitűzések érvényesítését, a vitás kérdések megfelelő szintű eldöntését

4. koordinátor szerepet tölt be az érintett társzervek között

5. megszervezi az adminisztrációs munkát

6. részt vesz a tervezet testület előtti megvitatásában.

(5) A rendelet megjelölése: Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének ..…/….. (…hó…nap) önkormányzati rendelete

(6) A Mötv. 51. § (2) bekezdés szerint az önkormányzat rendeletét a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. Ennek módja: helyi lap (Kisbíró).

11. § (1) A Mötv. 52. §. (1) bekezdése szerinti tartalommal a képviselő-testület üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni. E bekezdésben foglaltakon túl a jegyzőkönyv tartalmazza:

1. az ülés helyét és idejét

2. a távol maradt képviselő nevét, a távollét okát

3. a napirendi pontonként az előadók nevét, szóbeli előterjesztés esetén annak rövid tartalmát, a felszólalók nevét és mondanivalójának lényegét

4. az elhangzott bejelentéseket, interpellációkat és kérdéseket, valamint az azokkal kapcsolatos válaszokat, illetve határozatokat

5. a képviselő kérésére véleményének rögzítését

6. aláírásokat, dátumot, pecsétet.

(2) A képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző írja alá.

(3) A jegyzőkönyvet 2 eredeti példányban kell készíteni, melyből:

1. 1 pld-t a jegyző kezel, melyet elektronikusan megküld a Baranya Megyei Kormányhivatalnak az erre kialakított elektronikus portálon

2. 1 pld-t el kell helyezni a Polgármesteri Hivatalban.

(4) A választópolgárok betekintési lehetőségéről a Mötv. 52. §(3) bekezdése rendelkezik.

12. § (1) A választópolgárok választott képviselőik útján és a helyi népszavazáson történő részvételükkel gyakorolják az önkormányzáshoz való közösségi jogukat.

(2) A képviselő-testület a helyi népszavazás eljárását, egyes feltételeit önálló rendeletben szabályozza.

13. § (1) A polgármester a Mötv. 66. §-nak megfelelően a képviselő-testület tagja.

(2) Megbízatását társadalmi megbízatásban látja el.

(3) A polgármester minden hónap 3. hetének keddi napján 9.00-10.00 óra között fogadó órát tart. Távolléte esetén az alpolgármester helyettesíti.

(4) A polgármester feladatát, hatáskörét a Mötv. 65-68. §-a szabályozza.

(5) Tisztségének betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén az Ötv. 34. §-nak megfelelően feladatát és hatáskörét az alpolgármester veszi át, a képviselő-testületi üléseket az alpolgármester hívja össze.

(6) A Mötv. 45. §-ban foglalt, a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testületet a korelnök hívja össze és vezeti.

14. § (1) Az alpolgármester a Mötv. 74. §-ban foglaltak szerint kerül megválasztásra és tölti be funkcióját.

(2) Az alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el feladatkörét.

(3) Az alpolgármester havi egy alkalommal minden hónap 1. hetének keddi napján 17.00 – 18.00 óra között fogadó órát tart.

15. § (1) A polgármesterek a Mötv.82. §-a alapján választják a jegyzőt.

(2) Feladatát a Mötv. 81. §-a szabályozza.

16. § (1) Az önkormányzat bizottságaira vonatkozó szabályokat a Mötv. 57-61. §-i taglalják.

(2) Az önkormányzat Vagyonnyilatkozat-kezelő és Ügyrendi Bizottságot hozott létre, melynek feladata:

1. javaslatot tesz a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítására

2. képviselői vagyonnyilatkozatok kezelése, ellenőrzése, eljárás lefolytatása

3. eljár a polgármester és a települési képviselőt érintő összeférhetetlenségi ügyekben.

(3) Tagjait az SZMSZ 3. számú függeléke tartalmazza.

