Szőke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A település helyi építési szabályzatáról és a hozzá tartozó szabályozási tervéről

Hatályos: 2016. 11. 25

Szőke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A település helyi építési szabályzatáról és a hozzá tartozó szabályozási tervéről

2016.11.25.

Szőke község Önkormányzatának Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. íjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében (a települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan) az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg.

1. § (1) A rendelet területi hatálya Szőke község teljes közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet alakítani, épületet és más építményt (a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani, használni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások mellett csak és kizárólag e rendelet (és a hozzá tartozó szabályozási terv együttes) alkalmazásával szabad. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az OTÉK előírásai alkalmazandók.

(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz (amelyek alól az első fokú építési hatóság - jegyző -csak azon a területen és csak abban a körben biztosíthat eseti eltérést, ahol és amely tárgyat érintően erre az önkormányzati rendelet kifejezetten feljogosítja).

I. Fejezet

Az engedélyezés általános szabályai

2. § Engedélyhez kötött építési munkák: A képviselőtestület az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységgel kapcsolatos hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet 9. §-ában meghatározott építési munkák körét nem bővíti.

3. § Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 1) pontja

4. § (1) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 2) pontja

(2) Azokon a területeken, ahol a terület felhasználása, vagy az építés minősége (övezete) a szabályozási terven jelöltek szerint megváltozik, építés (és telekalakítás is) csak a változásnak megfelelően engedélyezhető.

(3) Az építési övezeti, illetőleg övezeti előírásokat a korábban épült épületek bővítése, átalakítása esetében is alkalmazni kell. - módosította a 2/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 3) pontja

(4) Ez a korlátozás nem vonatkozik a meglévő épületek felújítására és bővítés nélküli korszerűsítésére, továbbá a korábbi előírások szerint engedélyezett és épült épületek bővítésére. A korábbi előírásoknak megfelelő elhelyezkedésű és magasságú épületek abban az esetben bővíthetők, ha:

a) nem állnak építési korlátozás, vagy tilalom alatt;

b) vízszintes irányú bővítésük nem jár a hatályos előírások szerint megengedhető beépítettségnél esetleg már nagyobb beépítettség további növelésével, valamint az építési határvonalak átlépésével;

c) függőleges irányú bővítésük nem növeli tovább a hatályos előírások szerint megengedhető építménymagasságnál esetleg már nagyobb építmény-magasságot, továbbá a telekhatároktól való távolság nem korlátozza az építménymagasság növelését; - - módosította a 2/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 4) pontja

d) a bővítést a szomszédos épületektől betartandó távolságok nem korlátozzák.

(5) Építés (illetve telekalakítás) a szabályozási tervvel nem egyező területfelhasználás esetében akkor is engedélyezhető, ha:

a) az építés a legszükségesebb (élet-, vagyon-, vagy közbiztonság, esetleg egészségi szempontok miatt elengedhetetlen) munkálatok elvégzésére irányul,

b) a terv szerinti területfelhasználás nagyobb távlatban (tíz, vagy több év) válik esedékessé és végrehajtását a kérelmezett állapot nem akadályozza és nem teszi költségesebbé. - - módosította a 2/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 5) pontja

(6) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 2) pontja

(7) A település geológiai felépítése és morfológiai jellemzői miatt szükséges tennivalók:az építmények alaptestét, valamint a pincéket befogadó kőzettér erózió érzékenysége miatt fokozott figyelmet kell fordítani a csapadékkvíz-elvezető rendszer kialakítására és karbantartására - módosította a 2/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 6) pontja

(8) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 2) pontja

(9) Minden beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 42. §-ában meghatározott mértékű járműtárolót, várakozó (parkoló) helyet, és rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelyet kell biztosítani.

(10) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 2) pontja

5. § (1) Az új telkek legkisebb méreteit az övezeti előírások szerint kell megállapítani.

(2) Az új saroktelkek szélességi méretének legalább 3,0 m-rel nagyobbnak kell lennie az övezetben kialakítható telkek előírt legkisebb szélességénél.

