Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1998. (VI. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület használatról

Hatályos: 1998. 06. 02

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1998. (VI. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület használatról

1998.06.02.

A helyi önkormányzatokról szóló– többször módosított-1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Gyód község Önkormányzata Képviselő-testülete a közterület használat szabályozása céljából az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya Gyód község közigazgatási területére terjed ki.

2. § (1) Közterületet rendeltetéséről eltérően használni e rendeletben meghatározottak szerint – engedélyezési eljárást követően – lehet.

(2) A közterület használati engedély kiadásának hatáskörét Gyód község Képviselő-testülete a Polgármesterre ruházza át. Döntése ellen a jogorvoslati kérelemmel a kézhezvételt követő 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fordulni

(3) Építési engedélyhez kötött közterület használat esetében az engedélyt csak az első fokú építési hatóság jogerős engedélyező határozata alapján, az abban meghatározott feltételekkel lehet kiadni.

(4) Jogszabályban meghatározott esetekben a közterület használathoz szakhatósági hozzájárulás szükséges, melyet az Önkormányzat hivatala szerez be.

3. § Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 50 cm-en túl benyúló üzlethomlok (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető, ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), cég- és címtábla, továbbá önálló hirdető berendezés elhelyezésére,

b) tartós elárusítóhely (pavilon), illetőleg mobil idényjellegű vagy ideiglenes elárusítóhely, valamint kitelepült elárusítóhely elhelyezésére,

c) közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozóhelyiség elhelyezésére,

d) köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

e) mobil tájékoztató- és megállító táblák kihelyezésére,

f) távbeszélőfülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény, totó-lottó láda elhelyezésére,

g) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

h) mozgóbolti, illetőleg mozgóárusításra, alkalmi javító- és szolgáltató tevékenységre,

i) vendéglátó ipari előkert céljára,

j) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, politikai, sport- és kulturális rendezvények, árúbemutatás, reklámtevékenység, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

k) áru- és göngyöleg, valamint szállított tüzelő 24 órát meghaladó elhelyezésére,

l) közúti személy- és árufuvarozásra szolgáló járművek, valamint a hozzá kapcsolódó kisegítő eszközök, továbbá nem közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt autóbuszok, tehergépkocsik, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és járműszerelvények közterületi tárolására,

m) hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek, valamint lakókocsik 30 napot meghaladó időtartamú tárolására,

n) közút, járda megbontásához.

A közterületen elhelyezhető árusító helyek létesítési szabályai

4. § Mobil elárusító hely közterületen – kulturális- és sportrendezvények, illetve búcsú kivételével – 6.00 és 20.00 óra között helyezhető el.

5. § Idény jellegű kitelepüléssel történő közterület használati engedély csak egy szezonra adható.

6. § (1) A közterület használója köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett szemét, hulladék elszállításáról gondoskodni. Közterületen szervezett alkalmi rendezvény esetén a használó ezen kötelezettségének a rendezvény befejezését követő 12 órán belül köteles eleget tenni.

(2) A használó köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket a helyszínen tartani és azokat – az arra jogosultnak – ellenőrzés esetén kérésre felmutatni.

7. § A mobil tájékoztató és megállító tábláknak, valamint a hirdetőtábláknak meg kell felelniük a falukép követelményeinek. A rajtuk elhelyezett információ közízlést, jogszabályt és a magyar nyelvtan szabályait nem sértheti, a tábla a közúti forgalmat nem akadályozhatja.

A közterület használati engedély irányi kérelem és az engedély tartalma.

8. § (1) A közterületi engedélyt annak kell kérni, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A közterület használati engedély iránti kérelmet az önkormányzati hivatalnál kell benyújtani, vagy – természetes személy kérelmező esetén – szóban előterjeszteni. Az Önkormányzat hivatala a kérelmet – helyszíni ellenőrzést követően – döntésre előkészíti. A közterület használati engedélyezési eljárás elektronikus ügyintézéssel nem intézhető.

(3) Az engedély határozott időre, vagy visszavonásig adható.

