Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 01

Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól

2021.07.01.

Regenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény ( a továbbiakban: TeTv.) 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva - a TeTv. végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében és az 52. § (2) bekezdésében (a továbbiakban: TeR.) kapott felhatalmazás - az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A tisztességes temetéshez való jog, bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül mindenkit megillet. E rendelet célja az, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében, szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

1. A rendelet hatálya

2. § 1. A rendelet hatálya Regenye község közigazgatási területén működő köztemetőre és egyéb temetőre - ide értve a jövőben létesülő temető(ke)t is -, valamint az ezek fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységre és azok folytatóira terjed ki.

2. Regenye község közigazgatási területén e rendelet megalkotásakor köztemető működik. A temető tulajdonosa: Szőke Község Önkormányzat. Új temetőt létesíteni csak a TeR. ezzel kapcsolatos szabályainak betartásával, köztemetőt lezárni, továbbá megszüntetni csak a TeTv. és a TeR. előírásai szerint lehet.

3. E rendeletnek a köztemetőkkel kapcsolatos rendelkezéseit az egyéb - később létesítendő - temetők működtetése során is alkalmazni kell.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1a) A Köztemető üzemeltetéséről a képviselő-testület gondoskodik.

(1b) A feladat ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(1) A köztemetőt üzemeltető kötelezettségei:

(2) Betartja és betartatja a temető rendjét;

(3) Naprakészen vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyvet és a sírboltkönyvet;

(4) Tájékoztatja a temetőlátogatókat;

(5) Biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit

(6) Biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtők használatát azok karbantartását;

(7) Biztosítja a köztemető nyitását, zárását;

(8) Elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság-mentesítését, hó-eltakarítását;

(9) Szociális temetés esetén biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket.

4. § 1. A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

2. A köztemető területe - ideértve a parcellákat és sírhelyeket is - és létesítményei feletti rendelkezési jog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés sem köthető. A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik. A temető tulajdonosa: Szőke Község Önkormányzat. Fenntartásáról a helyi önkormányzat gondoskodik.

3. Az üzemeltető által a köztemetőn belül biztosított, a TeTv. 40. §-ban felsorolt szolgáltatások igénybevétele más temetkezési szolgáltatók számára kötelező.

4. A köztemető üzemeltetője megbízás alapján jogosult a sírok ápolására, díszítésére vállalkozni térítés ellenében.

5. A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

3. A (köz)temető rendje

5. § 1. A köztemető üzemeltetője a temető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni.

2. A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temetőn belül jól látható helyen ki kell függeszteni.

3. A temetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad kitenni.

4. A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállíttatásáról legalább havonta gondoskodni kell.

5. A temetőn belül úthálózatot gépjárművel is járható állapotban kell tartani.

6. A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott károkért a felügyelő tartozik felelősséggel.

7. A temetőbe állatokat bevinni TILOS. E szabály alól a gyászszertartáshoz szükséges igavonó állatok kivételt képeznek.

8. A temetőben végzendő minden munka elvégzéséhez – a sírgondozás kivételével - a temető üzemeltetője adhat engedélyt.

9. Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra, vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett olyan örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

10. A köztemetőben végzendő minden munkát - kivéve a sírok gondozását - be kell jelenteni temető üzemeltetőjének.

11. Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket biztosítja, továbbá egy ravatalozót, illemhelyet működtet, vízvételi lehetőséget ingyen biztosít.

12. A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.

13. A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott sírhelyet gondozni, környezetét gyom mentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani. A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig/sírboltig tartó terület, út fele.

14. A köztemető nyitva tartása: május 1-november 15. között 8.00-20.00 óra, november 16-április 30 között: 8.00-16.00.

15. A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

4. A temetési szolgáltatás, illetve a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

6. § 1. A temetőben temetkezési szolgáltatást csak hatósági engedéllyel rendelkező, a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezhet, előre egyeztetve az önkormányzattal.

2. A temetési tennivalókat (szállítás, ravatalozás, kiföldelés, eltemetés, stb.) a temettető által megbízott temetkezési szolgáltató esztétikus környezetben, megfelelő eszközökkel, felszereléssel, ruházattal, a kegyeleti követelmények érvényre juttatásával köteles elvégezni.

3. A temetőben vállalkozási tevékenységet csak az végezhet, aki a szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik. Ennek meglétét az önkormányzat ellenőrizheti.

