Szőke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (V. 15.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2018. 05. 15- 2019. 08. 14

Szőke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (V. 15.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2018.05.15.

Szőke Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Szőke Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések, valamint családi események lebonyolítására.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: Polgármesteri hivatal nagyterme (7833 Görcsöny, Rákóczi u. 1.)

2. hivatali munkaidő: a Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. családi esemény: házasságkötésen kívüli, anyakönyvvezetői megjelenést igénylő esemény (pl. névadó, jubileumi évforduló, stb.)

II. Fejezet

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. §

1. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését a házasságkötésre történő bejelentkezéskor egyidejűleg kell kérni.
2. A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.
3. Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint szombaton lehet.
4. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.
5. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló házasságkötés lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

3. A házasságkötés díjazása

4. §

1. A Hivatali helyiségben és hivatali időben történő házasságkötés díjtalan, a Hivatali helyiségben, de hivatali időn kívül történő házasságkötés lebonyolítása díjköteles, melynek díját a képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:
a. hivatali helyiségen kívül hivatali időben: nettó 10.000,- Ft
b. hivatali helyiségen kívül és hivatali időn túl: nettó 15.000,- Ft

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. §

1. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg, melynek összegét a képviselő-testület nettó 10.000,- Ft összegben határozza meg.
III. Fejezet

5. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályai

6. §

1. A családi eseménnyel összefüggő eljárási szabályok, valamint díjazások megegyeznek a Rendelet II. Fejezetében meghatározottakkal.
IV. Fejezet

6. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Szőke Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 8/2011. (VII.14.) sz. önkormányzati rendelete.