(3) A korábban kialakított építési telkek akkor is beépíthetőnek minősülnek, ha a méreteik csak a kialakításuk idején hatályos előírásoknak felelnek meg.

(4) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 7) pontja

6. § (1) A közterületeket rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja, azonban a használat mások hasonló célú jogait nem korlátozhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása szükséges.

(3) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 8) pontja

(4) A község közterületein engedélyezhető eltérő használat az alábbi lehet:

a) hirdető (reklám) berendezés elhelyezése,

b) árusító pavilon (mozgó árusítóhely) létesítése,

c) közúti közlekedéssel kapcsolatos építmények (várakozóhely, töltőállomás) kialakítása,

d) köztisztasággal kapcsolatos építmények (tárgyak) elhelyezése,

e) szobor, díszkút elhelyezése,

f) távbeszélő fülke elhelyezése,

g) építési munkával kapcsolatos létesítmények, állványok elhelyezése, ideiglenes építőanyag tárolás.

(5) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 8) pontja

7. § A közművek területigénnyel járó létesítményeit, továbbá a működésük által megkövetelt védőterületeket a szabályozási terven jelölt területeken kell elhelyezni.

(2) A szennyvizek elhelyezésére (kezelésére, tisztítására) vonatkozóan a mindenkori hatályos előírások mérvadók.

(3) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 10) pontja

(4) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 10) pontja

8. § (1) Oldalhatáron álló beépítési mód esetében az épületek az oldalhatáron sorosan, az utcai építési vonaltól 5,0 m távolságban keresztszárnnyal is bővülhetnek.

(2) Oldalhatáron álló beépítési mód és legfeljebb 5,0 m-nél nem nagyobb egymást átfedő oldalhomlokzatok esetében az oldalkert mérete legalább 4,0 m .

(3) Kialakult állapot - 4,0 m-nél kisebb oldalkert - esetében új épület a régi épület kontúrján belül létesíthető.

(4) Az épületek tetőzete a hagyományos formákhoz igazodó, magastetős konstrukcióban készülhet. Az épületek tömegének kialakításánál a hagyományokban gyökerező oromfalas, nyeregtetős megoldások, kontyolások és fióktetők alkalmazása ajánlott.

(5) Parapetkonvektor alkalmazható, kémény - falazott, vagy egyéb szerkezettel - csak épületen belül alakítható ki.

(6) A lakóépülettől különálló épület (gazdasági épület) - kialakult állapot kivételével -legfeljebb 3,0 m építménymagasságú, a lakóépülettel összhangban lévő, ahhoz harmonikusan illeszkedő építészeti kialakítású lehet.

9. § (1) Állattartó épület ott létesíthető, ahol az állattartásról szóló önkormányzati rendelet ezt lehetővé teszi. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r.2.§ (1) bekezdés 10) pontja

(2) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 10) pontja

(3) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 10) pontja

10. § (1) Az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához biztosítandó várakozóhelyek száma idényszerű használat esetében 30%-kal csökkenthető.

(2) Az ideiglenes, illetőleg alkalmi közterületi üzleti területekhez nem szükséges új várakozóhelyeket létesíteni.

(3) Az OTÉK 42. §-a által előírt, illetőleg az (1) bekezdés szerint csökkentett számú várakozóhelyek 30%-a - az Önkormányzattal kötött szerződés alapján - a kapcsolódó közterületen is megépíthető.

(4) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 11) pontja

11. § Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 1) pontja

II. Fejezet

Településszerkezet, területfelhasználás

12. § A szabályozási terv

a) a község közigazgatási területét beépítésre szánt, valamint beépítésre nem szánt területre, ezeken belül pedig különböző területfelhasználási egységekre osztja fel;

b) a beépítésre szánt területbe tartozó területfelhasználási egységek területeit különböző építési övezetekbe sorolja;

c) a beépítésre nem szánt területbe tartozó területfelhasználási egységek területeit különböző övezetekbe sorolja;

d) az építési övezeteket, illetőleg övezeteket közterületekre és közterületnek nem minősülő területekre osztja.

