Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (V. 1.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2016. 06. 01 16:00

Birján Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

2016.06.01.

Birján Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvény 6. § (4) és 12. § (5) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A vendéglátó egységek 22.00 óra és 06.00 óra közötti - éjszakai - nyitvatartási rendjének szabályozása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Birján község közigazgatási területén működő, vendéglátást folytató üzletekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) kereskedelmi szálláshelyekre,

b) élelmiszer-, vagy vegyeskereskedés üzletekre,

c) lakodalmak, esküvők helyszíneire,

d) az Önkormányzat, az Önkormányzat szervei, a Nemzetiségi Önkormányzat és a község bejegyzett társadalmi szervezetei, egyesületei által megtartott rendezvények helyszíneire.

II. Fejezet
3. A nyitva tartás részletes szabályai

Általános nyitva tartás

3. § (1) A vendéglátó üzletek 22 óra és az azt követő nap 06 óra között – a (2)-(3) bekezdésben szabályozottak kivételével – nem tarthatnak nyitva.

(2) Tárgyév december 31-én 22 órától a tárgyévet követő év január 1-jén 06 óráig külön engedély nélkül – a vendéglátó üzlet által meghatározott nyitvatartási időben – nyitva tarthatnak a vendéglátó üzletek.

(3) Péntek és szombati napokon 01.00 óráig megengedett a nyitva tartás.

A vendéglátó egységek 22.00 óra és 06.00 óra közötti - éjszakai - nyitvatartási rendjének
(4) Zenés rendezvény csak a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Kormányrendelet, valamint az önkormányzat 6/2010. (VII.01.) számú önkormányzati rendelet rendelkezéseinek betartásával tartható.
Eltérő nyitva tartás engedélyezése

4. § (1) Eltérő nyitva tartást évente maximum 6 alkalommal – legfeljebb 02.00 óráig – engedélyezhet a jegyző annak a vendéglátást folytató üzletnek,

a) amely ellen a rendelet hatálybalépését megelőző 3 hónapon belül panaszt nem tettek, illetve panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott és

b) az üzlettel szomszédos ingatlanok tulajdonosai vagy használói (legalább kétharmada) írásban hozzájárultak és

c) az üzemeltető vállalja, hogy az eltérő éjszakai nyitva tartást követő napon, reggel 08.00 óráig a vendéglátó üzlet környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerint érintett ingatlanok listáját a 4. számú melléklet tartalmazza.

(3) Nem adható ki eltérő nyitvatartási engedély:

a) egyházi ünnepnapokon (beleértve Nagypénteket és Nagyszombatot is)

b) hivatalos ünnepnap 1. napján (Húsvét, Pünkösd, Karácsony)

c.) tárgyév december 24-e
d) Önkormányzati rendezvény napjára
(5) Az eltérő nyitva tartásra vonatkozó kérelmet az üzemeltetőnek a rendezvény időpontját megelőzően legalább 15 nappal korábban kell benyújtani a jegyzőnek.
Üzletnyitás, üzemeltető-váltás

5. § (1) Új, vendéglátást folytató üzlet nyitása esetében a 3. § (1) bekezdése irányadó.

(2) Ha az új, vendéglátást folytató üzlet tevékenységével kapcsolatosan 2 hónapon belül panaszt nem tesznek, a 4. §-ban foglaltak figyelembevételével a jegyző eltérő nyitva tartást engedélyezhet.

(3) Üzemeltető-váltás esetén az új üzemeltetőnek az eltérő nyitvatartási engedélyt újra meg kell kérnie.

Engedély visszavonása

6. § (1) Az eltérő nyitva tartásra vonatkozó engedélyt vissza kell vonni

a) többszöri lakossági bejelentés esetén, amennyiben a jegyző által végzett hatósági ellenőrzés(ek) során a panasz(ok) megalapozottnak tekinthető(k),

b) ha az üzlet eltérő nyitva tartásának visszavonását az üzlettel szomszédos ingatlanok tulajdonosai vagy használói (legalább kétharmada) írásban kezdeményezik,

c) hivatalból kezdeményezett helyszíni ellenőrzés(ek)en tapasztaltak alapján.

(2) Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapig a vendéglátó üzlet eltérő nyitva tartással nem működhet.

III. Fejezet

Vegyes rendelkezések

5. Értelmező rendelkezések

7. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) vendéglátás: kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is,

b) zenés rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, zártkörű zeneszolgáltatást nyújtó rendezvény,

c) eltérő nyitva tartás iránti kérelem: a jelen rendelet 1. számú melléklete szerinti írásbeli kérelem,

d) hozzájárulás: jelen rendelet 2. számú melléklete szerinti írásbeli nyilatkozat,

e) visszavonás kezdeményezése: jelen rendelet 3. számú melléklete szerinti írásbeli nyilatkozat,

f) szomszédnak minősülnek az érintett ingatlannal közvetlenül határos, valamint az azzal sarokkal érintkező, továbbá az utca átellenben lévő oldalán az érintett ingatlannal szemben lévő belterületi ingatlanok. Az utca másik oldalán lévő ingatlanok közül azokat kell figyelembe venni, amelyek az utca figyelmen kívül hagyásával a vendéglátó egység által érintett ingatlannal közvetlenül vagy sarokkal érintkeznének.

8. §

Jogkövetkezmények

(1) E rendelet szabályainak megszegőjével szemben 150.000,- forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

9. §

Eljáró hatóság és eljárási szabályok

(1) E rendelet szabályinak megszegése miatt a Képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a Pécsudvardi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője folytatja le a közigazgatási eljárást és szabja ki a közigazgatási bírságot.
(2) E rendelet szabályinak megszegése miatti eljárás hivatalból vagy bejelentés alapján indulhat. A bejelentést írásban bárki megteheti, de a szóbeli bejelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.
(3) E rendelet hatálya alá tartozó magatartások miatt indult eljárásokban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény előírásait kell alkalmazni.
(4) E rendelet szerint kiszabott közigazgatási bírságot a bírságról rendelkező döntés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni.
6. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2016.05.01. napján lép hatályba.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében megjelölt alkalmaknál a 2016.01.01. napjától benyújtott engedélyek számát is figyelembe kell venni.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon köteles gondoskodni.