Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílt téri égetéséről

Hatályos: 2023. 06. 15

Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílt téri égetéséről

2023.06.15.

Regenye község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11.pontjában, illetve a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, ami a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítsa, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2. § A rendelet területi hatálya Regenye község belterületére, valamint külterületi zártkerti ingatlanok területére terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya Regenye község teljes közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok),

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

5. § (1) A község területén az avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.

(2) Avar és kerti hulladék égetéssel csak akkor ártalmatlanítható, ha komposztálásra nincs mód, vagy az avar és kerti hulladék nem komposztálható (nem lebomló), illetve komposztálásra alkalmatlan ( vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött).

6. § Az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése kedd és pénteki napokon 08.00 - 20.00 óráig megengedett , kivéve ha a kijelölt napok munkaszünettel járó ünnepnapra esnek.

7. § (1) Nyílt téri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 6. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben.

(2) Avar és kerti hulladék égetést nagykorú, cselekvőképes személy végezhet olyan területen , ahol az égetés és annak hősugárzása személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Közterületen kizárólag az ott keletkezett avar és kerti hulladék égethető el.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag, az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a tűz feléledésének veszélye, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

8. § Az elrendelt országos, általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

9. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos jogszabályok szabályai vonatkoznak.

10. § Ez a rendelet 2023. június 15-én lép hatályba.