13. § A község beépítésre szánt területén a következő területfelhasználási egységek vannak:

a) lakóterület (falusias lakóterület),

b) gazdasági terület (kereskedelmi, szolgáltató ipari, valamint egyéb ipari gazdasági terület),

c) üdülőházas (kemping, tábor) terület,

d) különleges terület.

14. § A község beépítésre nem szánt területén a következő területfelhasználási egységek vannak:

a) közlekedési, közmű-elhelyezési, hírközlési terület,

b) zöldterület,

c) erdőterület,

d) mezőgazdasági terület,

e) egyéb terület.

15. § Az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint az alábbi területfelhasználási egységekre osztottak. (A területfelhasználási egységeket, határaikat, és jelkulcsaikat a szabályozási terv tartalmazza.). Megjegyzés:

a) a táblázatokban a telkekre és építménymagasságra vonatkozó értékek tervezett épületre értendők,

b) a K jel a kialakult állapotra utal.

16. § (1) A területen az OTÉK 14. § (1) és (2) bekezdésében megnevezett építmények helyezhetők el.

(2) A falusias lakóterületen elhelyezhető gazdasági célt szolgáló épületekre - mező- és erdőgazdasági építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, kézműipari építmény - vonatkozó szabályok:

a) A gazdálkodási célú épület - ha a telken lakóépület is van - nem lehet nagyobb az építési telek méretének 15%-ánál. A lakótelek beépítettsége a gazdálkodás építményeivel együtt sem lehet nagyobb az övezetekre vonatkozó mértéknél.

b) Gazdálkodás céljára elsősorban a meglévő gazdasági épületeket kell felhasználni.

c) Meglévő gazdasági épület - a jogszabályok által megengedett - felhasználásakor

ca) állattartó épület esetében a lakóépülettel esetleg meglévő közvetlen kapcsolatot

meg kell szüntetni,
cb) a gazdasági épület telekhatáron álló - vagy csorgóközzel a telekhatáron álló - épületrészén - falán, tűzfalán - a telekhatárra néző nyílást, természetes, vagy mesterséges szellőző-berendezést meg kell szüntetni.
d) A gazdálkodás célját szolgáló épület a községben kialakult oldalhatáron álló beépítésnek megfelelően oldalhatáron helyezhető el. - módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 12) pontja
e) A telkek beépítésének hagyományai szerint a gazdálkodás célját szolgáló épület a lakóépületet követően a gazdasági udvar elején keresztbe fordítottan is elhelyezhető, ez esetben is biztosítani kell a hátsókertbe való bejárást.
e) A különböző épületeket építészeti egységben kell kialakítani.
(3) A kialakult építési övezetekben maximum két telek vonható össze. Az újonnan kialakuló lakóterületen a telek legnagyobb szélessége 40,0 m .
(4) A terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázatok tartalmazzák: - a táblázatot módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 13) pontja

FL-1 jelű építési övezet (nagytelkes lakóterület)

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

K-1200

m2

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

K-16

m

mélységi mérete

K-50

m

A beépítési mód

oldalhatáron álló
szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb építménymagasság

K-4,5

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

30

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

40

%

FL-2 jelű építési övezet (kistelkes lakóterület)

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

K

m

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

K

m

mélységi mérete

K

m

A beépítési mód

oldalhatáron álló
szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb építménymagasság

K-4,5

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

30

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

40

%

17. § (1) A területen az OTÉK 19. §-ában megnevezett építmények helyezhetők el.

(2) E területfelhasználási egységbe (területbe) a következő terület tartozik: - a Görcsöny - Szalántai út mentén kialakított terület.

(3) A területen betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat tartalmazza - a táblázatot módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 13) pontja

KG jelű építési övezet

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

600

m2

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

20

m

mélységi mérete

30

m

A beépítési mód

oldalhatáron álló
szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb építménymagasság

3-7,5

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

60

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

20

%

(4) A területre a jelenlegi telekstruktúra megváltoztatásához tömbönként telekalakítási terv készítendő.

