Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi adókról szóló 11/2015.(XI.18.)Ök. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 30

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.30.
A helyi adókról szóló 11/2015.(XI.18.)Ök. rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Tisztelt Képviselő-testület!
A gazdasági helyzet változásai miatt folyamatosan figyelemmel kell kísérni az Önkormányzat adóbevételeinek alakulását. A település földrajzi helyzet miatt nem túl vonzó a vállalkozások számára. Hogy ezen a helyzeten változtassunk, szükséges kedvezményeket biztosítani az újonnan induló vállalkozások számára, azért, hogy a településen rendelkezzenek székhellyel vagy telephellyel.
A helyi iparűzési adó
A helyi iparűzési adó mértékét az Önkormányzat nem kívánja megváltoztatni, azonban 2 év adómentességet kíván biztosítani az újonnan alakult, a településen székhelyet, vagy telephelyet létesítő vállalkozások számára.
A helyi adórendelet módosításának lehetősége
Az önkormányzat adó megállapítási joga arra terjed ki, hogy a Htv.-ben meghatározott adókat vagy ezek valamelyikét bevezesse, a már bevezetett adót hatályon kívül helyezze, illetőleg módosítsa, azonban az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerint: 31. § (1) Jogszabály a hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan nem növelheti a fizetési kötelezettséget, nem bővítheti a fizetésre kötelezettek körét, illetve nem szüntethet meg vagy korlátozhat kedvezményt, mentességet.
(2) A fizetési kötelezettség keletkezésekor hatályban lévő jogszabályok által előírt fizetési kötelezettséghez képest jogalanyok utólagosan meghatározott csoportjának nem adható jogszabályban visszamenőlegesen olyan fizetési kedvezmény, mentesség, amely a fizetési kötelezettség összegét csökkenti, kivéve ha ez az Európai Unió kötelező jogi aktusának vagy nemzetközi szerződésnek való megfelelés miatt szükséges, vagy ha a kedvezmény vagy mentesség a fizetési kötelezettség teljesítésére köteles természetes személyek vagy más jogalanyok teljes körét megkülönböztetés nélkül érinti. 32. § Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. 33. § Új fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg.
Fentiek alapján a helyi adórendeletet lehet év közben is módosítani, de csak a módosítást követő időpontra vonatkozó hatállyal oly módon, hogy a kihirdetés és a hatályba lépés között legalább 30 nap teljen el.