Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó támogatásról

Hatályos: 2023. 09. 28- 2024. 04. 14

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó támogatásról

2023.09.28.

Bakonya Község Önkormányzata, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A belügyminiszter a Magyarország 2023. évi Központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény a 3. melléklet 2.2.1. pontja alapján, a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcímen vissza nem térítendő támogatásban részesítette Bakonya Község Önkormányzatát (a továbbiakban: önkormányzat).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kiegészítő támogatás összegét az önkormányzat a szükséges önerővel, valamint a szállítási költség összegével kiegészíti és a fővárosi és megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodótól történő 37 erdei m3 keménylombos tűzifa vásárlására fordítja.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Bakonya Község közigazgatási területén - a polgárok személyi adataink és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti - bejelentett lakóhellyel, állandó lakcímmel rendelkező, a szociális törvény 3. §-ban meghatározott személyekre terjed ki.

(2) Bakonya Község Önkormányzata térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Bakonya Községben bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

Hatáskör

3. § A tűzifa támogatás iránti kérelmeket a képviselő-testület a benyújtásra nyitva álló határidő lejártát követően, legkésőbb 2023. november 20-ig bírálja el.

Eljárási rendelkezések

4. § (1) Az ellátás iránti kérelmeket írásban, az e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon 2023. október 15. napjáig lehet benyújtani személyesen vagy meghatalmazás alapján, ügyfélfogadási a Bakonyai Polgármesteri Hivatalban. A fenti határidő elmulasztása jogvesztő, késve érkező kérelmeket a képviselő-testület érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

(2) A rendeletben szabályozott természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozói személyi adatairól, családja vagyoni és jövedelmi viszonyairól nyilatkozni e rendelet 2. és 3. melléklete szerint, továbbá a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy annak hivatalból történő megkereséshez hozzájárulni.

(3) A jogosultnak a megállapított ellátás a határozat jogerőre emelkedését követően nyújtható.

(4) Nem állapítható meg tűzifa támogatás annak a személynek, akinek az önkormányzat felé adó tartozása van, kivéve, ha a kérelem benyújtásáig tartozást kiegyenlíti.

(5) Nem állapítható meg tűzifa támogatás annak a személynek, családnak, aki

a) erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos, vagy az elmúlt két évben engedéllyel fakitermelést végzett;

b) olyan ingatlanban lakik, amely nem tűzifával fűtött;

c) üresen álló nem lakott ingatlanra igényli, amelyben életvitelszerűen nem lakik, vagy lakhatásra alkalmatlan.

(6) A tűzifa mennyisége a beérkező kérelmek számától és a készlet mennyiségétől függően kerül kiosztására.

(7) A tűzifa támogatottakhoz történő kiszállítására legkésőbb 2024. január 31-ig kerül sor. A szállítás időpontjáról az önkormányzat külön tájékoztatja a támogatottakat.

(8) A tűzifa kiszállításáról önkormányzat gondoskodik.

(9) A képviselő-testület döntése ellen, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül, Bakonya Község Önkormányzat képviselő-testületéhez benyújtott, de a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi és Felügyeleti Osztályához címzett illetékmentes fellebbezést lehet benyújtani.

Szociális célú tűzifa támogatás feltétele

5. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki a lakásának vagy lakás egy részének a fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja, valamint a lakókörnyezete a szociális ellátásokról szóló 6/2022.( IV. 29.) számú önkormányzati rendelet szerint rendezett és:

a) akinek háztartásában együtt élő személyek egy főre eső jövedelme nem haladja meg a rendelet hatálybalépésekor hatályos szociális vetítési alap legkisebb összegének 300 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, lakásfenntartási támogatásban részesül.

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, és az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a rendelet hatálybalépésekor hatályos szociális vetítési alap legkisebb összegének 350 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, lakásfenntartási támogatásban részesül.

c) 70 évet betöltött egyedül élő személy esetén, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a rendelet hatálybalépésekor hatályos szociális vetítési alap legkisebb összegének 400 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona,

(2) Az azonos lakcímre bejelentkezett személyek közül csak egy személy igényelheti a tűzifa támogatást.

(3) A fenti feltételekről eltérően a hatáskör gyakorlója indokolt esetben méltányosságot gyakorolhat.

(4) Az (1) bekezdésben szereplő jogosultak közül, a kérelmek elbírálása során előnyt élveznek:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra jogosult

d) 70 éven felüli egyedül élő személy

e) lakhatáshoz kapcsolódó támogatásra jogosult

f) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

g) gyermekét egyedül nevelő szülő

h) három vagy többgyermekes család

i) a családban tartós beteg vagy súlyos fogyatékos családtag él

(5) A Rendelet 5. § (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki rendkívüli élethelyzetbe került. (pl. baleset, hosszabb orvosi kezelés, természeti katasztrófa káresemény stb.) valamint az, aki tartós betegségben szenved, aki fogyatékos.

(6) A kérelem elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

6. § (1) Az 1. § (2) bekezdésben meghatározott mennyiségű tűzifa teljes felhasználását követően beérkezett kérelmeket a képviselő-testület érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

(2) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány készíthető.

(3) Amennyiben a jogosult, vagy a vele egy lakcímen élő személy az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem a jogosult igényelte és kapta, a következő évek során ugyanezen jogcímen való juttatás igénylésekor kizárható.

7. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott támogatásból vásárolt tűzifát mihamarabb, de legkésőbb 2024. január 31-ig osztja ki azon rászorulók részére, akiknek a kérelmét pozitív elbírálásban részesítette.

(2) Az önkormányzat háztartásonként rászorultságtól függően, minimum 1, maximum 5 erdei m3 tűzifa támogatást nyújt azon személyek részére, akinek kérelmét a képviselő-testület pozitív elbírálásban részesítette.

(3) Az önkormányzat a támogatottaktól ellenszolgáltatást nem kér.

(4) A szociális célú tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával elismeri.

8. § Ez a rendelet 2023. szeptember 28-án lép hatályba, és 2024. április 15-én hatályát veszti.