18. § (1) A területbe az OTÉK 20. § (4) és (5) bekezdésében megnevezett, valamint mezőgazdasági célú építmények helyezhetők el.

(2) E területfelhasználási egységbe (területbe) a kővetkező terület tartozik: az igazgatási terület északi részén a volt mezőgazdasági üzemközpont területe.

(3) A területen betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat tartalmazza: - a táblázatot módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 13) pontja

IG jelű építési övezet

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

1200

m2

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

30

m

mélységi mérete

40

m

A beépítési mód

szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb

3,0-7,5

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

50

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

25

%

(4) A területre a jelenlegi telekstruktúra megváltoztatásához tömbönként telekalakítási terv készítendő.

19. § (1) A területen az OTÉK 21 §-ában megnevezett építmények helyezhetők el.

(2) E területfelhasználási egységbe (területbe) a szőkéi halastó mellett kialakult, illetve tervezett kemping tartozik. A tervezett kemping, parkoló és közpark kialakításának lehetőségét beépítési tervvel kell alátámasztani.

(3) A terület építési övezetét, valamint az abban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat tartalmazza:- a táblázatot módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 13) pontja

ÜÜ jelű építési övezet

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

-

m2

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

-

m

Mélységi mérete

-

m

A beépítési mód

szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb építménymagasság

>4,0

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

30

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

40

%

20. § (1) A különleges területbe azok a területek tartoznak, amelyek a rajtuk elhelyezendő építmények különlegessége miatt (helyhez kötöttek, jelentős hatást gyakorolnak a környezetükre, vagy a környezetük megengedett külső hatásaitól is védelmet igényelnek) és más beépítésre szánt területfelhasználású területektől eltérnek.

(2) KÜ-1 jelű övezet: temető - a táblázatot módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 13) pontja

KÜ-1 jelű építési övezet TEMETŐ

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

nincs kikötés

m2

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

nincs kikötés

m

mélységi mérete

nincs kikötés

m

A beépítési mód

szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb építménymagasság

>4,0

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

40

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

40

%

(3) KÜ-2 jelű övezet: sportterület

KÜ-2 jelű építési övezet SPORTTERÜLET

HÉSZ

A kialakítható legkisebb telekterület méret

nincs kikötés

m2

A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

nincs kikötés

m

mélységi mérete

nincs kikötés

m

A beépítési mód

szabadon álló

A megengedett legkisebb/legnagyobb építménymagasság

4,5

m

A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

40

%

A zöldfelület legkisebb mértéke

40

'%

21. § (1) E területfelhasználási egység (terület) az OTÉK 26. § (1) és (3) bekezdésben leírt célra szolgál.

(2) Az e területbe tartozó közterületek telekhatárait, szabályozási szélességét a szabályozási terv jelöli. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 14) pontja

(3) A közutak építési területének legkisebb szélességét - ahol a szabályozási terv másként nem jelöli - az OTÉK 26. § (2) bekezdés szerint kell biztosítani.

(4) A község közúti átkelési szakaszai, valamint lakóútjai - mivel közlekedési és közmű létesítmények a meglévő szélességek mellett elhelyezhetők - a jelenlegi szabályozási szélességükben megmaradnak.

(5) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 15) pontja

(6) Közút területét - szélességben, vagy hosszúságban - ütemezve kialakítani nem szabad.

(7) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 15) pontja

(8) A község meglévő és tervezett úthálózatának osztályba sorolása:

Jelenlegi

Távlati

Szabályozási szélesség

58119, Hl. 58164 sz. külterületi összekötő út

K.II.b.B.

K.II.b.B.

kialakult

Külterületi mellékutak (tó, ill. Gyód felé)

K.III.C.B.

K.III.C.B.

kialakult

Lakóutak

B.III.b.

B.III.b.

kialakult

22. § (1) E területfelhasználási egységbe (területbe) a közparkok (KP), a védő- takaró fásítások tartoznak.

(2) A területen legfeljebb 4,5 m építménymagasságú építmények helyezhetők el.

(3) A közparkokat külön kertészeti terv alapján kell kialakítani és fenntartani.

(4) A közparkokban az OTÉK 27. § (4) és (5) bekezdése szerint helyezhető el építmény.

(5) A meglévő és újonnan létesítendő zöldterületek és felületek folyamatos fenntartásáról esetenkénti felújításáról gondoskodni kell.

(6) A szabályozási tervben jelölt, jelenleg más rendeltetésű területeken az eredeti rendeltetés megszüntetése után az előfásítást el kell végezni.

23. § (1) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 16) pontja

(2) Az állami pénzeszközből megvalósuló erdőtelepítéshez az erdészeti szakhatóság engedélye szükséges.

(3) A területen - a kilátótornyok kivételével - építmények nem helyezhetők el, kivéve a gazdasági rendeltetésű erdőterületen az erdő rendeltetésének megfelelő gazdasági, szolgálati és vadgazdálkodási építmények elhelyezhetők kivonással.

(4) A közhasználatra szánt védőerdő területeit erdészeti eszközökkel min. 60-70%-os borítottsággal kell beültetni, több szinten kialakítani. E területeken csak a rendeltetésszerű használatot elősegítő létesítmények helyezhetők el.

(5) Ahol az erdő adott létesítmény védelmét szolgálja (VE), ott bekerítése engedélyezhető. A védőerdő létesítése és fenntartása az adott létesítmény tulajdonosát terheli.

(6) Beruházás céljára csak akkor vehető erdő igénybe, ha erre alkalmas más művelési ágú terület nincs. Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 17) pontja

(7) Az erdősítési programokat gyenge minőségű gyepterületeken, vagy alacsony aranykorona értékű szántókon kell megvalósítani.

(8) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 16) pontja

24. § E területfelhasználási egységben (területen) az OTÉK 30. § (2) bekezdése, szerinti építmények helyezhetők el. A területegységbe a szőkéi víztározó és a Hegyadó patak tartozik.

25. § (1) E területfelhasználási egység (terület) az OTÉK 29. §-a szerinti célt szolgálja.

(2) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 18) pontja

(3) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 18) pontja

(4) A szabályozási terven jelölt mezőgazdasági rendeltetésű terület erdőterületté az illetékes hatóságok jóváhagyásával, közlekedési és egyéb rendeltetésű területté a szabályozási terv módosításával sorolható.

(5) Gyepterületek megszüntetése csak gyenge értékű területek esetében engedélyezhető. Gyepterületek létesítése alacsony aranykorona értékű szántókon javasolt.

(6) A mezőgazdasági terület a következő övezetekre tagolódik:

a) általános M-0, M-Á

b) gyepterület M-GY

c) kertövezet (tervezett) M-K

d) házikert HK

(7) Az előírások szerint maximálisan beépített földrészlet tovább nem osztható.

(8) Általános mezőgazdasági övezet (M-0, M-Á):

a) Ebbe az övezetbe sorolandók a szántó, szőlő, gyümölcsös művelési ágak területei.

b) Az övezet területén erdő is létesíthető.

c) Gyümölcs, szőlő művelési ágú földrészleten építmény csak 1 ha-nál nagyobb (minimum 30 m szélességű) telekterületen helyezhető el.

d) Szántó művelési ágú földrészleten építmény csak 5 ha-nál nagyobb (minimum 100 m szélességű) telekterületen helyezhető el.

e) Az M-0 jelű övezetben semmilyen építmény nem helyezhető el. Az M-Á jelű övezetben a c.) és d.) pontban jelölt földrészleteken a maximális beépítettség 3%. A területen megvalósítandó létesítmény környezetét minimum 15 m-es sávban zöldfelületként rendezni kell. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 19) pontja

f) Épület a dűlőút tengelyétől minimum 8,00 m-re helyezhető el.

(9) A gyep (M-GY) művelési ágú területeken építmény nem helyezhető el.

