Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 15- 2024. 03. 30

Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.08.15.

Regenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban kapott felhatalmazás alapján és a 47. § (3) bekezdése alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1. szerint, a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásának jogcímében foglaltak végrehajtására a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy a Regenye településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, egyszeri tűzifa juttatást ellátó forma jogosultsági feltételeit és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Regenye közigazgatási területén életvitel-szerűen lakó és ott lakcímmel, vagy érvényes tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyeket vissza nem térítendő természetbeni támogatásként maximum 2 erdei m3 szociális tűzifa segélyben részesíti. A támogatás igénybevétele teljesen ingyenes, az önkormányzat ezzel szemben semmiféle ellenszolgáltatást nem kér.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

a) jövedelemmel nem rendelkezik

b) szociális ellátásban részesül

c) Járási Hivatal által folyósított ellátásban részesül

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

e) közfoglalkoztatott.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – a függetlenül a 2.§-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család,

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt két évben engedéllyel fakitermelést végzett

b) Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul (1. melléklet).

(2) A kérelmeket 2023.09.10. napjáig folyamatosan lehet a polgármesternél vagy a Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal Görcsönyi Kirendeltségénél benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról legkésőbb 2024.01.31. napjáig dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja (2. melléklet).

5. § A támogatás kizárólagos forrása – a nyertes pályázat benyújtása után – a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022 évi XXV. törvényben erre a célra elkülönített összeg. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek, el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet 2023. augusztus 15-én lép hatályba.