Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete

Bakonya Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 02

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete

Bakonya Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.02.02.

Bakonya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Bakonya Község Önkormányzatára, annak Képviselő-testületére terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

Címrend

2. § (1) A Képviselő-testület a címrendet e rendelet 1. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A jogcímcsoporton belüli előirányzatcsoportok a működés és a felhalmozás.

II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai

Az önkormányzat 2023. évi költségvetése

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023.évi költségvetésének

a) tárgyévi költségvetési bevételét 134.985.421 Ft-ban,

b) tárgyévi költségvetési kiadását 134.985.421 Ft-ban

állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi költségvetési bevételét 134.985.421,-Ft-ban

a) működési költségvetési bevételét 66.946.923,-Ft

aa) Működési célú támogatásait az államháztartáson belülről: 46.186.700,-Ft-ban

ab) Közhatalmi bevételeit 9.890.000,-Ft-ban

ac) Működési bevételeit 6.400.000,-Ft-ban

ad) Működési célú átvett pénzeszközeit 0,-Ft-ban

ae) Finanszírozási bevételek 4.470.223,-Ft-ban állapítja meg

b) felhalmozási költségvetési bevételét 68.038.498,-Ft

ba) Felhalmozási célú támogatásait az államháztartáson belülről: Ft

bb) Felhalmozási bevételeit 8.000.000,-Ft-ban

bc) Felhalmozási célú átvett pénzeszközeit 0,-Ft-ban

bd) Finanszírozási bevételét 59.438.498,-Ft-ban állapítja meg

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi költségvetési kiadását 134.985-.421,-Ft-ban

a) működési költségvetési kiadását 66.946.923,-Ft-ban,

aa) Személyi jellegű kiadásait 22. 070.850,-Ft,

ab) Munkaadókat terhelő járulékokat 2.869.220,-Ft,

ac) Dologi jellegű kiadásait 30.345.680,-Ft

ad) Ellátottak pénzbeli juttatásait 5.943.000,-Ft,

ae) Egyéb működési célú kiadásait 4.121.473,-Ft,

af) Finanszírozási kiadásait 1.596.700,-Ft,

b) felhalmozási költségvetési kiadását 68.038.498,-Ft-ban,

ba) Beruházások előirányzatát 0,-Ft,

bb) Felújítások előirányzatát 68.038.498,-Ft,

bc) Egyéb felhalmozási célú kiadásait 0 Ft összegben állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat előző év tervezett működési és felhalmozási célú pénzmaradványát 63.908.721,-Ft-ban állapítja meg, 4. melléklet.

a) a működési hiány finanszírozását szolgáló (tervezett) pénzmaradványát 4.470.223,-Ft-ban,

b) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló (tervezett) pénzmaradványát 59.438.498,-Ft-ban állapítja meg

(5) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve az 8. melléklet szerint a felhalmozási bevételeit és kiadásait a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat 3. § (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételeit forrásonként a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § A Képviselő-testület az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

6. § A Képviselő-testület a felújítási címet a 2. § (4) bekezdésében megjelölt bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. § A Képviselő-testület az önkormányzat felhalmozási kiadásai címet a 2. § (5) bekezdésben megjelölt bontásban a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi

a) általános tartalékát 4.030.473,-Ft-tal,

b) működési céltartalékát 4.030.473Ft-tal,

c) felhalmozási céltartalékát 0 Ft-tal,

ca) felújítási céltartalékát 0 Ft-tal,

cb) beruházási céltartalékát 0 Ft-tal hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a meghatározottak szerint 6 főben hagyja jóvá.

11. § A költségvetési évet követő 2 év várható előirányzatait - amelyet a Képviselő-testület a költségvetési év folyamatai és áthúzódó hatásai, valamint a gazdasági előrejelzések szerint állapított meg – a 14. melléklet tartalmazza.

12. § A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a 12. melléklet tartalmazza.

13. § A Képviselő-testület a 2023. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

14. § Az önkormányzat által adott közvetlen támogatásokat tartalmazó kimutatást a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

15. § A Képviselő-testület a lakossági és közösségi szolgáltatások támogatásáról, - amelyeket nem a helyi önkormányzati, helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek útján végeztet – a 12. mellékletben foglaltaknak megfelelően döntött.

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

16. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) A költségvetési szerv az Áht. 87. § (3) bekezdésének b), c), e) pontjába és (4) bekezdésének b) pontjába tartozó bevételei körében a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevételét - a Képviselő-testület egyidejű tájékoztatásával, a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű egyidejű előirányzat-módosítás után –kötelező feladatai ellátására használhatja fel.

(3) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatából származó megtakarítást év közben, továbbá a pénzmaradvány, illetve előirányzat-maradvány jóváhagyását követően felhasználhatja azzal, hogy a személyi juttatások eredeti előirányzatának megállapításakor számításba vett létszám-előirányzat vagy a munkaidő alap év közbeni csökkentéséből származó tartós megtakarítás jóváhagyás nélkül illetményemelésre is felhasználható.

III. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai

Részletszabályok

17. § A Képviselő-testület a helyi önkormányzati költségvetési szerveknél az Áht. 90. § (4) bekezdésében foglalt megvalósítási terv elkészítésétől 2023. évben eltekint.

Előirányzatok megváltoztatása

18. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

19. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, és következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

20. § (1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) A helyi önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen a bevételek jelentős kiesése. Jelentős kiesés az adott időszakra meghatározott tervezett bevételi kiesés 25 %-a vagy, ha a kiadások 10 %-kal meghaladják a tervezettet.

21. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv

a) személyi juttatási előirányzatát az Ámr. 88. §-ának megfelelően,

b) felhalmozási célú előirányzatát kizárólag az előző évi pénzmaradványa terhére változtathatja meg.

(2) Az önkormányzati költségvetési szerveknél a személyi juttatások év közbeni változtatására a Ámr. 88. §-ban foglaltakat kell alkalmazni, figyelemmel az Áht. 98. §-ában foglaltakra.

(3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja a 20. §. (2) bek. meghatározottak szerint. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

Költségvetési szervek pénzmaradványa

22. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen, amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül a 21. §. (2) bek. szerint.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és elszámolásának rendje

23. § (1) A Képviselő-testület minden év február 15-ig a támogatás odaítéléséről dönt a benyújtott kérelem esetén.

(2) A támogatást igénylő és a támogatást nyújtó támogatási szerződést köt. A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább az Ámr. 112. § (6) bekezdésében foglalt feltételeket.

(3) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követő 15 napon belül kerül sor.

(4) A támogatásban részesülő beszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatást odaítélő képviselő-testület felé a folyósítást követő év március 31. napjáig.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek. (2) E a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

25. § Ez a rendelet 2023. február 2-án lép hatályba.