Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (III.24.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2015. 04. 01

Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (III.24.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

2015.04.01.

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Gyód község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

2. § Fogalom meghatározás: E rendelet alkalmazása szempontjából háztartási szennyvíznek minősül az ingatlanon keletkező és ott gyűjtött, tárolt szennyvíz és szennyvíziszap, a közcsatorna hálózatba vezetett, valamint a termelési szolgáltatási tevékenységből származó, technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíziszap kivételével.

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet kezelő közszolgáltató megnevezését (a továbbiakban: közszolgáltató) az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A közszolgáltató által végzett közszolgáltatás tartalma:

a) a háztartási szennyvíz begyűjtése,

b) a közszolgáltatás körébe tartozó háztartási szennyvíz szállítása,

c) a háztartási szennyvíz kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezése.

2. A közszolgáltatás igénybevételének szabályai, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelességei

4. § (1) A háztartási szennyvíz tulajdonosa a közszolgáltató ügyfélszolgálatán személyesen, írásban vagy telefonon igényelheti a szolgáltatást.

(2) A közszolgáltató a megrendelést követően köteles visszaigazolni a szolgáltatás teljesítésének várható időpontját a fizetendő díj megjelölésével.

(3) A szervezett közszolgáltatás igénybevételével a szolgáltatást igénybe vevő és a közszolgáltató között szerződéses jogviszony jön létre.

(4) A közszolgáltató az általa nyilvántartott és visszaigazolt megrendelést a bejelentést követő öt munkanapon belül, az igénylővel egyeztetett időpontban köteles teljesíteni.

5. § (1) A háztartási szennyvíz kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásáért a tulajdonos díjat köteles fizetni.

(2) A díjfizetés a szolgáltatás megtörténtekor esedékes készpénzfizetési számla ellenében történik.

(3) A közszolgáltatási díjat a 2./ sz. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Közszolgáltató köteles a szolgáltatás során az általa okozott szennyeződés megszüntetéséről gondoskodni.

(2) A közszolgáltató megtagadhatja a szolgáltatás elvégzését, ha:

a) az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az ingatlan megközelítését,

b) ha az útviszonyok miatt balesetveszélyes az ingatlan megközelítése,

c) ha az ingatlan alkalmatlan a járművel történő szolgáltatás végrehajtására,

d) nem biztosított a biztonságos, balesetmentes munkavégzés,

e) a háztartási szennyvíz veszélyes anyaggal szennyezett.

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a jelen rendelet l./ mellékletében megjelölt közszolgáltatónak átadni, a közszolgáltató szállítóeszközeit igénybe venni és részére a jelen rendelet 2./ sz. mellékletében meghatározott közszolgáltatási díjat fizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(5) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak.

(6) Az ingatlan tulajdonos szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a Közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, arra alkalmas berendezéssel történik.

3. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. § (1) Az önkormányzat és a közszolgáltató között a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatási szerződében meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését, azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának és felmondásának feltételeit.

9. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) Közműpótló létesítményben csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(3) A közszolgáltatás csakis jogszabályban meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható.

(4) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(5) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve e rendelet 6. § (2) bekezdésében, valamint 9. § (4) bekezdésében írt eseteket.

10. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a kijelölt átadási helyen szabad leengedni és ártalmatlanítani.

(2) A kijelölt átadási hely: Pécs Városi Szennyvíztisztító telep Pécs, Állomás u. 40. 01339 hrsz.

4. Időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

11. § (1) Időlegesen használt ingatlan: a pihenésre, üdülésre, egyéb célra használt olyan ingatlan, amelyet az ingatlantulajdonos nem a teljes naptári évben, legalább 4 hónapig nem használ, ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek, azonban a közműves ivóvízellátást igénybe veszik.

(2) Nem használt ingatlan: az az ingatlan, ahol a közműves ivóvízellátást nem veszik igénybe, valamint ahol sem lakóhelyet sem tartózkodási helyet nem létesítettek.

(3) A vízellátással rendelkező időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább 1 alkalommal kötelesek igénybe venni. Mentesül az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól, ha az ingatlant egy naptári évben legalább 8 hónapig nem használja.

(4) A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alóli mentesülés okát, illetőleg annak megszűnését az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a közszolgáltatónak. A bejelentésben foglaltak valódiságát a közszolgáltató jogosult ellenőrizni.

5. Személyes adatok kezelése

12. § (1) A közszolgáltató a szolgáltatással összefüggő személyes adatok közül a szerződő fél nevét, születési nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét, lakóhelyének és tartózkodási helyének címét kezelheti.

(2) Az adatkezelés célja a szerződő fél és a részére nyújtott szolgáltatásmennyiségének, ellenértékének és az ellenérték kiegyenlítésére vonatkozó adatok nyilvántartása.

(3) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

6. Záró rendelkezések

13. § A rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.

Schmidt Ferenc
polgármester

dr. Barta Zsuzsanna
jegyző

1. melléklet

Közszolgáltató megnevezése
Közszolgáltató megnevezése: Tettye Forrásház Zrt. Pécs, Széchenyi tér 1. 7602. Pt: 33.

2. melléklet

Közszolgáltatási díj

Megnevezés

kéttényezős díjmegállapĺtás

A háztartási szennyvíz szállításának díja Ft/alkalom+Áfa.

Ürítési díj Ft/m3/+Áfa

Díj összesen Ft/m3/+Áfa

Lakosság igény esetében

6 674 Ft/alk./Áfa

378,-Ft/m + áfa befogadás + S,-Ft/m3
+ áfa környezetterhelési díj

6 647 Ft + 383
Ft/m3/Áfa

Nem lakossági igény esetében

6 647 Ft/alk,/Áfa

A nem lakossági eredetű szennyvíznél• (közület) amennyiben kommunális jellegű a fenti ár az érvényes, amennyiben kommunálistól eltérő pl. : húsüzem, minden esetben egyedi elbírálás alá esik és 5zerződé5kötés köteles-

szennyvíz összetételétől változhat (egyedi elbírálás alapján).

Megjegyzés

6 647 Ft-os tételt, mint kiszállási díjat kell értelmezni,