17. § (1) Az önkormányzat Mötv. 87. §-nak megfelelően az alábbi társulásokban vesz részt:

(2) A képviselő-testület tagja a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulásnak, a Görcsönyi Intézményfenntartó Társulásnak és a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulásnak.

18. § (1) A képviselő-testület a költségvetését önkormányzati rendeletben határozza meg. A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény, a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét az állami költségvetési törvény határozza meg.

(2) A költségvetés elfogadása két fordulóban történik:

1. az első a koncepció

2. a második főbb elemei: a képviselő-testület megtárgyalja a költségvetési rendelet tervezetét, mely több változatban is készülhet.

(3) A költségvetési rendelet tervezetét a jegyző készíti elő, a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A zárszámadási rendelet tervezetének előkészítésére és előterjesztésére a (3) bekezdésben leírt szabályok az irányadóak.

19. § 1. Az önkormányzat vagyonával kapcsolatos szabályokat a Mötv 106. § - 110. §-ai szabályozzák. A képviselő-testület – a jogszabályi rendelkezéseken túlmenően – saját rendeletben állapítja meg a törzsvagyon:

1. forgalomképtelen vagyontárgyait

2. a korlátozottan forgalomképes tárgyait és azokat a feltételeket, amelyek szerint e vagyontárgyakról rendelkezni lehet.

20. § (1) A helyi önkormányzatok gazdálkodásának szabályait a Mötv. 111-116.,§-a szabályozza.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának belső ellenőrzéséről a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás keretében jogszabályban meghatározott képesítésű ellenőr útján gondoskodik.

21. § (1) Az Önkormányzat együttműködik a településen megalakult nemzetiségi önkormányzattal.

(2) Az önkormányzat a nemzetiségi önkormányzat részére biztosítja – annak székhelyén – az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról a következők szerint:

1. Az önkormányzat a nemzetiségi önkormányzat részére előzetes egyeztetés alapján biztosítja a Művelődési házban (7833 Regenye, Fő u. 51.) kialakított közösségi helyiségek használatát az ott található számítástechnikai és sokszorosító berendezésekkel együtt.

2. Az önkormányzat rendelkezésre bocsátja továbbá a nemzetiségi önkormányzat testülete üléseihez valamint a tisztségviselői, képviselői feladatok ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételeket.

3. Az önkormányzat a - Közös Önkormányzati Hivatal útján - gondoskodik a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületi üléseinek előkészítéséről, különösen a meghívók, az előterjesztések és hivatalos levelezés előkészítéséről, postázásáról. Segítséget nyújt a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítéséhez, ellátja a nemzetiségi önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatban a nemzetiségi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásban részletezett feladatokat.

4. Az önkormányzat viseli a feladatellátás kapcsán felmerülő valamennyi szükséges kiadást – beleértve a helyiséghasználattal kapcsolatos rezsiköltségeket is, kivéve a nemzetiségi önkormányzati tisztségviselők telefonhasználatának díját.

(3) A helyi nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Njt.) meghatározott kezdeményezést, javaslatot, tájékoztatás-kérést a polgármesterhez nyújthatja be. A polgármester az Njt-ben előírtak szerint köteles a kezdeményezés, javaslat tárgyában történő döntéshozatal, illetve a tájékoztatás megadása iránt intézkedni.

(4) A helyi nemzetiségi önkormányzat az Njtv-ben rögzített egyetértési, és vélemény-nyilvánítási jogának gyakorlása során az egyetértés tárgyában hozott döntést, a kialakított és írásba foglalt véleményt a polgármesternek köteles megküldeni.

22. § (1) E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, melyről a jegyző helyben szokásos módon gondoskodik.

(2) Jelen SZMSZ hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 14/2019. (XI.1.) számú rendelet.

(3) Függelékek:

1.Képviselő-testület tagjai
2.Képviselő-testület átruházott hatáskörei
3.Bizottságok
4.Hivatal Ügyrendje
1

Az 5. § (1) bekezdése a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdése a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (4) bekezdése a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdése a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (6) bekezdése a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § (7) bekezdését a Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.