Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (III.1.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről, a településképi bírságról, és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 19/2017. (XII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 01- 2021. 03. 01

Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről, a településképi bírságról, és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 19/2017. (XII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában és 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és Regenye Község képviselő testületének településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 6/2017. (IV.7.) önkormányzatai rendeletében foglaltak szerinti Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Regenye Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről, a településképi bírságról, és az önkormányzati ösztönző támogatási rendszerről szóló 19/2017.(XII. 31.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: TKR) a következő 15. § (1) bekezdéssel egészül ki:

„(1) Villamosenergia-ellátással kapcsolatos műtárgyak elhelyezése során alkalmazandó előírások:

  • 1. A belterületeken

a. újonnan kialakuló közterületen az elektromos és az elektronikus hírközlési hálózatokat földalatti elhelyezéssel kell építeni,

b. a már beépített területen, ahol a hálózatok földalatti elhelyezéssel üzemelnek új vezetékes hírközlési hálózatokat, meglevő rekonstrukcióját földalatti elhelyezéssel kell építeni,

c. elosztószekrények elhelyezését az az országos vagy, helyi védett területen és országos vagy helyi védelem alatt álló ingatlan telekhatárától számított 50 méteren belül ––süllyesztett megoldással, vagy a környezetbe illesztve takartan kell megoldani.

2. A külterületeken az újonnan kiépítendő villamos energia hálózatok föld felett vezethetők. A villamos energia és a távközlési hálózatokat közös, egyoldali oszlopsorra kell helyezni. Föld feletti hálózatok esetén oszloptranszformátor is elhelyezhető,

3. A transzformátorok helyét a beépítéssel összehangoltan kell kijelölni. A település belterületén az új házas transzformátorokat a környezetbe illesztve kell megoldani, alkalmazhatók kis helyigényű kompakt transzformátorok is. Föld feletti hálózatok esetén oszloptranszformátor is elhelyezhető.”

(2) A TKR a következő 15. § (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Hírközléssel kapcsolatos műtárgyak elhelyezése során alkalmazandó előírások.

1. Településkép-védelem szempontból a hírközlési és a kábel TV-hálózatokat a belterületen

a. újonnan csak földkábelbe vagy alépítménybe helyezve szabad létesíteni, amennyiben a meglévő légvezetékes villamos energia hálózatokkal a közös oszlopsoron történő elhelyezés nem megoldható,

b. meglévő föld feletti hálózatok rekonstrukciója, bővítése során a földkábeles elhelyezésre kell áttérni,

c. földfeletti elosztószekrények elhelyezését helyi védett területen süllyesztve, a környezetbe illesztve takartan kell megoldani.

2. Azokon a területeken, ahol a hírközlési hálózatok föld felett vezethetők, a 0,4 kV-os, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetékeket közös oszlopsoron kell vezetni.

3. A mikrohullámú összeköttetés biztosítása érdekében bázisállomások közötti összekötő sávokban az előírt magassági korlátozás betartandó.

4. A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek lehatárolását a 7. melléklet jelöli ki.

5. Új antenna műtárgyak elhelyezésénél a meglévő magas építmények (pl. középmagas- magas építmény, templomtorony, víztorony stb.) felhasználását kell előnyben részesíteni.

6. Az antennatornyok kialakítása belterületen rácsos tartóval kialakított acélszerkezettel nem hozható létre.

7. Az ilyen típusú tornyok színezése a környezetükbe illeszkedő kialakítással készüljön, figyelemmel a más jogszabályok által előirt, légi járművek biztonságos közlekedését elősegítő kötelező színezési szabályokra is.”

2. § (1) A TKR 19. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A települési főépítész kérelemre a településképi követelményekről a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül szakmai konzultációt és ezen belül szakmai tájékoztatást (a továbbiakban: szakmai konzultáció) biztosít személyesen vagy elektronikus úton.”

(2) A TKR 19. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szakmai konzultációt

  • a) építési engedélyhez kötött vagy egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenységek esetén a 3. mellékletben,
  • b) az a) pontba nem sorolható tevékenységek esetén a 4. mellékletben

meghatározott, papíralapon vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton benyújtott kérelemmel kell kezdeményezni. A kérelemhez a (4) bekezdéseben részletezett műszaki dokumentációt kell mellékelni.”

