Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2022. 02. 01

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről

2022.02.01.

Bakonya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések.

1. § A rendelet hatálya Bakonya község közigazgatási területén házasságot kötő személyekre terjed ki.

2. § Az anyakönyvi események lebonyolítása szempontjából hivatali helyiségnek minősül:

Bakonya Község Önkormányzata Hivatala (7675 Bakonya, Fő utca 19.).

II. Fejezet

A hivatali időn és helyiségen kívüli házasságkötés szabályai.

3. § (1) A házasságkötések lebonyolítása:

Hivatali munkaidőben és a 2. §-ban meghatározott helyszínen történő lebonyolítás esetén térítés-mentes.

(2) Hivatali munkaidőn, vagy a 2. §-ban meghatározott helyszínen kívüli anyakönyvvezetői közreműködés e rendelet 1.sz. mellékletben meghatározott díj ellenében történik.

4. § (1) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés pénteki napokon 15.00 órától 19.00 óráig szombati napokon 10.00 órától 19.00 óráig terjedő időszakokban engedélyezhető úgy, hogy két anyakönyvi esemény között egy óra időkülönbség legyen.

(2) A közeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem köthető házasság vasárnap, január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvétvasárnap, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdvasárnap, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24-26-án, továbbá, ha a Hivatal köztisztviselői számára az munkaszüneti nap, július 1-jén.

(2) Szabadtéren tartandó házasságkötés kizárólag a május 1. napjától szeptember 30. napjáig tartó időszakban engedélyezhető, amennyiben az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott feltételek, a hivatalos iratok épségének védelme és az anyakönyvvezető részére megfelelő körülményeket biztosító fedett rész rendelkezésre áll.

(3) Olyan közterületen, ahonnan az esemény idejére más látogatók nem tilthatók ki, házasságkötés nem engedélyezhető.

III. Fejezet

A kérelem benyújtásának és elbírálásának szabályai.

5. § (1) A 2. §-ban leírt helyiségeken kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelmet írásban, a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg kell bejelenteni az anyakönyvvezetőnél.

(2) A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezéséről a házasságkötési szándék bejelentésének helye szerinti jegyző, az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően a kérelem benyújtásától számított öt napon belül dönt úgy, hogy mind a házasulók érdekének sérelme, mind az anyakönyvvezetők aránytalan terhelése, egyéb munkaköri feladatuk ellátásának veszélyeztetése elkerülhető legyen

(3) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző akkor engedélyezheti, ha a felek nyilatkoznak arról, hogy

a) a tanúk és - ha szükséges - a tolmács jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

c) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölnek meg.

(4) A kérelem benyújtásával egyidejűleg – a 6. §-ban foglalt kivétellel – igazolni kell az 3. § (2) bekezdésében meghatározott díj befizetését.

(4) A kérelem elutasítása esetén az 3. § (2) bekezdésében meghatározott befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell fizetni.

IV. Fejezet

A térítésmentes közreműködés esetei.

6. § (1) Az anyakönyvvezető hivatali munkaidőn kívül és külső helyszínen is térítésmentesen működik közre a(2) bekezdésében meghatározott rendkívüli körülmények fennállása miatt engedélyezett külső helyszínen.

(2) Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló személy számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, vagy életkora miatt különös erőfeszítést jelentene a hivatalos helyiségében való megjelenés.

V. Fejezet

Az anyakönyvvezető díjazása, és a munkavégzéssel kapcsolatos juttatása

7. § (1) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéskor közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, úgy a fizetett térítési díj 100 %-a illeti meg.

(2) A szolgáltatás igénybevevői a 3. § (2) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza és a házasságkötésre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

(4) Az Orfűi KÖH Cserkúti kirendeltségéhez tartozó településeken a házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető évente az illetményalap 100 %-nak megfelelő nettó összegű ruházati költségtérítésre jogosult. Fenti összeget minden év március 31. napjáig kell kifizetni.

(5) A kifizetett ruházati költségtérítés felhasználása és elszámolása az alábbiak szerint történik:

a) az anyakönyvvezető köteles a támogatás összegével a hivatal nevére szóló, a számviteli szabályoknak megfelelő számlával legkésőbb a tárgyév december 15. napjáig elszámolni;

b) a számlán feltüntetett vásárlási időpontként az adott év január 1-től december 15-ig terjedő időszak szerepelhet;

c) A számlákon megnevezhető:

ca) felsőruházati termék: szoknya, kosztüm, blúz, öltöny, nadrág, zakó, ing, blézer;

cb) lábbeli: cipő, csizma;

cc) kiegészítők: férfi/női táska, sál, harisnya, öv, ékszerek; nyakkendő

cd) lehetőség van a ruházati termék és kiegészítő egyedi elkészítésére is, ehhez szolgáltatói számlát kell hozni, megnevezve a készterméket.

VI. Fejezet

Záró és hatálybaléptető rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2022. február 1. napján lép hatályba, de rendelkezéseit csak az ezt követően benyújtott kérelmek esetén kell alkalmazni.

(2) A rendelet 7. § (1) bekezdése, valamint az 1.sz. függelék 2022. január 1. napján lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bakonya Község Képviselő-testülete 5/2017.(V.31.)Ök. rendelete a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól.