Gyód község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (X.10.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 10. 11

Gyód Község Önkormányzata 9/2017 (X.10.) önkormányzati rendelete a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének szabályairól



Gyód Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 6/A. § (3) bekezdésében, a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában, és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: TKtv.) 16.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mhötv.) 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az Étv. 6. § (1) bekezdésében és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TFR) 29.§ -ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §


(1) Gyód Község településfejlesztési koncepciója (TF), integrált településfejlesztési stratégiája (ITS), településrendezési eszközei (Településszerkezeti terv - TSZT, Helyi Építési Szabályzat - HÉSZ) valamint településképi arculati kézikönyve (TAK) és településképi rendelete (TR) készítése vagy azok módosítása széleskörű egyeztetés keretében, a TFR és az annak alapján megalkotott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

 (2)  A partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek köre az alábbi:

  1. a készítéssel (módosítással) érintett területen élő lakosság és az érintett ingatlantulajdonosok;
  2. a készítéssel (módosítással) érintett területen ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet
  3. a település területén működő érdekképviseleti szervek;
  4. a település területén működő civil szervezetek;
  5. szomszédos önkormányzatok,
  6. megyei önkormányzat.

 (3) Az érintett terület lehatárolása – a készítés (módosítás) tárgyától függően – a készítés (módosítás) kezdeményezéséről szóló képviselő-testületi határozatban esetenként történik.

(4) A (2) bekezdésben az a) - d) pont szerinti partnerek állandó partnerek, az e)-f) pontok szerinti partnerek eseti partnereknek tekintendők, melyek a TFR szerinti érintettség alapján vesznek részt.

 (5) Adott véleményezési eljárás során a partnerek minimális tájékoztatási formáját a TFR alapján az 1. sz. melléklet táblázata tartalmazza.








Állandó partnerekkel történő egyeztetés szabályai

2.§


(1) Az előzetes tájékoztatás során a TFR 29/A.§ (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás módjáról, a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

(2) A véleményezési eljárás során a TFR 29/A.§ (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezési módjáról és annak határidejéről.

(3) Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.

(4) Amennyiben nincs lakossági fórum, a partner az észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül teheti meg, a Polgármesterhez címzett, papír alapon írásban benyújtott, indoklással ellátott véleményben.




Eseti partnerekkel történő egyeztetés szabályai

3.§


(1) Az eseti partnerek a TFR. szerinti az előzetes tájékoztatási, illetve a véleményezési szakasz tervezetének (dokumentációjának) megküldésével ill. a honlapra feltett dokumentáció elérhetőségéről értesítő elektronikus vagy postai levéllel értesülnek.

(2) Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásban a Polgármesterhez címzett, indoklással ellátott, 8 napon belül benyújtott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyben a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét meg kell jelölni.



Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, településfejlesztési és településrendezési, valamint településképi dokumentumok közzététele

4.§


(1) A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása, valamint az el nem fogadott javaslatok indokolása, azok dokumentálása és nyilvántartása az államigazgatási véleményekre vonatkozó, a TFR-ben rögzített szabályok szerint történik.

(2) A beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló és az annak elfogadásáról szóló határozat a honlapon kerül kihirdetésre.

(3) A településfejlesztési és településrendezési, valamint a településképi dokumentumokat, és a róluk szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően a honlapon közzé kell tenni.





Záró rendelkezés

5.§



Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Gyód, 2017. szeptember 19.







Schmidt Ferenc                                                 Lukácsiné Major Zsuzsanna

polgármester                                                                         jegyző










Záradék:
Elfogadta Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. szeptember 27-i ülésén.

Kihirdetve: 2017.10.10.




Lukácsiné Major Zsuzsanna

Jegyző