(10) A .kertövezet" a szabályozási terven M-K jellel megjelölt mezőgazdasági rendeltetésű terület. Az övezet a szabályozási terv által jelölt területeken kívül nem növelhető. Az övezetbe a volt zártkertek és zártkert jellegű, valamint tervezett kert területek tartoznak. Az övezetre telekalakítási terv készítendő. Az övezetre vonatkozó előírások:

a) A kertövezetben állattartásra szolgáló építmény nem építhető.

b) Telekalakítás, beépítés szabályai:

ba) A kertövezetben csak 1200 m2-es, vagy azt meghaladó, csak közterületről, vagy magánútról megközelíthető új földrészletek alakíthatók ki. Az új földrészletek minimális szélessége: 18 m .

bb) A földrészleteken egy, a 3% beépítettséget meg nem haladó alapterületű, ideiglenes tartózkodásra is alkalmas gazdasági épület helyezhető el. Különálló építményként csak pince és közműpótló berendezés építhető: ámyékszék csak a főépülettel együtt helyezhető el.

bc) Az épület a növényzeti, domborzati, megközelítési, tájolási, stb. adottságoknak megfelelően a telken szabadon elhelyezhető.

bd) A szomszédos telektől olyan távolságokat kell megtartani, hogy az elhelyezni kívánt épület mellékfunkciói (pl. pince földdombja, épület körüli víztelenítés, stb.)a szomszédos telkek használatát ne zavarják. Egymáshoz közeli épület elhelyezés esetén az OTÉK-ben előírt tűztávolságot kell megtartani.

be) Az előkert mélysége minimálisan 5,00 m .

bf) A telken garázs nem létesíthető.

c) A gazdasági épület előírásai:

ca) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 20) pontja

cb) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 20) pontja

cc) A gazdasági épület földszintes, legfeljebb 3,50 m-es építménymagasságú lehet. Az épület tetőtere beépíthető.Az épületet 35-45°-os hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetővel kell lefedni, a héjazatnak égetett agyag cserépfedés, pikkelyes fedési jelleget adó bitumenes zsindely javasolt. Hullámpala, fémlemez fedés alkalmazása kerülendő. Az épületek építésénél a természetes építőanyagok használata (kő, tégla, vályog) szorgalmazandó. A homlokzatképzésnél kerámiaburkolat, drótüveg, műanyag hullámlemez, műpala alkalmazása kerülendő.

d) Pince, kerítés, támfal:

da) Pince az épülettel szerves egységben, abból nyílóan, az épület mögött, a domb felöli oldalon, vagy attól különállóan helyezhető el. A pincének egész terjedelmével a rendezett terepszint alatt kell lennie.

db) A pince közterület, vagy idegen telek alá nem nyúlhat, illetve azt max. 1 m-re közelítheti meg.

dc) A meglévő, vagy a művelésből, beépítésből adódó magasságkülönbségeket természetes földművekkel (rézsűkkel) kell kialakítani. A rézsűk biológiai eszközökkel történő védelme kötelező.

(11) A „házikert” (HK) a település belterületén elhelyezkedő, jelenleg is kertként művelt ingatlanok. A telken épület, építmény - pince kivételével - nem helyezhető el.

(12) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 18) pontja

III. Fejezet

Építészeti értékek védelme

26. § (1) Műemléki védelem alatt áll: VK 8358 12716/1973., Szőke, Fő u. 12. hrsz.: 61. Lakóház, népi.

(2) A műemléki környezetbe tartozó ingatlanok: 37, 38, 39, 60, 61, 62 helyrajzi számú ingatlanok.

27. § (1) A szabályozási terv készítése során elvégzett építészeti értékvizsgálat alapján 1. Első fokozatú helyi védelemben (H1) kell részesíteni:

a) Fő u. 1. hrsz.: 48

b) Fő u. 4. hrsz.: 54

c) Fő u. 53. hrsz.: 41

d) Fő u. 50. hrsz.: 37

e) Fő u. 15. hrsz.: 77

f) Fő u. 33. hrsz.: 14/1

g) Fő u. 44. hrsz.: 30

h) Szőke hegy hrsz.: 246

i) Szőke hegy hrsz.: 244/b

(2) A helyi védelem a lakóépületekkel szerves egységet képező gazdasági épületekre is kiterjed.