(3) A TKR 19. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kérelemhez

  • a) építési engedélyhez kötött vagy egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenységek esetén a 21. § (1) bekezdés a) pontjában,
  • b) az a) pontba nem sorolható tevékenységek esetén a 23. § (2) bekezdésben

a kérelem tárgyának megfelelően meghatározott tartalmú építészeti-műszaki dokumentációt kell mellékelni.”

3. § (1) A TKR 21. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmező (építtető) a 3. mellékletben szereplő kérelmet és a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.

Az építészeti-műszaki dokumentációnak a véleményezéshez az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

  • a) a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet, melynek részei
  • b) M = 1:1000 vagy M=1:500 léptékű helyszínrajz a tervezéssel érintett telek beépítéséről, a szomszédos ingatlanokon lévő beépítés bemutatásával, a védettségek lehatárolásával, terepviszonyok szintvonalakkal történő megjelenítésével, a telket érintő korlátozások feltüntetésével,
  • c) M = 1:100 léptékű alaprajzok,
  • d) a megértéshez szükséges számú metszet M = 1:100 léptékben,
  • e) homlokzatok kialakításának műszaki tervrajza M= 1:100 léptékben,
  • f) településképet befolyásoló tömegformálás, utcakép, illeszkedés ábrázolását (lehet makett, fotómontázs, digitális megjelenítés is).
  • g) ha tervezett, a reklámhordozók ábrázolását,
  • h) a rendeltetés meghatározását, valamint
  • i) a településképi követelményeknek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírást.”

(2) A TKR 21. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester véleményét a főépítész szakmai álláspontjára alapozza. A településképi véleményhez minden esetben csatolni kell a vélemény részletes indoklását.”

4. § A TKR 22. § (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

„k) Építmények rendeltetése, vagy rendeltetési egységeinek számának megváltoztatása (rendeltetésváltozás).”

5. § (1) A TKR 23. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bejelentési eljárást a 4. mellékletben meghatározott, papíralapon vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton benyújtott bejelentéssel kell kezdeményezni. A bejelentés kérelemből és a (2) bekezdéseben részletezett bejelentési dokumentációból áll.”

(2) A TKR 23. § (2) bekezdése b) pont ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„ba) műszaki leírást

1. a településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek való megfelelésről,

2. az új rendeltetés szerinti használat környezetre gyakorolt hatásáról,

3. az építmény eredeti, valamint az új rendeltetésének leírásáról (főbb paraméterek, hasznos alapterület, helyiségek méretei, stb.),

4. a tervezett rendeltetés parkolási igényének biztosításáról,

5. az építményekre, önálló rendeltetésekre vonatkozó országos előírásoknak való megfelelésről.”

(3) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

„g) eleget tesz az egyes építményekre, az önálló rendeletetésekre, a helyiségek méreteire és kialakítására vonatkozó országos előírásoknak.”

(4) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

„h) megfelel-e a településképi rendeletben meghatározott követelményeknek,”

(5) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

„i) megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatának és fejlesztésének lehetőségeit,”

(6) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

„j) alkalmazkodik-e a környezet léptékéhez, formanyelvéhez, tömegalakításához,”

(7) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

„k) az anyaghasználat alkalmazkodik-e a környezet karakteréhez, funkciójához, a környezetben alkalmazott anyagokhoz, illetve látványukhoz,”

(8) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

„l) a látvány színvilága illeszkedik-e a környezethez, azzal megfelelően harmonizál-e,”

(9) A TKR 23. § (3) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

„m) a reklámhordozó elhelyezése megfelel-e a reklámok közzétételével kapcsolatos Kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési, és a településképi rendeletben szereplő különös településképi követelményeknek.”

6. § A TKR 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

7. § A TKR 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

8. § A TKR kiegészül a 3. melléklet szerinti új 7. melléklettel.

9. § E rendelet 2021. március 1-én lép hatályba.

10. § Ez a rendelet 2021. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

kép: /download/2345/resources/EJR_3932562-base64img.png

kép: /download/2345/resources/EJR_3932558-base64img.png

2. melléklet

kép: /download/2345/resources/EJR_3932568-base64img.png

3. melléklet

kép: /download/2345/resources/EJR_3932571-base64img.png

4. melléklet

kép: /download/2345/resources/EJR_3932578-base64img.png

kép: /download/2345/resources/EJR_3932577-base64img.png