Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 11. 14

Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2023.11.14.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §. (1). bekezdésében és a 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésében foglaltakra, Birján Községi Önkormányzat képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának általános rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület rendeltetéstől eltérő célú használat feltételeit és a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

d) szabályozza a hirdetmények, hirdető-berendezések, reklámok elhelyezését.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Birján község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. út, közút, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek, építmények (épületárkád alatti járda, alul- és felüljáró) közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § (1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

(2) Közterületet rendeltetésétől eltérően használni a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása alapján lehet, mely iránti igényt írásban kell kérelmezni.

(3) Építési engedélyhez kötött közterület-haszálat esetében az engedélyt csak az első fokú építési hatóság jogerős engedélyező határozata alapján, az abban meghatározott feltételekkel lehet kiadni.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

b) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

c) szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d) önálló hirdetőberendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) alkalmi és mozgóárusításra,

g) vendéglátó-ipari elôkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

h) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

i) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.

j) tüzelőanyag (tüzifa, szén) tárolására.

k) Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, politikai, sport és kulturális rendezvény, árubemutatás, reklámtevékenység céljára

(2)1 A településre hangjelzéssel 8.30 - 11.00 és 15.00 - 18.00 óra között lehet közlekedni. A megjelölt időpontokon túl hangjelzéssel közlekedni tilos.2

4/A §3 (1) Üzemképes gépjármű közterületen való tárolása tilos.

(1a) Amennyiben 5 napon túl szükséges az üzemképes gépjármű közterületen való tárolása, úgy ezen rendelet szerinti közterület-használati engedély megkérése szükséges, kicéve családi esemény.

5. § Mobil árusítóhely közterületetn 6.00 és 20.00 óra között helyezhető el.

6. § Idény jellegű kitelepüléssel történő közterület-használatban engedély csak egy szezonra köthető.

7. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c)4

8. § (1) Közterület-használati engedély létesítését annak kell kérni, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésésvel kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb elhelyezése céljából szükséges, a kérelmet a kivitelezőnek kell előterjesztenie.

(3)5 A közterület-használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz, az 1. melléklet szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni

(4) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a.) a használó nevét és állandó lakóhelye (telephelye) címét
b.) a közterület-használat célját és időtartamát
c.) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását
d.) a szükséges szakhatósági hozzájárulásokban foglalt előírásokat
e.) építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát
f.) az engedélynek a használatba adó részéről történő azonnali visszavonásának eseteit és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírásait.
g.) a közterület-használati díj fizetésének mértékét és módját.
(5) Az engedély
– ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
– a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
– a visszavonásig adható meg.
(6) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.
(7) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb idôtartama 1 nap, leghosszabb időtartama egy év (365 nap).
(8) A határozott időre szóló közterület-használat kérelemre többször meghosszabbítható, de az egy évet így sem lépheti túl. Az egy évet meghaladó közterület-használat esetén a 7. § szerint kell eljárni.
(9) A az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

9. § A közterület-használat megszűnése és jogkövetkezményei:

(1) A közterület-használat megszűnik:

a.) a közterület-használati engedélyben meghatározott idő lejártával
b.) a megállapodás használó részéről történő felmondással
c.) a megállapodás használatba adó részéről történő felmondással
(2) A használatba adó a közterület-használati engedélyt azonnali hatállyal visszavonhatja, ha:
a.) a használó a közterületet nem a közterület-használati engedély szerinti célra és módon használja vagy díjfizetési kötelezettségének kétszeri felhívásra em tesz eleget
b.) a használó a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényessége megszűnt
c.) a közterület-használatot közérdekből meg kell szüntetni.
(3) Az (1) bekezdés b.) pontja, a (2) bekezdés a.) és B.) pontja esetén a már esedékessé vált és befizetett díjat visszakövetelni nem lehet.

10. § (1) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható

(2) A közterület-használat megszűnése esetén a használó saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

11. § (1) A közterület tartós, állandó jellegű használatához - feltéve, hogy a használat módja nem esik a 4. § (2) bekezdés hatálya alá - képviselő-testületi hozzájárulás és területbérleti szerződés szükséges.

(2) A közterület tartós, állandó jellegű használatának minősül az egy éven (365 nap)túli közterület-használat.

(3) A képviselő-testületi hozzájárulást tartalmazó határozatban rendelkezni kell a bérleti szerződés időtartamáról, a bérleti díjról valamint a bérleti szerződéssel kapcsolatban felmerülő további kikötésekről.

(4) A közterület állandó jellegű használatát építmény létesítése céljára a funkció megkötésével hagyja jóvá a képviselő-testület.

(5) A közterület állandó jellegű használatára az igénybevevővel bérleti szerződést kell kötni. Amennyiben a közterület-használat építmény elhelyezését szolgálja, a bérleti szerződés érvényességi feltételeként ki kell kötni, hogy a bérlő meghatározott időn belül az építési engedélyt köteles megszerezni.

A bérleti szerződést - a képviselő-testületi hozzájárulás alapján - képviselő-testület nevében a polgármester köti meg.

12. § Nem adható közterület-használati engedély, illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás

a) közlekedési területre, csak a közlekedési szakhatóság előzetes hozzájárulásával; műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területre, csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával;

b) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, az eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,

c) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 fônél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,

d) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértô tevékenység végzésére.

13. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kivánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdetőberendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély, illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki. A képviselő-testületi hozzájárulás ezen más hatósági engedélyeket nem pótólja.

(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a polgármester köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

14. § (1) Az engedélyes, a bérlő a közterület használatáért díjat (bérleti díjat) köteles fizetni. A díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat (bérleti díjat) és megfizetésének határidejét, módját a határozatban, illetve a szerződésben kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül ő köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK. szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdetőberendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) A díj befizetésének tényét a Körjegyzőségen a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 8 napon belül igazolni kell.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

15. § A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

– jótékony és közcélú rendezvényhez, illetve
– a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.

Az üzemképtelen járművek közterületen történô tárolása

16. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy sérült.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 15 napon belül eltávolítani.

17. § (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

18. § A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

Értelmező rendelkezések

19. § a.) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

b.) mobil tájékoztató, megállító tábla: 150 cm magasságot és 80 cm szélességet meg nem haladó mértű, a talajjal nem rögzíthető reklámhordzó
c.) idényjellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett, árusítóhelyre alapozott, időszakoknéknt megismétlődő, esetenként legfeljebb egy szezonra, illetőleg eseméynre szóló kereskedemi, javító, szolgáltató tevékenység
d.) ideiglenes árusítás: az idényjellegű árusításhoz hasonló feltételek mellett, de annál lényegesen rövidebb időtartamra, szezononként legfeljebb 1 alkalommal 30 napot meg nem haladó, mobil, mozgatható berendezésekkel történő közterületi árusítási lehetőség
e.) kitelepült árusítás: a közterülettel határos üzletek közterületen történő árusítása, mely az üzlet homlokzati síkjától mért 2 métert nem haladja meg
f.) önálló hirdetményberendezés: az a reklámhordozó, amely közterületen, illetőleg közhasználatú területen áll (hirdetőoszlop, kirakatszekrény, zászlórúd, átfeszített felirat)
g.) közút: a gyalogosok és a járművek közlekedésére szolgáló közterület
h.) közút része: a járda, az útpadka, a járdasziget
i.) mozgóbolt: önjáró, vagy gépjárművel vontatott, az üzletek feltételeinek megfelelő árusítóhely
j.) mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízotja olyan eszközök segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (kosár, tricikli, fagylalts kocsi).

Vegyes rendelkezések

20. § (1) A közterület engedélyhez, hozzájáruláshoz kötött, de engedély, hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására, illetve a közterület-használati kérelem benyújtására.

(2) Aki a polgármester felhívására sem hagy fel az engedély nélküli közterület-használattal, illetve nem nyújtja be a kérelmét a felhívástól számított 8 napon belül, az az egyébként fizetendő közterület-használati díjjal egyező pótdíjat is köteles megfizetni.

(3)6 Szabálysértés követ el és – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – 100.000,- Forintig terjedő bírsággal sujható az, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra engedély, hozzájárulás nélkül igénybe veszi vagy az engedélytől eltérő módon használja és e tevékenységével a (1)-(2) bekezdésben meghatározott figyelmeztetés ellenére sem hagy fel.

(4) Aki hirdetőtáblát, hirdetőberendezést, hirdetés céljára szolgáló ábrázolást engedély, hozzájárulás nélkül e célra ki nem jelölt helyen létesít, azzal szemben az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.

Záró rendelkezés

21. § (1) Ez az önkormányzati rendelet kihirdetésekor lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg érvényét veszti a közterületek használatáról szóló 5/2003. (VI.30.) Ök.sz. számú rendelete.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

A rendelet megalkotta a képviselő-testület a 2010.07.01.-i testületi ülésén.
1

A rendeletet kiegészítette a 12/2010. (XII.15.) sz. önkormányzati rendelet

2

A rendeletet módosította a 4/2011. (VII.01.) sz. önkormányzati rendelet

3

A rendeletet kiegészítette a 4/2011. (VII.01.) sz. önkormányzati rendelet

4

A 7. § c) pontját a Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 8. § (3) bekezdése a Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 20. § (3) bekezdése a Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.