Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a lakosság által fizetendő útépítési hozzájárulásról

Hatályos: 2015. 06. 29

Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a lakosság által fizetendő útépítési hozzájárulásról

2015.06.29.

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 31. §. (2) bekezdésében foglaltakra, az alábbiak szerint rendelkezik:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a belterületen, külterületen (zártkertben) a települési szabályozási tervben belterülethez csatolható külterületi településrészeken lakossági magánerőből, önkormányzati támogatással vagy anélkül megvalósuló útépítésekre.

(2) A útépítési hozzájárulást megállapító fizetési kötelezettséget és annak mértékét határozatban kell közölni a tulajdonossal.

(3) A kötelezett az Önkormányzattal az útépítési hozzájárulás összegére részletfizetési megállapodást köthet.

(4) A fizetés nem teljesítése esetén a közműépítési hozzájárulás összege és az ingatlan nyilvántartási bejegyzés eljárási költsége mértékéig az ingatlan jelzáloggal terhelhető.

2. § (1) Közút építésében (javításában, felújításában) a közút használatában érintett természetes és jogi személyek az Önkormányzattal együttműködhetnek. Amennyiben az útépítési együttműködés közút építését, földút szilárd burkolattal való ellátását, javított földút pormentesítését (aszfaltozását) szolgálja és az együttműködésben az érdekeltek több, mint kétharmada részt vesz, az abban részt nem vevő, de a közutat használó érdekelt természetes és jogi személyt, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot az Önkormányzat a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezi.

(2) A kötelezett a befizetés részletekben történő teljesítésére az Önkormányzattal fizetési megállapodást köthet.

(3) Az útépítési hozzájárulás összege esetenként – a bekerülési költség függvényében - külön döntéssel kerül meghatározásra.

3. § (1) Az elkészült út, akkor is az Önkormányzat tulajdonába kerül, ha az részben, vagy egészben lakossági vagy beruházói magánerő bevonásával valósult meg.

(2) Az út, önkormányzati tulajdonba vételét a használatba vételtől számított 60 napon belül rendezni kell.

(3) Az út szakszerű, folyamatos üzemeltetése, karbantartása az önkormányzat feladata.

4. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Schmidt Ferenc
polgármester

dr. Barta Zsuzsanna
jegyző