28. § Szőke községközpontjának halmazos szerkezetét mind az utca- és térszerkezet, mind a beépítési módok vonatkozásában megőrizte. A szabályozási terven körülhatárolt területen e szerkezetet védelemben kell részesíteni. A védett területbe tartozó ingatlanok az alábbiak: 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 58/2, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 77, 78, 79. 80, 81/1, 81/2, 83, 114, 115, 116, 117/1, 117/2, 118 helyrajzi számú ingatlanok.

29. § Az első fokozatú helyi védelem kiterjed az épületek, építmények teljes tömegére, szerkezetére, anyagaira, díszítésére, színezésére és közvetlen környezetére, (telkére, hozzá tartozó területére), és kiterjedhet kerítésére, kapuzatára, a csatlakozó terület kialakítására, burkolatára.

30. § (1) Helyi védelem alatt álló épület belső korszerűsítését - mint az épület fennmaradásának, használhatóságának legjobb garanciáját -, engedélyezni és szorgalmazni kell.

(2) Az első fokozatban védett épületek felújítási (bővítési) munkái során az épületek építészeti alaktani rendje / alapvető tömege, utcai és udvari (tornácos) főhomlokzata, azokon a nyílásrend, tagozatok - lényegében az első fokozatú védelem tárgya - nem változhat.

(3) Védett épület bővítése az oldalhatár mentén ill. rövid keresztszárnnyal az udvari részen történhet. A keresztszárny a lakóház eredeti főbejárata (konyhai bejárat) után helyezhető el, így a lakóház eredeti tömegéből és tornácából a nagyobb rész érintetlen maradhat.

(4) Az első fokozatban védett épület közvetlen szomszédságában lévő építkezés engedélyezési dokumentációját ki kell egészíteni utcaképpel, amely az adott építkezés két-két szomszédos épületének utcai homlokzatát, kerítését, kapuzatát, valamint a jellemző növényzetet is tartalmazza.

(5) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 21) pontja

31. § (1) A tulajdonos köteles az épület, építmény jókarban tartásáról gondoskodni, azt a meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.

(2) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 22) pontja

(3) A védett épületek elsősegély jellegű állagmegóvási munkáit az Önkormányzat indokolt esetben támogathatja.

32. § Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 1) pontja

33. § Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 1) pontja

IV. Fejezet

Környezet- és természetvédelmi szabályok

34. § (1) Környezetterhelési határértékek

a) Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 24) pontja

b) Élővízbe illetve közcsatorna-hálózatba bocsátott szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket be kell tartani - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 24) pontja

c) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 24) pontja

d) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, megfelelő beépítési távolság meghatározásával és betartásával, illetve műszaki intézkedésekkel kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését. Új út létesítésének, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés tervezésekor a zajterhelési határértékeket érvényesíteni kell. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 25) pontja

(2) Speciális eljárási szabályok

a) Jelentős környezeti hatást okozó tevékenységekre környezeti hatásvizsgálatot kell készíteni a vonatkozó rendelet szerint és környezetvédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 24) pontja

b) A beruházások megvalósítása során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 24) pontja

c) A hulladékok elhelyezéséről - különös tekintettel a termelési és veszélyes hulladékokra - gondoskodni kell. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 26) pontja

d) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 27) pontja

e) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 27) pontja

f) Hígtrágyás technológiával működő új állattartó telep építését csak akkor lehet engedélyezni, ha a beruházó nyilatkozik arról, hogy a keletkező hígtrágya elhelyezéséhez rendelkezésre áll a szükséges termőföld.

(3) Általános követelmények

a) A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környező területek jelenlegi és tervezett használati módját lehetetlenné teszik.

b) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(ok) a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 28) pontja

c) Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 27) pontja

d) A csapadékvíz elvezetéséről, vagy elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 29) pontja

e) A telkek területeinek - az övezeti előírásokban - meghatározott részét zöldfelületként kell kialakítani. Az övezeti előírásokban szereplő értékek egyszintes növényállományra vonatkoznak. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 30) pontja

f) A közutak építési területén fasorokat kell telepíteni. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 318) pontja

g) Az új jármű-várakozóhelyeket az OTÉK 42. § (7) bekezdése szerint fásítani kell. h) A területen agresszív pollentermelő növényeket (pl. kanadai nyárfát) ültetni tilos.

35. § (1) Beépítésre szánt területen a telekhatárok és a növények között legalább a következő ültetési (telepítési) távolságokat kell betartani:

a) szőlő, valamint 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 0,5 m

b) 3 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb bokor, valamint bármilyen fa esetében 2,0 m.

(2) Beépítésre nem szánt területen a telekhatárok és a növények között legalább a kővetkező ültetési (telepítési) távolságokat kell betartani:

a) gyümölcsfa-iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte- (egres-), ribiszke-, josta- és málnabokor, valamint 1 méternél magasabbra nem növő dísz- vagy védelmi szerepű bokor (élősövény) esetében 0,8 m ;

b) minden egyéb gyümölcsbokor (pl. mogyoró), továbbá birs. naspolya és birsalanyra oltott körtefa, valamint 3 m-nél magasabbra nem növő dísz-, vagy védelmi szerepű bokor (élősövény) és - a c.) pontban nem szereplő - fa esetében 2,0 m ;

c) kajszi- és cseresznyefa, valamint vadalanyra oltott alma- és körtefa esetében 4,0 m ;
d.) 3 m-nél magasabbra növő dísz-, vagy védelmi szerepű bokor (élősövény), továbbá dió- és gesztenyefa, valamint 5 m-nél magasabbra növő fa esetében 5,0 m .

(3) Közút területén az építési területük határai és a növények között - az 1. és 2. bekezdés rendelkezésétől eltérően legalább a következő ültetési (telepítési) távolságokat kell betartani:
a.)cserjék és 3 m-nél magasabbra nem növő fák esetében 1,5 m ;

b.) 3 m-nél magasabbra növő fák esetében 2.5 m .

V. Fejezet

Egyes sajátos jogintézmények követelményrendszere

36. § (1) A rendezési tervben foglalt feladatok megvalósítása érdekében - azok aktualitása esetén - az Étv. 17. §-ába foglalt sajátos jogintézmények működtethetők jelen szabályozási terv keretén belül. - Módosította a 12/2016. (XI.25.) r. 2.§ (1) bekezdés 32) pontja

(2) Jelen rendelettel egyidejűleg az önkormányzat az alábbi sajátos jogintézményekkel él:

a) Építésjogi követelmények: a település beépítésre szánt területén épület csak építési telken helyezhető el (kivételt képeznek ez alól a közterületen, zöldterületen történő építések), b.) A település beépítésre nem szánt területein új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeltetését, vagy használati módját megváltoztatni csak akkor
szabad, ha:
aa) a terület rendeltetésszerű használatát szolgálja.
ab) közérdeket nem sért,
ac) az építmények csak a hozzájuk tartozó terület jelentéktelen hányadát veszik igénybe, és biztosított, hogy az építmények a telek területe nélkül nem idegeníthetők el.
b) Elővásárlási jogi követelmények: Elővásárlási jog illeti meg az önkormányzatot a következő területen elhelyezkedő ingatlan esetében: a Fő utca 51. 39 helyrajzi számú ingatlan, közpark létesítése céljából
ba) Az elővásárlási jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni.
bb) Ezen ingatlanon az elővásárlási jog gyakorlása előtt is csak olyan építési munkák, valamint telekalakítás végezhető, mint amilyen a szabályozási tervnek megfelel, továbbá amit az Étv. 22. §-a tartalmaz.
(3) Településrendezési kötelezések
a) Helyrehozatali kötelezettség: lásd: Helyi építészeti értékek esetében
b) Beültetési kötelezettség: közérdekű környezetalakítás céljából a terv a szabályozási terven jelölt helyeken és területeken (fasorok, védőerdő sávok) fásítást ír elő.
VI. Fejezet

Záró rendelkezés

37. § (1) Jelen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépés követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.