4. A temetőben történő minden munkavégzést – a sírhely gondozás kivételével – be kell előre jelenteni az önkormányzat felé.

5. A munkavégzés során a szomszédos sírhely sértetlenségét, a temető tisztaságát, rendjét biztosítani kell.

6. A munkavégzés után a keletkezett hulladékot a vállalkozónak haladéktalanul el kell szállítania.

7. Építőanyagot, bontási anyagot – beleértve a sírhely bontásából, javításából származó anyagot, törmeléket is – a temetőben tárolni tilos.

8. Az önkormányzat a temetőben végzett munkálatokat érintő (víz, áram) szolgáltatási díjat nem számol fel, azt mindenki számára térítésmentesen biztosítja. g

5. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

7. § 1. A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját – figyelemmel a TeTv. és a TeR. Ide vonatkozó előírásaira is - „temetőrendezési tervben" kell meghatározni. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei azonosíthatóak. A tervet az üzemeltető javaslata alapján a tulajdonos készítteti el. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

2. Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

3. A temetőt koporsós sírhely-táblákra, urnás sírhely, urnafülkék (kolombárium), sírbolt (kripta) valamint szociális parcella területekre lehet felosztani. A sírhely-táblák olyan temető részeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni. A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig folyószámmal ellátott sírhelyekre kell felosztani. Az elhamvasztott hamvait tartalmazó urnát urnasírban, vagy urnafülkében lehet elhelyezni.

4. A temetőben levő sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely egyes: 2,10 m hosszú; 2,00 m mély; 0,90 m széles
b) felnőtt sírhely, dupla 2,10 m hosszú; 2,00 m mély; 2,00 m széles
c) urnasírhely 1,30 m hosszú; 2,00 m széles
d) urnafülke 0,30 m hosszú; 0,30 m széles
e) sírbolt 2,30 m hosszú; 3,50 m széles.
A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm, a sírboltoknál 100 cm.
(5) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető. Az így elhelyezett urnák esetében az urnasírhely megváltására vonatkozó szabályok az irányadóak.

8. § 1. Síremléket csak nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

2. A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

3. A temetőben sírbolthelyet (kriptát) építeni csak az illetékes építési hatóság engedélyével lehet, az ÁNTSZ előzetes nyilatkozata alapján.

6. A temetési helyek használati ideje és megváltási díja

9. § 1. A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni, melynek ideje 25 év, kivéve a sírbolt, melynek 60 év és az urnafülke és urnasírhely, melynek 10 év.

2. A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A fizetendő díjtételeket a rendelet 1. sz. Melléklete tartalmazza.

3. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

4. Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

5. Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest-maradványokat, (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

6. A rokoni háttér nélküli, elhagyott, gondozatlan sírok esetében a sírhasználati idő lejárta után a sírhelyeket akkor lehet újra értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé, és a sírokat a hirdetményben megjelölt határidő leteltéig nem váltja meg újra senki.

10. § 1. A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá a község életében jelentős szerepet játszó személyisége és díszpolgárok sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a képviselő-testület gondoskodik.

2. Az (1) bekezdés szerinti díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

3. A díszsírhelybe, a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett, az elhalt özvegye, illetve követlen fel- és lemenő hozzátartozók is eltemethetőek.

4. A díszsírhely gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, ennek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.

5. Díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

7. A temetésre vonatkozó szabályok

11. § 1. Ravatalozni csak a temetőben az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet. A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

2. A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

3. A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

4. Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Eben az esetben biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében se tartózkodjon senki.

5. A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

6. A halott-szállítás, a temetések, az újratemetések, a sír- és urna-nyitások során be kell tartani a TeR. vonatkozó szabályait.

8. A temetői kőtelező nyilvántartások vezetése

12. § A TeTv. és a TeR. Előírásai szerint kötelező nyilvántartások vezetésén túl az üzemeltetőnek külön nyilvántartást kell vezetnie azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

13. § A Köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellenőrzését a Pécsi Járási Hivatal látja el.

14. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A köztemetőre vonatkozó díjak bruttó mértéke (Ft)A temetési helyek megváltási díjai:

Egyes sírhely

2.000,-

Dupla sírhely

2.000,-

Urnafülke

2.000,-

Urnasírhely

2.000,-

Sírbolthely

2.000,-

Urnasírbolt-hely

2.000,-