Bakonya község képviselő testületének 1/2020 (II.12.)jének indokolása

Bakonya Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 12

Bakonya község képviselő testületének 1/2020 (II.12.)jének indokolása

2020.02.12.
Bakonya Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Az Bakonya Községi Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló /2020. (II.7.) számú rendeletéhez.
Általános indokolás
Bakonya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
Részletes indokolás
1 – 2. §-hoz
Az Áht. előírásai szerint az önkormányzati költségvetési szervek címeket alkotnak. A címrendet a költségvetési rendelet 18. számú melléklete tartalmazza, amely szerint önálló címmel rendelkeznek az önkormányzat intézményei. A címrendelet már az új kormányzati funkció számokat tartalmazza.
3 -4.-5 §-hoz
Ez a javaslat a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatát, valamint a működési és a felhalmozási bevételeket és kiadásokat és a felhalmozási célú hitelt állapítja meg az Áht. előírásainak megfelelő bontásban. A tervezés alapvető célkitűzése volt az önkormányzat és intézményei alapvető működésének biztosítása mellett az adósságállomány kezelése, és fedezet biztosítása az áthúzódó kötelezettségek kiadásaira.
Az Áht. 71. §.(3) bekezdése előírja, hogy a költségvetési évet követő két év várható előirányzatait teljeskörűen be kell mutatni. (15 számú melléklet szerint)
.
Az adóbevétel az előző évi teljesítéshez igazodik, de az iparűzési adó olyan jelentős volt, amit tervezni nem lehetett, módosításra kerül majd, amennyiben jelentős bevétele lesz az önkormányzatnak.
Az önkormányzat szabályozó bevételeit a 4. számú melléklet tartalmazza részletesen lebontva.
Az előző évi pénzmaradvány biztosítja a 2020. évi költségvetést, amely felhalmozási és tőke jellegű bevételből, valamint a pályázatok megelőlegezése miatt képződött.
7 – 8. §-hoz
Az Önkormányzat a kiadások megtervezését az előző évi teljesítéshez viszonyítva tervezte meg. Jelentősebb változás a személyi juttatásoknál a minimálbér emelése valamint az illetményalap változása. Ez maga után vonja a munkaadókat terhelő járulékok változását is. Ha az önkormányzat a település üzemeltetésére több dolgozót alkalmazna, a tartalék biztosítja a kiadási előirányzatot.
10 §-hoz
Bakonya településen kirendeltség alakult 2020. január 1-vel 3 fő orfűi hivatali létszámmal és 1 fő helyi önkormányzati dolgozóval.
Az Bakonya Községi Önkormányzat költségvetésének általános tartaléka 38.433.548 forint. Ez a tartalék biztosíték az előre nem tervezhető többletkiadások előirányzatára valamint a beruházások önerejére. A felhalmozási pályázatok még nem ismertek, év közben ebből a tartalékból lehet az előirányzatokat módosítani.
.
11. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályait tartalmazzák e javaslatok.
Az államháztartás működési rendjéről szóló Kormányrendelet írja elő a jegyző számára a tárgyévben várható bevételi és kiadási előirányzatok teljesüléséről havi bontású, éves előirányzat felhasználási terv készítését. Az államháztartásról szóló – többször módosított 1992. évi XXXVIII. tv. a Kincstár jogköreit bővítette, így a Kincstár a vele szemben fennálló tartozásokra inkasszót nyújthat be. Amennyiben, 60 napon belül nem teljesíthető, a bíróságnál adósságrendezési eljárást kezdeményezhet.
14. §-hoz
E javaslat az önkormányzat költségvetésében tervezett speciális célú egyéb támogatásokat tartalmazza.
16. §-hoz
E javaslat a felújítási és beruházási kiadásokról rendelkezik
A javaslat érdekeltség növelő, megteremtő intézkedéseket tartalmaz. Az önkormányzat támogatja és preferálja az intézmények pályázatokon való eredményes részvételét. A pályázatokhoz szükséges önerőt a tartalék és a többletbevétel terhére előirányzat-módosítással biztosítja.
25. §-hoz
A javaslat a rendelet hatálybalépésének idejéről rendelkezik.