Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.26.)Ök. rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 03- 2023. 02. 04

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.26.)Ök. rendelet módosításáról

2023.02.03.

BAkonya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 11 § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester lakhatási támogatást nyújt annak a személynek, akinek:)

„a) a jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 250 %-át ”

2. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 12. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesíti:)

„a) azt a személyt, akinek jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg,”

3. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A megállapított támogatás folyósítása készpénzben történik. Amennyiben az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a kérelmező a készpénz-támogatást nem a rendeltetésének megfelelően használja fel, a segélyt részben vagy egészben, közvetlen számlakiegyenlítés formájában kell adni.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester települési támogatásként, temetési segélyt nyújthat annak a helybeli lakosnak, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik, és akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg. Helybeli lakosnak minősül a településen állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személy.”

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester születéshez nyújtott települési támogatást biztosít azon, a születés időpontjában állandó bejelentett bakonyai lakcímmel rendelkező szülőknek, akiknek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg, és akik gyermeküket is bakonyai lakosnak jelentik be.”

6. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat bérlettámogatásban részesíti a bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező általános iskolában, középiskolában tanuló gyermeket nevelő szülőt, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket, vagy az őt nevelő szülőt, akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.”

7. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat iskolakezdési támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, általános iskolában középiskolában tanuló gyermeket nevelő szülőt, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket, vagy az őt nevelő szülőt, akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.”

8. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15/C. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat minden év decemberében téli gyermekjóléti támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló, bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező 0-12 éves korú gyermeket nevelő szülőt, aki szociálisan rászorult, és akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.”

9. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15/D. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat szenior támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező 60. életévét betöltött, vagy tárgyévben betöltő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.”

10. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15/E. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat a gyermekek szervezett szabadidős tevékenységét célzó támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 6 -18 éves korú gyermeket nevelő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.”

11. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 15/F. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat fogászati támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen a településen élő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.”

12. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.) 18. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről az étkeztetés kivételével a szolgáltató központ vezetője dönt. Szociális étkeztetési kérelemről a polgármester dönt.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell.”

13. § Ez a rendelet 2023. február 3-án lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.