Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 03. 01

Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetésről

2022.03.01.

Regenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) által adott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény és az Áht. végrehajtására kiadott 368/2011.(XII.31.) Korm. rendeletben (Ávr.) foglaltakra, továbbá a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII.törvény 46. § (4) bekezdése és a 86. § (3) bekezdésében foglaltakra, a költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre, továbbá a költségvetési szervek gazdálkodásának szabályi alapján gazdálkodó egyéb törzskönyvi jogi személyekre terjed ki.

(2) Az irányított költségvetési szervek, és e rendelet mellékletében feltüntetett költségvetési szervek gazdálkodási szabályai szerint gazdálkodó szervek közös megjelöléseként e rendelet az önkormányzati költségvetési szerv megnevezést használja.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. Fejezet

Az önkormányzat költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetésének

a) tárgyévi költségvetési bevételét 97.961.759,- Ft-ban,

aa) működési költségvetési bevételét 87.026.525,- Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 0,- Ft-ban,

ac) működési finanszírozási bevételét 10.935.234,- Ft-ban

ad) felhalmozási finanszírozási bevételét 0,- Ft-ban

b) tárgyévi költségvetési kiadását 97.961.759,- Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását 85.622.050,- Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 9.407.884- Ft-ban,

bc) működési finanszírozási kiadását 2.931.825- Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a 2022. év összevont költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat költségvetését e rendelet 1. és 2. mellékletei szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetési bevételét és kiadását e rendelet 3. és 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Az önkormányzat beruházásainak részletezését, valamint a tervezett tartalékokat a 4. melléklet (4/1 és 4/2.) tartalmazza

(5) A Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi költségvetési bevételét és kiadását az 5. és 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat bemutató mérleget a 7. melléklet tartalmazza.

(7) A költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 8. melléklet mutatja be

(8) A képviselő-testület az önkormányzat 2022 évre engedélyezett létszámadatait a 10. mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.

(9) A képviselő-testület a 2022. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) Az önkormányzat 2022. évi középtávú tervét a 12. melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 11. melléklet tartalmazza.

III. Fejezet

A Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal költségvetés bevételei és kiadásai

3. § A képviselő-testület a Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi költségvetésének

a) tárgyévi költségvetési bevételét 57.434.042,- Ft-ban,

aa) működési költségvetési bevételét 222.000,- Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 0,- Ft-ban,

ac) működési finanszírozási bevételét 951.727,- Ft-ban

ad) irányítószerv támogatását 56.260.315,- Ft-ban

b) tárgyévi költségvetési kiadását 57.434.042,- Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását 57.434.042,- Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 0- Ft-ban,

bc) működési finanszírozási kiadását 0,- Ft-ban állapítja meg.

IV. Fejezet

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

4. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel.

(2) A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá, legfeljebb 1 éves időtartamra vehető fel.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú éven belüli hitel felvételére.

(4) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

5. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(3) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

6. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A polgármester dönt az ötmillió forint erejéig hatáskörébe utalt általános tartalék és a céltartalékok cél szerinti felhasználásáról azzal, hogy

(3) Folyamatos költségkihatással járó kötelezettség tartalék terhére nem vállalható,

(4) Vis maior esetén az általános tartalék használható fel a beavatkozást igénylő személyi- és vagyon védelem szükséges értékéig,

(5) A pályázati tartalék kizárólag a Képviselő–testület döntése alapján benyújtott, pozitív elbírálásban részesült pályázathoz szükséges önerő és a pályázattal kapcsolatban felmerülő költségek finanszírozásához használható fel.

(6) Egyéb esetekben az általános és céltartalék feletti rendelkezési jogát a Képviselő-testület nem ruházza át.

(7) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

7. § (1) A helyi önkormányzat, a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt–, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

8. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

9. § A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

10. § A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

11. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

12. § (1) A Képviselő-testület a támogatások elbírálásával kapcsolatos hatáskörét fenntartja.

(2) A támogatási kérelem, pályázat (a továbbiakban együtt: támogatási igény) beadása folyamatos illetve minden év január 15 napjáig nyújtható be.

(3) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt.

(4) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő önkormányzat felé.

(5) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év március 15. napjáig köteles eleget tenni.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás nem ítélhető meg.

13. § (1) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetőek el. A kiadások a bevételek teljesülési ütemére figyelemmel teljesíthetők, saját bevételből tervezett kiadás teljesítésére a bevétel elmaradása esetén - annak mértékéig - nem vállalható kötelezettség.

(2) Az intézmény a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletfeladatokkal összefüggő többletbevételét az irányító szerv tájékoztatásával és hozzájárulásával, saját hatáskörű előirányzat módosítás után használhatja fel. A bevételi és kiadási kiemelt előirányzatok a tényleges többletnek megfelelő összeggel emelhetőek fel.

(3) A képviselő-testület elrendelheti a feladattal nem terhelt többletfelvétel önkormányzat részére történő befizetését.

(4) A saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosítások többletkiadási igényt sem a folyó költségvetési évben, sem az azt követő években nem eredményezhetnek.

(5) Az intézmények tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni.

14. § A Képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét nem rendszeres személyi juttatás részeként, azon belül nettó 300.000,- Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő Szja-t és a járulékokat nem tartalmazza.

15. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.

2. melléklet

.

4. melléklet

.