Birján Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete

a családok otthonteremtési támogatásáról

Hatályos: 2017. 02. 15

Birján Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete

a családok otthonteremtési támogatásáról

2017.02.15.

Birján Község Önkormányzat Képviselő–testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályozásáról az egyének, a családok és a közösség szociális biztonságának és működőképességének elősegítése és megőrzése érdekében, figyelembe véve a 16/2016. (II.10) és 17/2016. (II.10.) Korm. rendeletben foglaltakat (a továbbiakban: Rendelet):

1. § .

A rendelet hatálya kiterjed Birján község közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, vagy beköltözni kívánó, a Szt. 3. §-ban megjelölt személyekre a Szt. 4. § alkalmazásával.

2. §

.

Eljárási rendelkezések

(1) Az eljárási rendelkezéseket - e rendeletben foglaltakon túl – az Szt. 5. §-16. §-a, valamint a 16/2016. (II.10) és 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet szabályozza.
(2) A képviselő-testület az alábbi vissza nem térítendő támogatásokat szabályozza:
a.) új családi ház építése
b.) új társasházi lakás vásárlásának támogatása
c.) használt ingatlan vásárlása
d.) A rendeletben szabályozott támogatásokat a helyi önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg.
e.) A támogatás igénybevétele írásbeli kérelemre indulhat, mely kérelmet a Pécsudvardi Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani, főként az erre rendszeresített formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni, vagy a nyomtatványon szükség szerint igazolni kell, az együtt élő családtagok személyi adataira, családi állapotra, büntetlen előéletre, az állampolgárságra, a köztartozás mentességre , a fennálló tb .jogviszonyra,valamint az igénylés érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

3. §

.

Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése és az adatkezelés

(1) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-i az irányadóak.
II. Fejezet

Különös rész

Támogatások

4. § Új családi ház építése

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete egy részben közművesített telket ad tulajdonba 1.000,- Ft vételár ellenében az önkormányzati vissza nem térítendő helyi támogatásként a Birján községben építkezni kívánó családok részére (a továbbiakban: Támogatottak), amennyiben jelenleg 3 gyermekkel rendelkezik, vagy támogatási szerződésben bevállalja a minimum három gyermek születésének teljesítését.

(2) A vállalt 3. gyermek teljesítésére biztosított határidő 10 év.

(3) A Támogatottnak a támogatás nyújtása ellenében a támogatási megállapodásban vállalnia kell, hogy a telek birtokbavételétől számított 2 éven belül a telket új, a lakhatási feltételeknek megfelelő, legalább 90 négyzetméter hasznos alapterületű összkomfortos lakóházzal építi be és jogerős használatba vételi engedélyt mutat be az önkormányzat részére. Ezen határidő nem teljesítése esetén a telek árát köteles az e rendelet mellékletében, valamint a támogatási megállapodásban meghatározott telekárnak megfelelő összeg és ennek a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatai együttes összegében a támogatást nyújtó önkormányzat részére megtéríteni.

(4) A Támogatott hozzájárul, hogy ingatlanára a támogatást nyújtó önkormányzat jelzálogot és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlan-nyilvántartásba, míg a szerződési feltételek nem teljesülnek, legkésőbb 10 évig.

(5) A gyermekvállalás nem teljesítése esetén a Támogatási megállapodásban megnevezett telekárnak a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatai együttes összegét köteles visszafizetni a Támogatott.

(6) Nem számítanak nem teljesítésnek azok a Rendeletben szabályozott esetek, amikor a Kedvezményezett önhibáján kívül nem tudta vállalni a 3. gyermeket.

(7) A támogatás célja Birján Község lakossága vissza nem térítendő családi otthonteremtési támogatása.

5. §

Új társasházi lakás megvásárlása.

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete 1.000.000,- vissza nem térítendő önkormányzati helyi támogatást nyújt azoknak a családoknak a részére (a továbbiakban: Támogatottak), akik Birján községben 2016. évben és azt követően épült új,- legalább 60 négyzetméter alapterületű összkomfortos társasházi lakást vásárolnak, jelenleg 3 gyermekkel rendelkeznek, vagy támogatási megállapodásban a harmadik gyermek megszületését szerződésszerűen vállalják.
(2) A vállalt 3. gyermek teljesítésére biztosított határidő 10 év.
(3) A támogatottnak a megállapodásban vállalnia kell, hogy a lakás megvásárlását követő 10 évig az ingatlant el nem adja, meg nem terheli, mely feltételek nem teljesítése esetén a támogatás 1.000.000,- Ft összege és annak a Polgári Törvénykönyv késedelmi kamataival együttes összege visszafizetésére köteles.
(4) Támogatott a támogatás ellenében és alapján hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzat a támogatott összeg szerinti jelzálogjoga és az annak biztosítására szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön, míg a feltételek nem teljesülnek, legkésőbb 10 évig.
(5) Az előírt 10 év után bármely vállalása nem teljesítése esetén a Támogatottnak a támogatás összegét vissza kell fizetni.
(6) Nem számítanak nem teljesítetésnek a Rendeletben szabályozott esetek, amikor a Kedvezményezett önhibáján kívül nem tudta teljesíteni a 3. gyermek megszületésére tett vállalását.
(7) A támogatás összege kizárólag az új lakás bekerülési költsége vagy vételára megfizetésére fordítható.
(8) A támogatás célja Birján Község lakossága családi otthonteremtési vissza nem térítendő helyi támogatása.

6. §

III Fejezet

Záró rendelkezések

(1) E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat 2/2016. (III.01.) sz. önkormányzati rendelete, valamint annak módosításáról szóló 3/2016. (III.31.) sz. önkormányzati rendelete.
(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10), valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Korm. rendeletben és ezek végrehajtására kihirdetett magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.