(4) A közterület használati engedély iránti kérelem e rendelet 2 sz. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(5) A közterület használat ügyében hozott határozatnak tartalmaznia kell:

- a használó (engedélyes) nevét, állandó lakhelye (telephelye) címét,

- a közterület használat célját, időtartamát, helyének, módjának és mértékének, valamint feltételeinek pontos meghatározását,

- a szükséges szakhatósági hozzájárulásokban foglalt előírásokat,

- építési engedély köteles közterület használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és számát,

- az azonnali visszavonás eseteit, és az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségét,

- a közterület használati díj fizetésének mértékét, módját,

- a rendezvény jellegétől függően a szükséges mobil szeméttárolók és illemhelyek elhelyezésére vonatkozó előírást.

(6) Ellenérdekű ügyfél hiányában – ha a hatóság a kérelemnek helyt ad- az ügyben egyszerűsített határozat hozható.

A közterület használati díj

9. § (1) A használó a közterület használatáért az engedély kiadásakor – naptári időszakonként előre – díjat köteles fizetni. A díj nettó mértékét az l. sz.melléklet tartalmazza.

(2) A közterület használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett naptári időszak (év, hónap, nap), illetve megkezdett méter egésznek számít.

(3) A használó a közterület használati díjat a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül köteles megfizetni.

(4) Mozgó árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából egységesen 2 méternek tekintendő.

10. § (1) Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a) fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

b) közműveknek, valamint a köztisztasági, postai, távközlési tevékenységgel foglalkozó szerveknek üzemviteli feladatok ellátását szolgáló közérdekű berendezései elhelyezésére,

c) országos és helyi közforgalmú közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátásához szükséges létesítmények elhelyezésére – a taxiállomások kivételével.

d) szobrok, emlékművek, dísz kutak, alapzatos zászlórudak és a köztárgyak elhelyezésére,

e) a közvetlen életveszély, vagy közveszély elhárításának céljára szükséges területhasználat után.

(2) Az engedélyező – különös méltánylást érdemlő esetekben, vagy közérdekből – a közterület használati díj fizetésének kötelezettsége alól kérelemre részben vagy egészben felmentést adhat.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetek köre pl: a nyugdíjminimum kétszeresét meg nem haladó egy főre eső jövedelem a közterület használat rövid (néhány napos) időtartama, csekély területigénye stb. Közérdeken elsősorban a közlekedés biztonságát, nagyobb lakosságcsoport jogos érdeket, környezetvédelmi szempontokat stb. kell érteni.

A közterület használat megszűnése

11. § (1) A közterület használat megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő lejártával,

b) a megállapodás – használó részéről történő – felmondásával,

c) a megállapodás – használatba adó részéről történő – felmondásával.

(2) A használatba adó a közterület használati engedélyt azonnali hatállyal visszavonhatja, ha:

a) a használó a közterületet nem az engedély szerinti célra és módon használja vagy díjfizetési kötelezettségének – felszólításra – sem tesz eleget,

b) a használó – közterületen folytatott tevékenységére jogosító-okirata érvényessége megszűnt,

c) a közterület használatot közérdekből meg kell szüntetni.

(3) Az (1) bekezdés b./ pontja és a(2) bekezdés a./ és b./ pontja szerinti megszűnés esetén a már befizetett díjat visszakövetelni nem lehet.

(4) A közérdekből történő közterület használat megszüntetés esetén az engedélyes részére – kérelmére, és ha van arra alkalmas más terület – a közterület használatot másutt kell biztosítani.

12. § (1) A közterület használati engedély másra át nem ruházható.

(2) A közterület használat megszűnése esetén a használó- saját költségén – köteles az eredeti állapotot minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

Vegyes rendelkezések

13. § (1) Ha a cselekmény vagy magatartás súlyosabb büntető rendelkezés alá nem esik, szabálysértést követ el, és 1.000,-30.000,- Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, aki:

a) a közterületet közterület használati engedély nélkül, vagy a kiadott engedélyben foglaltaktól eltérő módon használja,

b) közterület használat megszűnésekor a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

Záró rendelkezések

14. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az 1991. évi 4.sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Schmidt Ferenc
polgármester

Lukácsiné dr. Barta Zsuzsanna
jegyző