Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a tiszta udvar, rendes ház cím adományozásáról

Hatályos: 2015. 09. 01

Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a tiszta udvar, rendes ház cím adományozásáról

2015.09.01.

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. §. (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. § (1) Gyód Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Tiszta udvar, rendes ház” kitüntető címet alapít a település szépítése és a rendezett lakókörnyezet kialakítása érdekében.

(2) A kitüntető cím alapítás célja, hogy a környezet, ezáltal a falu egésze tisztább, rendezettebb, otthonosabb legyen, minél többen érezzenek felelősséget környezetük állapotáért, illetve a tulajdonosok közvetlen környezetükkel szembeni igényességének elismerése.

2. § (1) A rendelet hatálya Gyód község belterületén lévő lakóingatlanokra (portákra) terjed ki.

(2) E rendelet értelmében porta: falusi telek, a rajta lévő lakó- és gazdasági épületekkel, a tulajdonos, használó közvetlen környezete, a ház előtti – közútig terjedő –közterülettel együtt.

3. § (1) A cím annak adományozható, aki kiemelt figyelmet fordít lakóhelye szépítésére, aki a feltételeknek megfelelő lakóingatlan tulajdonnal, illetve használattal rendelkezik a község belterületén.

(2) A címre jelentkezhet, illetve a címmel kitüntetendő személyre minden nagykorú állampolgár javaslatot tehet, aki Gyódon állandó lakóhellyel rendelkezik.

4. § (1) A kitüntető cím adományozása évenként egy alkalommal történik, jelentkezni, javaslatot tenni minden év szeptember 30 napjáig lehet.

(2) A díjban évente 3 ingatlan részesíthető. A jelentkezéseket követően 3 fős – Képviselő-testülettől független – szakmai zsűri tesz október 30. napjáig javaslatot a Képviselő-testület felé a cím odaítélésére.

(3) A szakmai zsűri tagjait a Képviselő-testület kéri fel a díjazás nélküli tevékenységre.

(4) A zsűri munkarendjét maga határozza meg, a kitüntető címre történő javaslattétel előtt a zsűri tagjai helyszíni megtekintést követően minősítik, értékelik az ingatlanokat.

(5) Értékelési szempontok, különösen:

- önkormányzati rendeletben szabályozott köztisztasági, környezetvédelmi szabályok betartása,

- az épület és környezetének esztétikus megjelenése, épített környezettel való összhangja,

- az épület és kerítés festése, az udvar virágosítása, illetve gyommentessége,

- az épület előtti közterület rendezettsége, rendszeres kaszálása, járda gyommentesítése, seprése, fák ágainak metszése, gyümölcsük leszedése,

- állattartásra, gazdálkodásra szolgáló épületek tisztasága, rendben tartása,

(6) Parlagfű jelenléte a kertben és az ingatlan előtt a jelentkezőt automatikusan kizárja a programban való részvételből.

(7) A zsűri évente megtekinti a már kitüntető címet kapott ingatlanokat, és javasolja annak visszavonását, ha a cím viselésére jogosító rendezett körülmények már nem állnak fenn.

5. § (1) A „Tiszta udvar – rendes ház” kitüntető cím odaítéléséről a Képviselő-testület dönt, amelyet a község karácsonyi ünnepségén – nyilvánosan hirdet ki a Polgármester.

(2) A kitüntető címmel „Tiszta udvar rendes ház” feliratú, az ingatlanra kihelyezhető tábla, az odaítélés évét indokát és a jogosult nevét tartalmazó díszoklevél, valamint 25.000,-Ft értékű – díszcserje, díszfa, gyümölcsfa, virágmag, vagy kerti ápolási és gondozási eszközök vásárlására jogosító utalvány jár.

6. § A rendelet 2015. szeptember 1. napján lép hatályba.

Schmidt Ferenc
polgármester

dr. Barta Zsuzsanna
jegyző