Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (III.24.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri kezeléséről

Hatályos: 2015. 03. 24

Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (III.24.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri kezeléséről

2015.03.24.

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (1) bekezdés b) pontja szerint az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, a levegőminőség védelmének általános szabályai

1. § (1) A rendelet célja a Gyód belterületén és zártkerti községrészén az avar és kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.

(2) A helyi levegővédelmi követelményeket a helyi környezetvédelmi, illetve társadalmi, gazdasági programokban, tervekben településrendezési, szabályozási tervekben és a műszaki tervezésben, hatósági eljárásokban érvényesíteni kell.

(3) Levegőterhelést okozó tevékenységet, technológiát és technológiai berendezést úgy kell megtervezni, kialakítani, működtetni és fenntartani, hogy abból a lehető legkevesebb légszennyező anyag kerüljön a környezetbe.

2. Kerti hulladék nyílttéri égetése

2. § A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell.

3. § (1) A kerti hulladék kezeléséről és hasznosításáról az ingatlan tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

(2) A kerti hulladék belterületi elszállítását a lakosokkal kötött – szelektív hulladékgyűjtő edények ingyenes használatba adásáról szóló - haszonkölcsön szerződés alapján a Dél-Kom Nonprofit Kft végzi.

(3) A zöldhulladékot az erre szolgáló hulladékgyűjtő edényben a szállításig az ingatlanon belül kell tárolni.

(4) A tevékenységet végző gazdasági társaság a szétszóródott, kupacokban kihelyezett zöldhulladék összeszedésére, a nyesedékbe kevert háztartási hulladék elszállítására nem köteles.

4. § (1) A kerti hulladékot belterületen és zártkertben szerdán és szombaton 8.00 – 18.00 óráig lehet égetni, oly módon, hogy 18.00 órára az égetést be kell fejezni, és a parazsat el kell oltani.

(2) A kerti hulladékot csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen, a saját telken lehet elégetni, ahol az égetés kárt nem okoz.

(3) A kerti hulladék égetése az emberi egészséget és a környezetet nem károsíthatja.

(4) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, gumi, veszélyes hulladékok stb.)

5. § (1) A hatóságilag elrendelt, általános tűzrakási tilalom alól ez a rendelet nem ad felmentést.

(2) Önkormányzat által szervezett közösségi rendezvény esetén - nem avarégetési céllal - a Polgármester eseti engedélye alapján a kijelölt időponttól eltérő időben is lehet tüzet gyújtani.

6. § (1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelő berendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanás veszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés, a tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

3. Záró rendelkezések

7. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Schmidt Ferenc
polgármester

dr. Barta Zsuzsanna
jegyző